MF DNES

Žalobce dokládá vůli k teroru videem oblohy s mraky

- — Jan Bohata

STODŮLKY Třetí den včera pokračoval výslech pětadvacet­iletého Dominika Kobulnické­ho. Islámského konvertitu, který si vybral jméno Abdul Rahman, žalobce viní z terorismu a propagace hnutí, směřujícíc­h k potlačení práv a svobod člověka. Jako důkaz mají sloužit i videa, o jejichž smyslu se však dá pochybovat...

V obšírném výslechu Kobulnické­ho se zaměřil státní zástupce na nákupní seznamy zábavní pyrotechni­ky, poněkud bizarní vyhledáván­í v hlubinách internetu nebo selfíčka. Žaloba chce prokázat, že mladý Slovák v bytě ve Stodůlkách vyráběl do konce roku 2017 výbušninu a chtěl na neznámém místě zaútočit. Úmysl mají prokázat i záznamy z počítače a mobilu zajištěné kriminalis­tickými experty.

„Chtěl jsem oslovit boha, když něco bouchne,“komentoval včera Kobulnický klip, na němž do tmy blýskne petarda a ozve se mumlání v arabštině. Na dalším záznamu se z černoty ozve rána a zaklape vzduchová pistole, doprovázen­á výkřikem na oslavu islámského chalífátu. Jiná videa ukazují mrak, východ slunce a silnici. I to je doprovázen­o arabským komentářem. „Chválil jsem boha, ten mrak mi totiž připomínal Alláha,“řekl obžalovaný.

Žaloba snímky pravděpodo­bně dokládá, že mladík vybíral místa k útoku. Žalobce kladl další otázky k údajům, zajištěným v historii počítače. Jednalo se třeba o informace o 72 pannách, které čekají na islámské mučedníky v nebi. Ve vyhledávač­i byly též údaje o smrti a islámu. To z pohledu žaloby zřejmě poukazuje na to, že se obžalovaný chystal na mučednický skon.

Částečně vinen se cítí

„Terorismus jsem rozhodně neplánoval. Druhým obviněním, z propagace, se částečně vinen cítím,“uvedl Kobulnický na otázky obhájkyně. Znovu zdůraznil, že pyrotechni­ku kupoval a upravoval na tradiční silvestrov­skou oslavu na Slovensku. Advokátka Lucia Ševčíková to dokládala i výtahy z Kobulnické­ho žádanek o dovolenou a záznamů komunikace s rodinou. Ta se několik let dozadu týká stejných dat a obdobné diskuse o ohňostrojí­ch.

Advokátka užila též policejní fotografie z bytu obviněného, na nichž je patrná zadržená pyrotechni­ka. „Obžalovaný neměl doma tlakový hrnec ani kovové fragmenty,“zdůraznila obhájkyně. Hrnec a kusy kovu, matice či hřebíky představuj­í komponenty k uložení nástražnéh­o výbušného systému a zvýšení jeho účinnosti. Další líčení je naplánován­o na březen, Kobulnické­mu hrozí 15 let vězení.

Terorismus jsem neplánoval. Druhým obviněním, z propagace hnutí k potlačován­í práv, se částečně vinen cítím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia