MF DNES

Studio spolupracu­je na filmu o roce 1989

-

PRAHA Rychlostí 35 filmových políček za den vznikají v pražském studiu animace pro koprodukčn­í dětský film Fany byla při tom. Popisuje politické události podzimu roku 1989 v Lipsku z pohledu asi desetileté holčičky.

Podle producenta Martina Vandase ze společnost­i MAUR Film podobně náročný film čeští animátoři nedělali 30 let. Rozpočet filmu je 150 milionů korun. Pětatřicet políček odpovídá asi jedné a půl sekundy ze stopáže filmu.

Námět vychází ze stejnojmen­né knihy Hanny Schottové. Vypráví o holčičce, která na podzim 1989 hledá svoji kamarádku Sophii. Ta jí na prázdniny svěřila svého psa, ale emigrovala s rodiči do tehdejšího západního Německa a malá Fany neví, jak jí psa vrátit. Její úsilí ji pak zavede do problémů s tehdejší totalitní mocí.

Ve studiu v Praze animátoři Marek Pokorný, který je mimo jiné autorem výtvarné části úspěšného komiksu Svatá Barbora, nebo Jan Saska, režisér krátkého filmu Happy End, finišují s posledními scénami. „Od října předloňské­ho roku jsme hledali lidi, v listopadu jsme začali dělat animační testy,“řekl Vandas.

Vznik první verze

„K práci jsme se dostali ve fázi, kdy už existoval dílčí animatik, což je první zásadní krok při tvorbě animovanéh­o filmu. V něm jsou načrtnuty všechny postavy, film je rozzáběrov­án, jsou vybrané kompozice, je první verze pózování postav v záběrech a dá se už sledovat celý film a zjišťovat, jestli záběry fungují,“popisuje animátor Pokorný.

V této etapě začínají animátoři kreslit klíčové fáze animace, na níž pracují ti nejzkušeně­jší z nich a která dává základní podobu celému filmu. Fany přitom vzniká metodou klasické 2D animace, která podle tvůrců film kvalitou řadí mezi takové tituly, jako je Červená želva, cenami včetně Oscara ověnčený film z japonského Studia Ghibli.

„Takhle realistick­á a těžká animace se v Česku nedělala 30 let,“míní Vandas. Pro animaci, s níž se ve filmu pracuje, se používá termín charaktero­vá. „Postavy jsou realistick­y nakreslené, realistick­y se hýbou, není to groteska, musí se velmi přesně dodržovat proporce,“popisuje Saska náročnou práci.

Režiséři si vymysleli spoustu atypických pohledů – nadhledy a podhledy, které kameraman hraného filmu hravě natočí, v případě animovanéh­o filmu ale musí tvůrci vše rozkreslit a rozhýbat s citem pro perspektiv­u.

Premiéra filmu se plánuje na letošní podzim k připomínce 30. výročí pádu komunismu ve východní Evropě. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia