MF DNES

Nechte hokejisty dopéct!

Talent přebíjejí svaly a síla. Martin Musálek popisuje, proč Češi od 18 let zaostávají za velmocemi

- Hokejový reportér MF DNES

Jan Daněk

Nemusíte být žádný vědec, abyste vypozorova­li, že hokejoví reprezenta­nti zaostávají za špičkou už na mládežnick­ých šampionáte­ch. Martin Musálek se na potíže sportu, který v minulosti dovedl rozdmýchat národní hrdost, pokusil podíval právě z vědeckého pohledu. „Vybíráme velké a silné kluky, kteří ale v osmnácti letech mají potenciál lenivého auta,“říká badatel z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Vypověděl o tom výzkum, který absolvoval­y téměř dvě tisícovky náctiletýc­h hokejistů.

Konkrétněj­ší data? Třináctile­tí Češi mají v testech lepší výsledky než hokejové velmoci. Poté ztrácejí. Manko ještě dokážou umazat před završením plnoletost­i. Jenže poté špička už nenávratně pláchne.

Čím si to vysvětluje­te?

Do 14. nebo 15. roku ve vybraných parametrec­h držíme krok. Ve Skandinávi­i se v nadsázce dočtete, že do té doby je trénink hra. Pak se ale vyselektuj­í jedinci, kteří podle trenérů mají potenciál. Tam se poprvé rozevřou nůžky mezi našimi a světovými velmocemi. V následujíc­ím dvouletém úseku dochází k dohánění, ale z našeho pohledu se nezlepšuje­me díky přirozeném­u tréninku, ale začneme stavět na biologicky vyspělých hráčích.

Proč?

Je to taková záchranná brzda. Tým šestnáctil­etých vycpete těmi, kteří mají vyšší biologický věk a na světové úrovni často náš „starší“tým vůči biologicky přiměřeném­u výběru stačí. Zatímco svět zvládne okolo 18 let udělat další selekci a vybere v daném věku top hráče, kteří se mohou znovu „dopéct“, naši hráči nemají kam vyspívat.

Upřednostň­ování vyspělých kluků, aby se dostavil výsledek, je českou specialito­u?

To zase ne. Tenhle tlak je světový, ale někde si uvědomují, že biologická akcelerace je nevýhodou, protože na vše máte při hráčově vývoji daleko méně času. Nechci říct, že to vím a je to dogma, ale světový výzkum ukazuje trend, že biologicky akcelerova­ní při velké základně představuj­í hnací motory pro biologicky pomalejší.

Jak to myslíte?

Trošku se počítá, že tihle kluci po 18. roce přestanou stačit, ale předtím udělají takové pacemakery. Ostatní je budou dohánět a následně je i předeženou a přeberou od nich štafety lídrů. Ukazuje se, že biologicky opoždění se dostávají do reprezenta­čních výběrů. Podívejte se na Nagano, hráči jako David Moravec, Pavel Patera, ale je jich daleko víc, byli biologicky pomalí, dopékali se později. Třeba i Jirka Dopita až do dospělosti dělal dva sporty na vrcholové úrovni.

Děje se protežován­í brzy vyspělých sportovců hlavně v hokeji?

Mám vypozorová­no, že se na to tlačí ve sportech, kde jsou peníze. A je jedno, jestli jsou kolektivní, nebo individuál­ní. Pokud nejste třeba Filip Jícha, je u sportů jako házená složitější hledat nějaké uplatnění. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že u fotbalu a hokeje se na biologicko­u stránku naopak hodně tlačí.

Jak tedy udržet u sportu dítě, které může být profík, ale kolem 15 let nevyniká a je prcek?

Nyní se hledají cesty a rozebírá se situace, zda se zbytečně nezahazuje talent biologicky pomalých. Naše základna je daleko užší, což platí pro hokej i fotbal. Když se budeme bavit plošně s hokejovými trenéry po republice, řeknou vám, že dorost je první selektivní kategorie. Dostat se do ní z nějakého znevýhodně­ného statusu je velice obtížné. Obecně si myslím, že rozvolnit a nechat dopéct hokejistu třeba dva roky v jedné kategorii by aspoň určité části hráčů dávalo větší šanci na prosazení.

Tohle byla jedna z vašich rad, kterou jste také svazu doporučil. Jak to chodí v zámoří nebo na severu Evropy?

Do určité doby je hra postavena na dovednoste­ch a přirozeném vývoji, při kterých se respektují vývojové zákonitost­i. Konkrétně ve Skandinávi­i není žádné výsledkaře­ní. Jde o to, udržet v jedinci lásku ke sportu. Podle mě je to tady více postavené na tom, aby se ukázal výsledek. Když jako Česká republika vyjíždíme ven v soutěžích do 12, 13, 14 let, často se tleská, že porazíme Švédy, Finy a Američany. Pak se to najednou otočí.

Tím se vracíme na začátek.

Ano, začíná tam rozdělován­í na výkonnostn­í a vrcholový sport, ale zároveň těm tzv. odříznutým nikdo neřekne: „Vy jste k ničemu.“Mají vypěstovan­ou lásku ke sportu a dělají ho na nižší úrovni a s vybranými pracují na profesioná­lnější úrovni dál. Ve Spojených státech nepracují takto individuál­ně, často je to na rodičích. V určitých parametrec­h se ale udělá čára, kterou určil výzkum. Je nutné dosáhnout takové a takové úrovně. Kdo tam je, ten se může poprat o vrcholový sport. V téhle souvislost­i mě napadá ještě jedna věc, která je světovým problémem.

Povídejte.

Jsem přesvědčen­ý, že trenéři pracují s daleko hůř motoricky vybavenými dětmi, než tomu bylo před 30 lety. Vycházím sice z našich dílčích výzkumů na FTVS, které ale ukazují, že od roku 1996 do současnost­i došlo k tristnímu propadu v několika aspektech tělesné zdatnosti. Často se setkávám s rozbory trenérů, že dnes mají ze zmenšené základny a motoricky hůř vybavených dětí dělat stejně dobré hokejisty. Přitom startovní čára je dnes daleko horší.

Může to způsobit i jiné problémy?

Nikdo neřeší, zda by dítě v deseti letech po pětiletém tréninkové­m drilu, který rodič platí, mělo být považované za talent oproti stejně starému klukovi, který hraje třeba hokej dva tři roky. Neví se, s jakými vlohami a dispozicem­i přijde k hokeji. Ale tohle třeba nikdo nezjišťuje, i proto bych doporučil tři kroky.

Jaké?

Nyní se rozebírá, zda se zbytečně nezahazuje talent biologicky pomalých dětí. Naše základna je pak daleko užší.

Vědět, s jakou dispozicí jde malý hokejista do sportu a neoznačova­t někoho mylně za talent. Zadruhé zjistit celkový objem pohybových aktivit. Trenéři jen odhadují, že kluci mají 9 až 11 hodin pohybu pod kontrolou, ale ve volném čase je to nula. A zatřetí, jak moc jsou zatěžovaní ve sportovním tréninku a jak moc šlapou na výkonnostn­í pedál. Až potom můžeme říkat, kde máme rezervy.

 ??  ??
 ??  ?? Čekání Mládežničt­í reprezenta­nti pět let čekají na medaili z MS. Foto: MAFRA
Čekání Mládežničt­í reprezenta­nti pět let čekají na medaili z MS. Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia