MF DNES

Skandál v pelotonu

Iljo Keisse čelí obvinění ze sexuálního obtěžování Hokejovému Chomutovu hrozil finanční kolaps, ale vedení klubu na poslední chvíli průšvih vyřešilo. Část dlužných výplat hráčům doplatí teď, zbytek do konce sezony.

-

Petr Bílek Ondřej Bičiště

Stanislav Mikšovic. Za hráče dohodu odkýval útočník Radek Duda, účastník debaty s vedením klubu.

„Splátkový kalendář je vymyšlený, Standa Mikšovic nám po dohodě s hráčskou asociací nastínil ekonomicko­u stránku, jak to bude fungovat do konce dubna. Tehdy by měl být celý dluh umazaný, maximálně bychom měli být jednu výplatu pod,“řekl Duda.

Piráti zažehnali i hrozbu, že by od pátku nesměli kvůli nesplacený­m závazkům do Rocknet arény, tedy že by neměli kde trénovat a hrát domácí zápasy. Zhruba tři miliony, které dlužili za nájem haly a ledu, včera odeslali na účet městské organizace Kultura a sport Chomutov.

„Kdyby klub peníze nezaplatil, mělo by to další dopady. Mám ale signály, že všechno bude splaceno. Nejpozději v pátečním výpisu z účtu to zjistíme,“uvedla jednatelka organizace Kultura a sport Chomutov Věra Fryčová.

Včerejší dohoda znamená, že by mužstvo trenéra Růžičky neměl postihnout exodus hráčů. Dnes o půlnoci vyprší přestupní termín.

„Co se bavila kabina, všechno by mělo zůstat při starém a měli bychom dál bojovat za Piráty v sestavě, jakou máme,“prozradil Duda. „Mám z toho dobrý pocit, vzduch se trošku vyčistil. Teď je na Standovi, aby dokázal klukům, že mu můžou věřit. Že peníze na účty naskáčou a pojedeme dál.“

Někteří z hráčů peníze dostávali, hlavně cizinci, jiní gáži neviděli i tři měsíce. „Kluci, co posílali na klub výzvy, hrazení byli. Ekonomicky a psychicky silnější hráči peníze nedostával­i, ale to ani kluci z realizační­ho týmu a hráči s menšími smlouvami. Na ně jsme se snažili hlavně poukázat. Oni si nemůžou tak vyskakovat, bojí se něco říct, navíc si museli začít i půjčovat. Od toho jsme tým, abychom jim my starší hráči podali pomocnou ruku,“drželi podle Dudy Piráti pospolu.

Předposled­ní tým extraligy kromě finančních potíží postihla i nebývalá marodka a kapitán Marek Tomica odmítl, že by to spolu souviselo: „Poslední dobou se objevily spekulace ohledně zdravotníh­o stavu hráčů, že tady něco sabotujeme. Za kabinu chci říct, že to není pravda! Máme hodně kluků zraněných, k tomu se přidaly nemoci.“Bojkot zápasů, o kterém se mluvilo, údajně tým nijak zásadně nezvažoval.

Klub se dostal do potíží, protože ekonomické trable řeší i generální partner Noen; akciovou společnost stejně jako Piráty vlastní Jaroslav Veverka starší. Firma čelí insolvenčn­ímu návrhu a peníze z nové zakázky na velkorypad­lo v hodnotě 1,5 miliardy korun budou do kasy plynout až za dva tři roky.

Je tedy otázka, jestli po sezoně nebudou Piráti existenční problémy řešit znovu. A zda nenapodobí bývalého účastníka KHL ze Záhřebu, který z ekonomický­ch důvodů vzdal i mezinárodn­í EBEL.

„Myslím, že Standa Mikšovic pro to dělá maximum. Zapojil do toho i chomutovsk­é patrioty, kteří peníze a čas hokeji dávali už dříve,“tvrdí Duda. „Já říkám jednu věc: hokej v Chomutově nesmí zemřít! Za poslední léta vychoval plno hráčů pro NHL a stará se o kupu dětí. Ještě se zkusíme vyhnout baráži. My jako hráči po sportovní stránce uděláme maximum, věřím, že Standa po té ekonomické stránce taky.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia