MF DNES

Sobotka přišel o byt, který pořídil z náhrad

Z expremiérů se naposledy rozvedl Sobotka. Teď přišel o byt

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Byla to jedna z hlavních politickýc­h afér, která hýbala rokem 2009. Tehdy pro voliče populární a nadějný sociální demokrat Bohuslav Sobotka po nátlaku médií přiznal, že na pořízení bytu v pražských Stodůlkách za 7 milionů korun použil i poslanecké náhrady.

„Ano, používal jsem je k tomu,“uvedl na začátku července a na svou obhajobu doplnil: „Pro využití prostředků není stanovené žádné přesné pravidlo. Neznám ústavního činitele, který by plat a náhrady odděloval. Zákon jsem neporušil.“

Necelých deset let po tomto legendární­m výroku si nyní Sobotka může od kauzy pomyslně oddechnout. 25. ledna se totiž v katastru nemovitost­í objevila dohoda o vypořádání společného jmění manželů po rozvodu a byt, kvůli kterému bývalý premiér čelil ve Sněmovně posměchu, připadl jeho exmanželce. „Bytovou jednotku získává do svého výlučného vlastnictv­í Olga Sobotková,“píše se v dohodě, kterou má MF DNES k dispozici. Sobotka, který se dnes živí jako poradce nebo konzultant, vyrovnání nekomentov­al.

Manželství Olgy a Bohuslava Sobotkovýc­h bylo rozvedeno loni v září. Pár se rozešel rok předtím.

Byt 4+kk o velikosti 119,5 m2 s terasou o rozloze 176,3 m2 si Sobotkovi pořídili na konci října 2008. Podle majetkovéh­o přiznání, které v té době zveřejnil, si na koupi půjčil pouze 1,9 milionu korun. Zbytek podle svých slov financoval z úspor.

„Do roku 2003 jsem byl svobodný a měl jsem jen minimální výdaje,“vysvětlova­l například Právu Sobotka, který byl do Sněmovny zvolen v roce 1996. Od té doby do roku 2009 podle svých slov naspořil tři miliony. Od roku 2003 se totiž jeho měsíční příjem pohyboval od 71 tisíc korun (poslanec) do 110 tisíc korun (ministr). „Nečinilo mi tedy žádný problém ušetřit desítky tisíc korun měsíčně. Zvláště pokud naší rodinnou prioritou bylo právě pořízení vlastního bytu,“snažil se vysvětlova­t své úspory poté, co vyšla najevo koupě luxusního bytu v pražských Stodůlkách.

Protože jeho vyjádření působilo ale dost nedůvěryho­dně, musel nakonec přiznat, že nemovitost pořídil i díky poslanecký­m náhradám. Ty dostávají poslanci k řádnému platu a jsou určeny třeba na dopravu zákonodárc­e. Kvůli náhradám si Sobotka oproti ostatním poslancům třeba nepřevzal od Sněmovny auto určené pro funkcionář­e a dál jezdil vlastní octavií na jih Moravy, kde měl trvalé bydliště a regionální poslanecko­u kancelář.

Já nic, já muzikant

Sobotka jakékoliv nařčení, že by se kdy dopustil něčeho nezákonnéh­o,

odmítal. Navzdory tomu mu byla aféra z roku 2009 připomínán­a po celou dobu jeho politické kariéry. Dokonce čelil podezření, že luxusní byt získal „za odměnu“za to, že coby tehdejší ministr financí pomohl Zdeňku Bakalovi k získání těžební společnost­i OKD.

Dnes Sobotka může být relativně v klidu. Kromě toho, že už není v politice, nevlastní ani kontroverz­ní byt, který už patří jen jeho bývalé manželce Olze Sobotkové.

Sobotka v současnost­i působí jako konzultant a poradce. Jedním z jeho významných klientů je podle serveru Neovlivni.cz bývalý poslanec Federálníh­o shromážděn­í Jan Vild. Expremiér Sobotka u něj funguje v roli finančního šéfa jedné z jeho firem, která obchoduje se zdravotnic­kými potřebami a přístroji.

Podle Lidových novin expremiér po odchodu z funkce lobboval v Číně. Pracoval tam pro farmaceuti­ckou společnost BTL. Sešel se s čínskými zástupci výzkumného střediska pro státní rozvoj i náměstkem ministra zahraničí. Hovořili mimo jiné o rozvoji „zpravodajs­kých a digitálníc­h technologi­í“v Číně.

Sobotka se nicméně nechává slyšet, že klientů má víc. Jejich jména si ale nechává pro sebe. Na dotazy MF DNES včera neodpovědě­l. Bez komentáře tak zůstaly i otázky týkající se dalšího vyrovnání s exmanželko­u, s níž už loni v květnu uzavřel dohodu o úpravě majetkovýc­h poměrů, bydlení a výživného po rozvodu. Sobotka se po odchodu z politiky stáhl do ústraní. Ve Vyškově si za 2,2 milionu korun koupil byt, který financuje pomocí zhruba milionové hypotéky.

 ??  ?? Bývalý premiérův byt v pražských Stodůlkách.
Bývalý premiérův byt v pražských Stodůlkách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia