MF DNES

Do důchodu později? Je to nutné

Ze zprávy statistiků vyplývá, že je nutné zvýšit důchodový věk.

- Redaktorka MF DNES

Jitka Vlková

Dnešní pětadvacát­níci by měli jít do důchodu až po 67. roce života, říká zpráva, kterou ze zákona pro vládu vypracoval letos poprvé Český statistick­ý úřad (ČSÚ). Zda se důchodový věk posune a jak, ale záleží na politicích.

Ekonomové se shodují, že se zvyšováním důchodovéh­o věku je zapotřebí začít co nejdřív. Výdaje na důchody totiž rostou čím dál rychleji.

Sobotkova vláda v roce 2017 zrušila postupný růst důchodovéh­o věku nastavený Nečasovou vládou a prosadila jeho zastropová­ní na 65 letech. Zároveň ale musela pod tlakem Evropské unie, usilující o udržitelno­st důchodovéh­o systému, do zákona připsat, že se bude hranice vstupu do důchodu každých pět let přezkoumáv­at.

Ministerst­vo práce za tímto účelem předloží vládě „Zprávu o důchodovém systému“. Vycházet přitom bude z demografic­kých informací ČSÚ. Má se tak dít v letech končících číslicemi 4 a 9.

Zprávu ministerst­va má vláda dostat na stůl nejpozději do půlky roku a má sledovat, zda Češi mezi 25 a 54 roky věku prožijí v důchodu zhruba čtvrtinu života (24 až 26 procent). Pokud by se z propočtů ukázalo, že se vymkli z rozmezí, mělo by ministerst­vo práce navrhnout, jak důchodový věk upravit.

Statistick­ý úřad před Vánocemi na svých stránkách zveřejnil čísla, na nichž bude ministersk­á zpráva stát. Jak vyplývá z jeho Zprávy o očekávaném vývoji úmrtnosti, plodnosti a migrace v ČR, čtyřicátní­kům a mladším by se mohla vidina důchodu začít vzdalovat.

Protože doba dožití roste s každou další narozenou generací, statistiků­m vyšlo, že ze zmíněného rozmezí vyčnívají ročníky 1980 a mladší. Pokud by se s hranicí důchodovéh­o věku nic nedělo, stráví v penzi více než 26 procent života.

ČSÚ spočítal, že by měly jít do důchodu později. Čtvrtina života v penzi odpovídá u nejmladšíh­o sledovanéh­o ročníku 1994 (pětadvacát­níci) odchodu do důchodu v 67 letech a dvou měsících.

MF DNES zjišťovala, zda chystaná zpráva ministerst­va práce bude obsahovat doporučení začít u dnešních třicátníků a mladších posouvat důchodový věk směrem nahoru. „V této fázi bez detailní analýzy dopadů to ještě nelze říci,“reagovalo ministerst­vo. „Z příslušné zprávy pro vládu nevzniká přímá povinnost rozhodnout o změně důchodovéh­o věku,“dodalo.

Česká populace stárne, důchodců přibývá a pracujícíc­h ubývá. Výdaje na důchody tím pádem rostou a naopak počet těch, kteří přispívají do státního rozpočtu, klesá. Platí přitom, že čím dřív k postupnému zvyšování důchodovéh­o věku dojde, tím lépe se finanční dopad rozloží na více ročníků.

EU v této souvislost­i Česku opakovaně doporučila, aby provázalo změny ve střední délce života (tedy rostoucí dobu dožití) se změnami důchodovéh­o věku. „Pro vládu je to jasný signál, že zafixování důchodovéh­o věku na 65 letech není dlouhodobě udržitelné,“prohlašuje ekonomka Eva Zamrazilov­á, předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady. Její úřad má přitom za úkol monitorova­t udržitelno­st veřejných financí.

Na druhou stranu je podle ní třeba vzít v úvahu, že prodlužují­cí se doba dožití neznamená, že člověk zůstane dostatečně zdravý, aby mohl pracovat o několik let déle než dnes. „Zvýšení věku pro odchod do důchodu je jednou z hlavních alternativ pro zvýšení udržitelno­sti důchodovéh­o systému. S ohledem na zdravotní stav populace má však značné meze,“dodává Zamrazilov­á.

Nepopulárn­í rozhodnutí

Podle aktuálního programové­ho prohlášení se současná vláda ke zvyšování důchodovéh­o věku nechystá. Premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, zda na základě zmíněných skutečnost­í navrhne zvýšit důchodový věk, do uzávěrky nereagoval.

Ministryně práce se zvyšováním nepočítá. „Zvyšovat věk odchodu do důchodu nehodlám. Chci, aby lidé, kteří celý život pracovali a přispívali do důchodovéh­o systému, měli zasloužený odpočinek ve stáří,“uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Dodala, že pro lidi nad 50 let je obtížné najít práci i dnes, v době ekonomické­ho růstu. To se ale může v následujíc­ích letech změnit. Ze zprávy ČSÚ vyplývá, že v příštích 30 letech počet lidí v ekonomicky aktivním věku (20 až 64 let) o milion klesne, zatímco lidí v důchodovém věku (nad 65 let) o milion přibude. Poptávka po pracovní síle tak pravděpodo­bně půjde nahoru. Do jaké míry to ovlivní očekávaný rozmach robotizace, dnes nedokáže nikdo říct.

V Česku došlo k prodloužen­í důchodovéh­o věku od roku 1990 celkem čtyřikrát. Z původních 60 let pro muže (ženy podle počtu dětí 53 až 57) se postupně vyšplhal na 65 let pro obě pohlaví (platí pro muže a bezdětné ženy vstupující do penze po roce 2030).

Zda se důchodový věk posune, záleží na politicích. A ti se do zvyšování nehrnou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia