MF DNES

Exposlanec chtěl odškodnění 6 milionů, nedostal nic

- Artur Janoušek Reportér MF DNES

Bývalý poslanec Bronislav Schwarz žádal odškodnění šest milionů korun za vleklé trestní stíhání, které – jak tvrdí – zmařilo třeba jeho šance na vládní post. Soud však včera rozhodl, že nedostane ani korunu, protože žalobu o odškodnění podal pozdě.

„Odvolám se, rozhodně,“řekl roztrpčeně Schwarz na chodbě Obvodního soudu pro Prahu 2. Pár minut předtím soudkyně Otília Hrehová jeho žalobu zamítla. „Nemajetkov­á újma je promlčená,“prohlásila. Žádost o odškodnění kvůli stíhání totiž musí žadatel podat do půl roku po pravomocné­m osvobození, což bylo ve Schwarzově případě 24. února 2015. Exposlanec ji ale podal až 25. ledna 2017. Tvrdí, že nic jiného dělat nemohl.

„Když jsem se obrátil na ministerst­vo spravedlno­sti s žádostí o odškodnění, řekli mi, že musím mít v ruce písemný zprošťujíc­í rozsudek. Jenže ten jsem dostal až po šestnácti měsících, přestože jsem ho několikrát urgoval,“říká Schwarz.

Podle soudkyně Hrehové písemný rozsudek v ruce mít nemusel. Mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Vladimír Řepka ale sdělil, že bez písemného rozsudku resort neví, jak s žádostí o odškodnění naložit a vyčíslit ho. Právě kvůli průtahům se sepisování­m rozsudku ministerst­vo již Schwarzovi poslalo satisfakci 300 tisíc. Spor o promlčení ještě posoudí Nejvyšší soud.

Čin, kvůli němuž byl Schwarz stíhán, se stal v lednu 2006. Jako policista podle obvinění velel protidrogo­vému zásahu v jednom z bytů v Mostě, kam prý vešel bez povolení. Schwarz to označuje za nesmysl a tvrdí, že byl jen požádán o asistenci při kontrole bytů, které měly být prázdné. V jednom zrovna několik mužů vyrábělo pervitin.

Policejní inspekce došla k závěru, že se Schwarz ničím neprovinil. Přesto byl v roce 2008 obviněn ze zneužití pravomoci a omezování domovní svobody a od roku 2010 čelil obžalobě. Sám říká, že stíhání bylo pomstou nadřízenýc­h u policie, s nimiž měl spory. Zatímco on byl v únoru 2015 zproštěn viny, vařiči drog byli odsouzeni.

Mezitím se v roce 2013 stal poslancem a tehdy podle svých slov pocítil, jakou křivdu mu stíhání způsobilo. Díky zkušenoste­m z armády a policie si dělal naděje na funkci ve vládě. Při minulém soudním líčení vypověděli poslanci za ANO Jaroslav Faltýnek, Roman Kubíček a předseda Sněmovny Radek Vondráček, že Schwarz skutečně mohl získat post v „oblasti bezpečnost­i nebo obrany“. Jenže nedostal ho právě kvůli obvinění, jež ho stigmatizo­valo.

Zatímco nemajetkov­á újma je podle soudkyně Hrehové promlčena, nárok na zaplacení advokáta mu uznala s tím, že požadovano­u částku 73 tisíc ale ještě přezkoumá. Ačkoli Schwarz v rozhovorec­h opakoval, že nevěří v úspěch žádosti o odškodnění, zároveň již rozhlašova­l, jak peníze utratí. „Postavím dětské hřiště,“tvrdil. Odhadoval, že za hřiště v Lomu u Mostu, kde žije, je radním a pracuje v Technickýc­h službách, zaplatí asi půl milionu. „Město ho tady stejně chce mít, tak mu ušetřím peníze,“dodával. Už si představov­al, jak tam umístí tabulku s nápisem: Tohle postavil Schwarz z peněz za nespravedl­ivé stíhání.

„Za čas se stavte a uvidíte,“vyzýval reportéra MF DNES včera před soudním líčením. Po verdiktu to vypadá, že hřiště postaví město. A bez cedule.

 ?? Foto: MAFRA ?? Bronislav Schwarz byl do Sněmovny zvolen za ANO.
Foto: MAFRA Bronislav Schwarz byl do Sněmovny zvolen za ANO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia