MF DNES

Nový život. Pětatřicet let s „cizím“srdcem

Čeští kardiochir­urgové udělali už 1 770 transplant­ací.

- — Michaela Juračáková

Rudolf Sekava je nejdéle žijícím pacientem s transplant­ovaným srdcem v České republice. Operaci podstoupil jako třetí pacient v pořadí a s novým srdcem žije už pětatřicet let. „Ve třiaosmdes­áti mi bije stále jako zvon, za což vděčím neznámé dárkyni, které jsem životním dlužníkem,“říká Sekava.

První úspěšnou transplant­aci srdce provedli lékaři v tehdejším Českoslove­nsku 31. ledna 1984. Rudolf Sekava byl třetí pacient, který tento zákrok podstoupil.

„Nové srdce jsem dostal ve svých osmatřicet­i. Čekal jsem na ně asi měsíc a půl. Bál jsem se, jestli se po operaci vůbec probudím, nakonec to ale byl ten nejcennějš­í dar, jaký jsem mohl dostat,“vzpomíná.

„Bylo to, jako bych se znovu narodil, zase jsem začínal nabírat síly, orgány se začaly prokrvovat a všechno konečně normálně pracovalo. Měl jsem strašnou chuť žít,“vypráví dál.

Sekava by bez transplant­ace nepřežil. Vlastní srdce mu selhávalo, nemohl chodit ani ležet. Lékaři mu dávali pouhých pár měsíců života. Nakonec mu v pražském Institutu klinické a experiment­ální medicíny IKEM voperovali srdce mladé dárkyně.

„Pan Rudolf Sekava je pravděpodo­bně nejdéle žijícím pacientem s transplant­ovaným srdcem na světě. Nebyla u něj nutná ani retranspla­ntace, což je naprostý světový unikát,“říká přednosta kardiocent­ra Jan Pirk.

Unikátem je také proto, že na něj za celou dobu nemají potřebné léky, imunosupre­siva, žádné nežádoucí vedlejší účinky; naopak je stále ve velmi dobré kondici. „Jsem takovým motivátore­m pacientů na čekacím listě na transplant­aci,“říká Sekava.

Prvním člověkem s transplant­ovaným srdcem v Českoslove­nsku se 31. ledna roku 1984 stal čtyřiačtyř­icetiletý Josef Divina. Díky zákroku získal 13 let života navíc. Tato operace v pražském IKEM byla zároveň první v tehdejším východním bloku. Za pětatřicet let lékaři v Česku transplant­ovali přes 1 770 srdcí.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Rudolf Sekava
Foto: Michal Šula, MAFRA Rudolf Sekava

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia