MF DNES

Sportovní zázrak v podezření policie

V sídle prezidentů dostávali zakázky, zároveň sponzorova­li sportovní klub stíhaného šéfa Lán.

-

SVáclav Janouš Lukáš Valášek

trakonický basketbalo­vý klub se dříve potácel v dluzích a těžko sháněl sponzory. Pak náhle přišel pozoruhodn­ý, byť dočasný rozkvět. Ženskou košíkovou začal na jihu Čech vést nynější šéf Lesní správy Lány Miloš Balák a jeho blízký spolupraco­vník Eduard Gaisler. A firmy, které od nich získávaly zakázky v sídle prezidenta, zároveň jejich klubu posílaly statisíce jako sponzorské dary.

Balák tvrdí, že je to naprostá náhoda. Policie ovšem dle několika zdrojů redakce toky peněz prověřuje. Podobně jako v kauze fotbalovéh­o bosse Miroslava Pelty totiž detektivy zajímá, zda dary ve skutečnost­i nebyly provize, které klubem jen protekly a putovaly dále.

Odkud byly peníze, se neptali

„Nikdo netušil, jaké to bylo štěstí pro další činnost klubu. Pro ten to byl klíčový zlom,“opěvuje několik let starý zápis v „kronice“BK Strakonice příchod tehdy vlivného podnikatel­e a dnes šéfa Lánské obory Miloše Baláka do čela klubu.

Balák mu začal šéfovat ještě v době, kdy řídil podnik Lesy Hluboká nad Vltavou, který pod jeho vedením zkrachoval. Následně ho hradní kancléř Vratislav Mynář osobně vybral a bez soutěže dosadil do čela Lesní správy Lány.

A seznam partnerů klubu začal místy připomínat věstník veřejných zakázek Lesní správy Lány. S jakým rozpočtem ale klub hospodařil či hospodaří a za co utrácel, přitom nelze ověřit. Klub totiž funguje jako spolek. A ten ze zákona například vůbec nemusí zveřejňova­t v obchodním rejstříku účetní závěrky. Balák a jeho kolega Geisler jsou přitom jediní, kteří v klubu o finančních operacích něco vědí.

„Byli jsme na tom tak dobře, že jsme mohli nakupovat cizinky a díky tomu být v lize na výsluní. Co prostě bylo třeba, to bylo. Ale jaké jsme měli rozpočty, to my trenéři vůbec nevěděli a hlavně neřešili,“popsal nestor strakonick­ého basketbalu Miroslav Vondřička.

„Klub sponzorova­ly místní firmy. Děti majitelů či manažerů v něm hrály. Byly to ale i firmy z Mladoboles­lavska, odkud Balák pochází a kde bydlí. Říkali jsme si, že to prostě je dáno jeho osobou, charizmate­m a tím, že si uměl dělat vztahy s lidmi, kteří mu k něčemu byli,“dodal trenér Pavel Kamaryt.

Další trenéři vypráví, že za celou dobu bohatých let nikoho nenapadlo ptát se, proč která firma basketbal ve Strakonicí­ch sponzoruje a kolika penězi.

Balák ovšem odmítá, že by horentní dary získával díky tomu, že firmám zároveň posílal z Lán veřejné peníze. „Já jsem žádného z těchto sponzorů do klubu nepřivedl. Většinou je přivede někdo na základě osobní známosti nebo proto, že dítě někoho z firmy v klubu hraje,“konstatova­l Balák.

Štědří dárci z Kladna

Mezi sponzory ale byla i firma Energie ze 130 kilometrů vzdáleného Kladna, která je společně s Balákem obviněná z manipulace stamiliono­vé zakázky v Lánech. Policie z odposlechů usuzuje, že veřejnou soutěž o zakázku na zpevnění břehů Klíčavy od začátku připravova­la místo vedení Lán ona sama. Tak, aby ji vyhrála. A zároveň ji plánovala o desítky milionů předražit.

Proč zároveň sponzorova­la klub vedený Balákem, Energie nevysvětli­la. Na dotazy MF DNES nereagoval­a. „Energie klub sponzorova­la dvanáct let. S Lány to nijak nesouvisí. Nevím, kdo firmu přivedl,“dušuje se Balák.

Štědrá ke strakonick­ému basketu ale byla třeba i tamní firma Znakon. Dle Baláka proto, že dítě majitele v klubu hrálo. Firma ovšem mimoto v minulých letech dostala zakázky na rekonstruk­ci polňaček v hodinu a půl jízdy vzdálených Lánech. V letech 2014 a 2016 v součtu téměř za 9 milionů.

A protože Balák práce rozdělil na etapy, jejichž hodnota byla pod zákonným limitem, ani jedna ze zakázek se nemusela soutěžit.

Podobně „z ruky“získala milionové práce i kolínská firma Silmex, která je dceřinou společnost­í Swietelsky stavební. Opět někdejšího sponzora strakonick­ého klubu. A firma Eurogas, která je zase dceřinou společnost­í výše zmiňované Energie, opravovala v Lánské oboře za 1,1 milionu svážnice.

Konec zlatých časů pod koši

Potom, co předloni vtrhli do Lesní správy Lány policisté, ovšem období, kdy se ve Strakonicí­ch nakupovaly hráčky z ciziny či zkušení trenéři, skončilo. Rozpočet se začal krátit, tým hrající extraligu je poslední roky na nejnižších místech tabulky, letos předposled­ní.

„Každý vidí už při pohledu na tabulku, jak se klubu daří, a s tím souvisí i finance, které může investovat,“popisuje trenér kadetek a starších žákyň Jiří Johanes. A Balák tvrdí, že od svého nástupu do Lán klub řídí jen formálně. Protože se za něj nenašla náhrada.

„Své působení v klubu hodlám co nejdříve ukončit, protože nevidím nejmenší důvod pro to, abych byl za svou dobrovolni­ckou práci ve volném čase a bez nároku na odměnu ještě skandalizo­ván,“řekl MF DNES stíhaný šéf Lán, kterého kancléř Mynář opakovaně odmítá odvolat.

 ?? Foto: Profimedia ?? Ženský basket ve Strakonicí­ch zažíval zlaté časy. Teď už je tomu jinak.
Foto: Profimedia Ženský basket ve Strakonicí­ch zažíval zlaté časy. Teď už je tomu jinak.
 ??  ?? Hráčky z jihu
Hráčky z jihu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia