MF DNES

Řidiči z Česka zpřísnili trest za převoz Iráčanů

Podle rozsudku francouzsk­ého soudu řidič kamionu pašoval uprchlíky. O převáženýc­h jsem nevěděl, hájí se šofér

- — Lada Režňáková

CALAIS Francouzsk­ý soud zpřísnil z 18 měsíců na dva roky vězení trest pro českého řidiče, v jehož kamionu úřady našly v přístavním Calais skupinu Iráčanů. Prokuratur­a tak uspěla s odvoláním proti mírnějšímu rozsudku. Jiří Sagan, který tvrdí, že o migrantech v kamionu nevěděl, naopak usiloval o zproštění obžaloby.

Nový rozsudek potvrdil Saganův právník Ladislav Drha, podle kterého má řidič také po vypršení trestu zákaz vstupovat na francouzsk­é území na čtyři roky. I zde dosáhl státní zástupce zpřísnění trestu z původních dvou let.

Řidič, který dlouhodobě s rodinou žije ve Španělsku a pracoval pro španělskéh­o dopravce, by se nicméně mohl dostat podmínečně na svobodu už v červenci. Do délky trestu se mu totiž započítává i jeho dosavadní pobyt ve věznici Longueness­e.

Sagan čekal na další vývoj svého případu ve vazbě. Je na samotce, přístup k venkovnímu světu má jen minimální.

„Po zdravotní stránce je na tom asi dobře, nicméně nese velmi psychicky těžce skutečnost, že byl odsouzen jako nevinný člověk. Stále se s tím nemůže smířit, několikrát mi opakoval, že pro něj bylo velmi důležité podat si odvolání, byť by měl ve věznici zůstat déle,“uvedl Drha pro iDNES.cz ještě před novým rozsudkem. „Chtěl, aby tu záležitost projednal odvolací soud a aby byl zproštěn obžaloby,“dodal.

Saganův případ není ojedinělý. V létě loňského roku například řidiči kamionu Tomáši Němcovi přišla z Británie výzva, aby zaplatil pokutu ve výši 250 tisíc korun. Britská policie totiž v jeho návěsu objevila čtrnáct běženců a obvinila ho z pašování lidí. Celníci mu již dříve odepřeli vstup do země.

 ?? Foto: Rodinný archiv ?? Šofér Odsouzený řidič kamionu Jiří Sagan.
Foto: Rodinný archiv Šofér Odsouzený řidič kamionu Jiří Sagan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia