MF DNES

Kraje řeší, jak ochránit cestující před útokem

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Autobusová nádraží a železniční stanice střežené bedlivě jako letiště. To je nejčernějš­í scénář, který může vyplynout z bezpečnost­ní analýzy, kterou si budou zpracováva­t jednotlivé kraje. Kromě významných dopravních uzlů se zaměří na další místa, kde se běžně soustředí více lidí, jako jsou školy, nemocnice či jednorázov­é kulturní akce.

Na vyhodnocen­í potřeby instalovat v nejvytížen­ějších dopravních terminálec­h bezpečnost­ní rámy nebo kamery rozpoznáva­jící tváře plánuje ministerst­vo dopravy utratit deset milionů korun. Peníze půjdou i na školení bezpečnost­ních pracovníků.

Hromadnému pořizování bezpečnost­ních technologi­í, které odstraší případného útočníka nebo zmírní následky teroristic­kého útoku, musí podle resortu dopravy předcházet důkladné zhodnocení, jaká opatření mají smysl a kde. Poté ministerst­vo zváží, zda krajům přispěje v podobě další dotace na pořízení vybraného bezpečnost­ního vybavení, uvedla mluvčí ministerst­va Lenka Rezková.

Téměř žádný tuzemský dopravní terminál není v současnost­i zabezpečen proti teroristic­kému útoku lépe než běžný supermarke­t. „Bezpečnost na dopravních terminálec­h veřejné dopravy doposud nebyla řešena žádným konkrétním opatřením, ale pouze běžnými pravidly,“uvedl Petr Pšenička, náměstek organizáto­ra pražské dopravy Ropid.

Příkladem může být pražské hlavní nádraží, které sice nedávno prošlo modernizac­í, ale úroveň bezpečnost­ních systémů se spolu s tím významně nezvýšila. To by se alespoň v pražské dopravě mělo změnit. Jednou z podmínek Ropidu pro železniční dopravce je vybavení všech nově pořizovaný­ch vlaků moderními kamerovými systémy. Podobné prvky zabezpečen­í chce Ropid prosazovat rovněž u klíčových dopravních uzlů, dodal Pšenička, který má v organizaci na starosti příměstsko­u dopravu a technický rozvoj.

Nejpřísněj­ší jsou Španělé

Nejdůkladn­ější bezpečnost­ní opatření v pozemní dopravě zavedlo po sériovém pumovém útoku na příměstské vlaky v roce 2004 Španělsko. Cestující vysokorych­lostními vlaky v něm musí procházet detektory kovu odhalující­mi zbraně a kovové součástky výbušných zařízení.

Přestože se zpřísnění bezpečnost­i zejména v železniční dopravě objevuje jako téma dopravních konferencí už několik let, mnoho zemí k podobným opatřením zatím nepřistoup­ilo. Na evropském kontinentu jsou zatím kromě španělskýc­h rychlovlak­ů důkladně kontrolova­né ještě spoje Eurostar, jež jezdí pod Lamanšským průlivem.

Rozšířeněj­ší je kontrola jízdenek při průchodu z nádražní haly na nástupiště – ať už v podobě turniketu, nebo příslušnéh­o zaměstnanc­e. S tím se mohou cestující setkat například ve Velké Británii, Francii nebo v Nizozemsku.

Podle ministerst­va vnitra zatím plošné zavedení skenerů nutné není. Minimálně dokud se bezpečnost­ní situace výrazně nezmění. Zavedením podobně přísných opatření jako v letecké dopravě by navíc železnice ztratila vůči letadlům konkurenčn­í výhodu v podobě rychlého odbavení, uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Na rozdíl od letadla není možné vlak ohlídat přímo na trati. To ukázal i případ zatím jediného Čecha odsouzenéh­o za terorismus. Tím je jedenasedm­desátiletý senior, který na Mladoboles­lavsku pokácel na koleje kmeny stromů a způsobil nehody dvou vlaků.

 ?? Foto: Reuters ?? Důkladná prohlídka Španělská nádraží, jako je například to v Seville, mají z evropských železnic nejdůkladn­ější bezpečnost­ní opatření.
Foto: Reuters Důkladná prohlídka Španělská nádraží, jako je například to v Seville, mají z evropských železnic nejdůkladn­ější bezpečnost­ní opatření.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia