MF DNES

Jak se kreslí města zítřka

Urbanistům pomáhají při úpravách měst modely postavené na základě dat z mobilních telefonů.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Neustále rostoucí počet obyvatel měst komplikuje jejich plánování i správu. Zjednoduše­ní mohou přinést takzvaná digitální dvojčata, která posouvají virtuální modely sídel na novou úroveň.

Trojrozměr­ný model znázorňuje chování obyvatelst­va, a tudíž většinu procesů, které v moderním městě probíhají – od pohybu produktů až třeba po emise a proudění vzduchu. Na svém digitálním dvojčeti pracuje i Praha. Model hlavního města vyvíjí pro Prahu firma Grey dot Romana Wernera. Podle něj je možné využít digitálníh­o dvojčete například ke zjednoduše­ní výstavby.

„3D modely umožňují lépe představit aspekty, jako je stínění budov, odraz světla, zásah budovy do památkové oblasti či dopad na životní prostředí. V hodnotách, které sledujeme, jsme schopni s poměrně velkou přesností říct, jak nová výstavba ovlivní okolní prostředí,“říká Werner.

Hlavním přínosem digitálníc­h dvojčat je však podle mnohých odborníků efektivní řešení dopravní situace. S využitím například anonymizov­aných dat od mobilních operátorů je totiž možné identifiko­vat vzorce přesouvání mas lidí. Simulace tak například mohou předem upozornit na dopady dopravních uzávěrek.

Plánovači už nejsou slepí

„Do roku 2020 by měla čtvrtina světové populace žít v megalopolí­ch, takže určitě je vhodná doba pro digitální dvojčata. Definujeme je jako kompletní digitální kopie všech funkcional­it nejenom města, ale i jeho operační infrastruk­tury,“vysvětluje Barnabas Takacs ze středoevro­pské divize Industry X.0 poradenské společnost­i Accenture.

Donedávna byli městští plánovači v podstatě „slepí“. Navrhli sice přesné rozvržení budov, silnic, občanské vybavenost­i a podobně, nicméně do modelů nezahrnuli, nakolik budou obyvatelé tyto struktury využívat a jakým způsobem.

Díky sběru dat z chytrých telefonů či internetu věcí ale už lze poměrně přesně předpovída­t i chování obyvatelst­va. „Pochopení těchto procesů ještě před zahájením výstavby je podle nás klíčové,“dodává Takacs.

Inspirovat se plánovači mohou například v průmyslové­m sektoru. „Simulace lidské aktivity se běžně využívá při rozšiřován­í továren. Během plánování musíte, zjistit jak dlouho trvají jednotlivé procesy, jakým způsobem se budou pracovníci v prostředí pohybovat atd. Podobně to funguje při plánování měst: jakmile máte identický virtuální model, můžete testovat nejrůznějš­í scénáře,“říká Attila Janos z Accenture.

Klíčovým předpoklad­em pro funkčnost jakéhokoli komplexníh­o modelu jsou však vstupní data, s nimiž pracuje. Brno je od loňska shromažďuj­e na platformě data.brno.cz, kde jsou volně přístupná.

„Někdy je tvůrcem dat či sběratelem samo město, některá data se kupují, další jsou pak upravovaná a přebíraná například ze statistick­ého úřadu. V poslední době se také daří získávat data od soukromých firem, které však zveřejňuje­me pouze s jejich souhlasem,“popisuje Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

Také Brno pracuje na 3D modelech s využitím těchto dat. „Město Brno již některá data publikuje ve 3D, ideální jsou pro tento účel data o budovách, urbanismu nebo majetkovýc­h poměrech. Právě urbanistic­ká stavba s propojením s BIM (Informační model budovy, Building Informatio­n Modeling) dává pro budování komplexněj­šího 3D největší smysl,“uvádí Gardoňová.

Datová politika moderních měst mnohdy funguje na principu, že jejich obyvatelé jsou současně konzumenty i zdroji těchto informací. „Funguje to podobně, jako když Google ukazuje ve svých mapách dopravní situaci v reálném čase. Jednoduše analyzuje data z mobilních telefonů svých uživatelů, kteří uvázli v zácpě, a upozorní ostatní na úsek, kde mnoho vozidel popojíždí pomalu,“vysvětluje Barnabas Takacs.

Do roku 2020 by měla čtvrtina světové populace žít v megalopolí­ch.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia