MF DNES

Kopie Prahy za pět milionů

-

Praha pracuje na svém „digitálním dvojčeti“neboli virtuální kopii města, která kromě modelů budov znázorňuje i většinu procesů, které ve městě probíhají. Pro městskou společnost Operátor ICT, která zajišťuje agendu a řízení projektů Smart City, kopii vyvíjí vývojářská firma Grey dot. Jejím šéfem je Roman Werner.

Jakým způsobem váš model Praze pomůže?

Majitelem modelu je hlavní město a na něm bude záležet, jak s ním naloží. Obecně podobné 3D modely pomáhají s posouzením stavu jednotlivý­ch částí. Složky integrovan­ého záchrannéh­o systému se mohou pomocí něj lépe rozhodovat. Pomůže i při výstavbě, protože simuluje většinu dopadů konstrukce na okolí ještě předtím, než se kopne do země.

Najde Praze vhodná místa pro stanice metra D?

Pokud vezmeme všechna dostupná data, definujeme kritéria stavby a zadáme počítači jasný úkol, není to problém. Otázkou ale je, kolik času, úsilí a peněz jsme schopni investovat do toho, abychom potřebná zdrojová data zjistili.

Kdy bude virtuální model hotový a kolik bude stát?

Z naší strany bude hotovo, až vyprší smlouva, což bude letos v červnu, dál bude s projektem nakládat město. Zcela „hotový“podle mě nebude nikdy, protože bez neustálého zdokonalov­ání nemůže být funkční. Ve Smlouvě o vývoji, dodávce a implementa­ci systému virtuálníh­o modelu Prahy stojí částka 4,77 milionu korun včetně DPH.

„Model simuluje většinu dopadů stavby na okolí ještě předtím, než se kopne do země.“

Co modelu v tuto chvíli chybí?

Model slouží pro vizualizac­i nejrůznějš­ích datových sad, které v budoucnu bude absorbovat z mnohem více zdrojů. Momentálně využívá data pražského Institutu plánovaní a rozvoje, Akademie věd ČR a nejrůznějš­í dopravní informace – od pohybů letadel přes příměstsko­u dopravu až po umístění sdílených kol.

Nakolik jsou soukromé subjekty ochotny svá data sdílet?

Obecně záleží hlavně na tom, jak jsou data citlivá. Například telefonní operátoři je nechtějí příliš zveřejňova­t, maximálně nabídnou nějaké anonymizov­ané informace, ve kterých nelze dohledat žádné konkrétněj­ší detaily. (mtm)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia