MF DNES

Islámský stát se scvrkl na dvě vesnice v Sýrii

Ovládali území jako střední Evropa, teď ho přejdou za půl hodiny pěšky

- Milan Vodička redaktor MF DNES

DAMAŠEK Z obrovského území, které Islámský stát kdysi nazýval svým chalífátem, zbyly dvě zaprášené a obklíčené vesnice v záhybu Eufratu úplně na východě Sýrie. Jedna z nich se chce vzdát. Vesnice se jmenují Marašída a Baghúz Faukání, leží v poušti asi čtyři kilometry od iráckých hranic. Ze západu je obkličují vládní syrské jednotky, z východu Kurdové, kteří vesnice dobývají. Shora útočí americké letouny.

Ve vesnicích, na něž se scvrkl obávaný „Islámský stát v Iráku a Levantě“, se drží několik set džihádistů bez jídla a s docházejíc­ími zásobami munice.

„Konec Islámského státu je na spadnutí,“řekl americký mluvčí plukovník Sean Ryan podle agentury Reuters.

Džihádisté vzkázali obléhatelů­m, že vyklidí bojiště, pokud budou s rodinami moci odejít do Turecka nebo do Idlíbu. Kurdové odpověděli, že kapitulaci nechtějí. „Operace bude pokračovat, dokud poslední terorista nebude mrtvý,“řekl v listu The Times jeden z kurdských velitelů.

Bojovníci černé vlajky Islámského státu po nocích dezertují a vzdávají se nepříteli. Kurdové jich drží stovky a začínají je postupně vyslýchat.

Zajatci tvrdí, že morálka se rozložila a dál bojovat už chtějí jen skalní džihádisté, většinou z ciziny. „Myslel jsem, že zemřeme hladem,“cituje The Times zajatého džihádistu Alexandra Bechmirzaj­eva, „irského občana uzbeckého původu“.

Kurdové nijak nespěchají. Než aby podnikali rozhodujíc­í zteč, raději nechají působit bomby a hlad, a tak ničení poslední pozice Islámského státu může být spíš otázkou blízkých týdnů než dnů.

Ale zdá se, že když Trump v prosinci oznámil porážku a zničení Islámského

státu a schytal za to automatick­ou kritiku, měl pravdu.

Spor kritiků s Trumpem je však hlavně o významu slova „porážka“. Protože političtí oponenti ze zásady nemohou prezidenta nechat vyhlásit vítězství, tvrdí, že Islámský stát není poražen, jelikož může dál provádět teroristic­ké akce.

Hned poté, co Trump vyhlásil vítězství a chystané stažení dvou tisíc Američanů, získaly bombové útoky na IS v Sýrii mnohem větší publicitu než předtím. Ale cílem americké přítomnost­i v Iráku bylo vymazat IS z mapy a zničit ho jako vojenskou a politickou sílu schopnou vést válku a držet území. To se podařilo. Protože IS je založen na fanatismu, nikdo asi realistick­y nepočítá s tím, že vojenská porážka znamená i konec všech akcí ve jménu IS. Není to stát či organizace, jež by podepsala kapitulaci třeba jako Německo v roce 1945.

Hovoří se i o tom, že Islámský stát se přeskupí a povede gerilovou válku. Ale taková je prostě realita: v Iráku je už dávno potřen, přesto se jeho skupiny dál skrývají a projevují v nehostinné­m terénu tamní provincie Anbár. Navzdory tomu je však Irák už dlouho považován za zemi, kde byl IS eliminován.

Podobně se budou bojůvky IS skrývat v pouštích východní Sýrie, již dnes se pohybují v neobydlený­ch oblastech jižně od Dajr az-Zauru a východně od Palmýry, které jsou z vojenskopo­litického hlediska považované za vyčištěné.

Kritika Trumpa za odchod – s výjimkou toho, že hází přes palubu Kurdy, vypadá lichá.

Se zbytkovými teroristy na tak obrovském prostoru by dva tisíce Američanů, kteří dnes v Sýrii jsou, stejně nic neudělaly. Pokud by za kritérium vítězství byla považováno vygumování teroristů, museli by se Američané vojensky usadit takřka ve všech blízkových­odních zemích po zbytek času.

Neobstojí ani argument, že odchodem ze Sýrie přenecháva­jí zemi vítěznému Asadovi. Přehlíží totiž fakt, že Asad už má zpět dvě třetiny země a všechna velká města. Tím USA ztratily vliv na dohru války.

Východní Sýrie, kde spolu s Kurdy jsou, není trumf do hry. Je to víceméně jen neobydlená poušť. Ani ropa, která tam je, není nic moc. Má špatnou kvalitu a před válkou vydělávala Sýrii jen pět procent jejích příjmů.

A teď se v té poušti navíc budou skrývat bandy džihádistů, protože i takhle vypadá na Blízkém východě vítězství.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia