MF DNES

Finsko: Peníze z EU jen pro ty, kteří mají silný právní stát

-

BRUSEL Finský premiér Juha Sipilä podporuje návrh podmínit v příštím víceletém finančním období přístup členských zemí k unijním financím kvalitou jejich právního státu.

Předseda vlády země, která bude ve druhém pololetí letošního roku EU předsedat, to včera uvedl při vystoupení v Evropském parlamentu. „Společné hodnoty, jako je demokracie či vláda práva, jsou základem evropské svobody, bezpečnost­i a prosperity. Členské státy by měly sjednocova­t,“zdůraznil finský ministersk­ý předseda.

Spory mezi státy EU je podle něj třeba překonávat, zároveň ale není možné snažit se ve sporu o právní stát o nějaké kompromisy. Evropská komise loni v květnu ve svém prvním návrhu příštího víceletého finančního rámce na roky 2021 až 2027 přišla s plánem podmínit přístup k penězům z rozpočtu EU úspěšným fungováním vlády práva v dané zemi. Komise a členské státy se nyní zabývají kvalitou právního státu v Polsku a Maďarsku, tedy ve dvou středoevro­pských zemích, které jsou – a zůstanou – čistými příjemci unijních fondů. Podle komise je řádné fungování soudnictví, prevence a trestání podvodů a korupce cestou, jak zabránit plýtvání unijními penězi, a tedy ochranou před finančními riziky.

Finsko podle svého premiéra plán vítá. „Jsem přesvědčen, že existuje cesta k takovému vyváženému mechanismu,“uvedl.

Východní státy jsou proti

Diskuse o příštím finančním rámci, který bude určovat podobu financován­í v EU po sedm let od konce roku 2020, už začala za nynějšího rumunského předsednic­tví. Státy by ji chtěly v zásadě uzavřít letos na podzim. Návrh komise ohledně podmíněnos­ti přístupu k financím kvalitou právního státu má podporu především „starých“zemí bloku, členské země ze střední a východní části EU – včetně Česka – se stavějí proti podobné novince. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia