MF DNES

Bundeswehr: „Byrokratic­ké monstrum“bez vlastní výbavy

- Redaktorka MF DNES

Jana Šafaříková

BERLÍN Během mise v Afghánistá­nu létají civilními vrtulníky, protože vlastní nemají. Ochrannou výstroj si vojáci půjčují mezi sebou. Chybějí náhradní díly na opravy zastaraléh­o vybavení. Je nedostatek munice. Být vojákem německé armády může být doslova o život.

Výroční zpráva o stavu německé armády se za poslední roky téměř nezměnila. Ani ta letošní nešetří kritikou. Bundeswehr­u chybí lidi, finance, vybavení. Ze 128 bojových letounů Eurofighte­r jsou nasazení v boji schopné čtyři. Jen tři ze šesti německých ponorek jsou ponoruscho­pné.

Naopak až příliš je tu byrokracie. „Armáda trpí nedostatke­m personálu a zároveň přehnanou byrokracií, v níž se jen plýtvá časem,“říká zmocněnec pro záležitost­i Bundeswehr­u Hans-Peter Bartels, který výroční zprávu stejně jako předchozí roky vypracoval.

Více než 21 tisíc pracovních míst zůstává neobsazeno, zájem o práci v armádě je dlouhodobě nízký. Jsou potřeba mimo jiné počítačoví odborníci, lékaři a logistici.

Bartels upozorňuje také na zásadní nedostatky v základní výbavě, kritický je například nedostatek neprůstřel­ných vest nebo přístrojů pro noční vidění. „Je absolutně nutné zrychlit nákup nového vybavení. To ostatně stojí i v koaliční smlouvě,“říká Bartels.

Bartels má jako armádní zmocněnec velmi dobré možnosti, jak fungování armády v reálu posoudit. Bez ohlášení může kdykoli navštívit jakákoli kasárna a výcviková centra, má také přístup do všech dokumentů ministerst­va obrany.

„Bundeswehr je v nejhorším stavu od začátku devadesátý­ch let," uvádí také předseda Německého armádního spolku André Wüstner, který zastupuje zaměstnanc­e armády. Podepsaly se na tom dlouhé roky šetření v době míru – a nyní se modernizac­e a vzkříšení armády nedaří.

Kritika padá na ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou (CDU), která loni po nástupu do funkce slibovala výrazné zlepšení stavu ozbrojenýc­h sil. K němu přes navýšení rozpočtu pro armádu podle závěrů zprávy nedošlo.

Ministryně se hájí tím, že všechno nemůže být hned. Podle Bartelse a dalších expertů upozorňují­cích na problémy bundeswehr­u už je ale pět minut po dvanácté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia