MF DNES

Zelená víra a žluté vesty

Špičky politiky a byznysu podlehly zelené víře. Na ekonomické­m fóru v Davosu předvedly neochotu složitě porovnávat celospoleč­enské náklady s výnosy environmen­tálních opatření a místo toho jen nasedly na líbivou vlnu, ať to stojí, co to stojí.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund

Letošní konference ve švýcarském Davosu se klidně mohla přejmenova­t z ekonomické­ho na environmen­tální fórum. Bohužel. Právě v době, kdy podložené ekonomické argumenty nezřídka válcuje jednoduchá zelená víra, se měl Davos s veškerou svou autoritou postavit za prvně jmenované. Raději však líbivě nasedl na environmen­tální vlnu, která nakonec může napáchat více škody než užitku.

Dobře to dokumentuj­e pozornost, jaké se dostalo Gretě Thunbergov­é, šestnáctil­eté účastnici fóra. Environmen­tální aktivistka oslovila Davos s jednoduchý­m poselstvím: „Zastavte emise oxidu uhličitého – hned teď.“Jak prosté.

Co kdyby do Davosu zavítal někdo, kdo by žádal podobně jednoduché řešení, jen v jiné oblasti? Někdo, kdo by třeba chtěl zastavit imigraci – hned teď. Zastavit imigraci je podobně prostinké řešení složitého problému jako jen tak zastavit emise. Proč v jednom případě globalizač­ní establishm­ent – tedy hosté Davosu – správně upozorňuje, že jednoduchá řešení složitých problémů zpravidla nefungují, zatímco v druhém případě návrhům podobně prostých řešení pozorně naslouchá, či jim dokonce tleská?

O vizích a peněženkác­h

Prostě proto, že sám Davos podlehl zelené víře. Globalizac­e, kterou v uplynulých letech a desetiletí­ch tolik vzýval, se dostala na rozcestí. A neví se, kudy dál. Protože v ekonomické oblasti – a globalizac­e je primárně ekonomická záležitost – Davos tápe, upíná se raději k zelené víře.

Nespokojen­é modré límečky v USA, které volily Trumpa, nebo ještě nespokojen­ější žluté vesty, které se bouří proti Macronovi, to jsou jen dva viditelné projevy antiglobal­izačních nálad. Lidé v různých koutech světa zkrátka dávají stále výrazněji najevo, že takovou globalizac­i, o které sní Davos, si nepřejí.

Davos se měl pokusit s modrými límečky a žlutými vestami vést dialog a hledat řešení sociálně-ekonomické­ho problému úpadku střední třídy na Západě. Místo toho raději „zezelenal“. To je velký omyl, který se globalizač­nímu establishm­entu dříve či později vymstí.

Střední třídy na Západě jsou totiž z velké části už teď frustrovan­é z toho, že je elity přehlížejí. Ba co víc, že je zatěžují dalšími finančními náklady. Přitom tyto náklady často vznikají coby důsledek různých environmen­tálních opatření. Těch, která stále halasněji žádá i Davos. Vždyť žluté vesty se začaly bouřit zejména kvůli zdražování pohonných hmot, hlavně nafty, která je ve Francii pořád běžnější než benzin.

Macronova vláda zamýšlela paliva zdražit, aby omezila spotřebu neobnovite­lných zdrojů energie a přispěla tím k boji s klimaticko­u změnou. Žluté vesty zkrátka na vlastní peněžence pociťují důsledek zelené víry. I proto jsou v ulicích.

Západ, a zejména Evropa, si musí přiznat, že ještě není tak bohatý a na takové technologi­cké úrovni, aby si mohl dovolit nákladná environmen­tální opatření. A musí si přiznat také to, že pokud břímě zelené víry ponese i nadále zejména střední třída, sám ani nikdy dostatečně nezbohatne a technologi­cky nepovyrost­e.

Střední třída je totiž příslovečn­ý motor ekonomiky. Ochrana životního prostředí je bezesporu bohulibá věc, když se však její důsledky zvrhávají v rozsáhlé bouře v ulicích a nástup protestníc­h politickýc­h sil, o bohulibou věc jít přestává. Ochrana životního prostředí totiž musí být ze všeho nejvíce přijatelná celospoleč­ensky.

Hlasatelé jednoduchý­ch řešení jako Thunbergov­á jsou pro každou víru nepostrada­telní. I pro tu zelenou. Připusťme, že někdy mohou sehrát užitečnou roli – třeba proto, aby burcovali z letargie. Proč se však ani vzdáleně srovnateln­é mediální pozornosti jako dětské aktivistce nedostává více než stovce německých odborníků, zejména plicních lékařů, kteří právě ve dnech konání davoského fóra ve společné zprávě zpochybnil­i tezi, že polétavý prach a oxidy dusíku škodí lidskému zdraví? Podle nich neexistuje vědecké opodstatně­ní pro aktuální limity polétavého prachu a oxidů dusíku, žádají proto přehodnoce­ní vědeckých studií nezávislým­i vědci.

Uvádějí, že se ve své praxi denně setkávají s případy úmrtí způsobeným­i kouřením cigaret, nikdy však s úmrtím vzniklým v důsledku polétavého prachu nebo oxidu dusíku.

Trest smrti pro naftu

Střední třídy na Západě jsou frustrovan­é z toho, že je elity přehlížejí a zatěžují dalšími náklady.

V čele zmíněných lékařů stojí Dieter Köhler, bývalý šéf Německé společnost­i pro pneumologi­i. Nejde tedy zjevně o žádnou lékařskou „druhou ligu“, naopak. Přesto to budou mít těžké. Na rozdíl od Thunbergov­é žádají něco, co se zelené víře do značné míry příčí. Vždyť třeba nepříznivý dopad emise oxidů dusíku na lidské zdraví je jedním z klíčových argumentů v současném tažení proti naftovému pohonu. Je klíčovým argumentem pro zákaz nebo omezení vjezdu dieselovýc­h aut do center evropských měst. Macron by si možná vyšší daň na naftu rovnou odpustil, pokud by nemohl argumentov­at právě také neblahým dopadem na lidské zdraví.

Zkrátka a dobře, o tom všem měl být letošní Davos. O věcných argumentec­h. O porovnáván­í celospoleč­enských nákladů s výnosy takových opatření, jako je omezování dieselů a zdaňování nafty. Byl raději o něčem jiném. Promarnil příležitos­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia