MF DNES

Pro lítačku do Karlína

V rámci jednání se státem o výměně pozemků v Letňanech by magistrát mohl získat kasárna v Karlíně, kam by přestěhova­l své úředníky.

- redaktor MF DNES Matěj Ludvík

PRAHA Smlouva na pronájem Škodova paláce v Jungmannov­ě ulici v centru města, kde pracuje přes tisíc zaměstnanc­ů hlavního města, skončí v roce 2028. Zatím však Praha nerozhodla, kam je po tomto termínu přesune.

Přitom příliš času na diskuse nezbývá vzhledem k minulým zkušenoste­m metropole s velkými projekty. Roky zpoždění měla například stavba tunelového komplexu Blanka, velmi zdlouhavým procesem aktuálně prochází příprava stavby metra D či rekonstruk­ce Václavskéh­o náměstí. Pokud se úředníky ze Škodova paláce nepodaří přestěhova­t včas, může to ochromit chod celého města.

Po několika letech přešlapová­ní nyní přišlo nové vedení Prahy s překvapivý­m návrhem. „Usilujeme o převod karlínskýc­h kasáren na město tak, aby do nich bylo možné po rekonstruk­ci přesunout úředníky z nákladného pronájmu ve Škodově paláci,“prohlásil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po jednání o vzájemné spolupráci mezi státem a Prahou.

Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) dlouhodobě usiluje o městské pozemky v Letňanech, kde by chtěl vybudovat novou vládní čtvrť, Praha zase žádá českou vládu o spolufinan­cování dostavby vnitřního Městského okruhu i zamýšlené nemocnice v Letňanech a dále o převod nemovitost­í v areálu Nemocnice Na Bulovce nebo právě o kasárna v Karlíně. Dosud ale žádnou dohodu město a vláda neuzavřely.

Přesun úředníků do kasáren v každém případě nebude jednoducho­u

záležitost­í, na což upozorňuje i radní Prahy pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu /TOP 09). „Nejprve si necháme vypracovat studii využitelno­sti, která nám ukáže, jestli je tento prostor pro nás skutečně vhodný. První výsledky bychom měli mít v horizontu tří týdnů,“slibuje radní.

Pokud z analýzy vyplyne, že by v kasárnách sídlo magistrátu mohlo vzniknout, nabízí se Praze podle Chabra několik způsobů, jak objekt získat. „Možností by byla výměna za jiný městský majetek, anebo v rámci komplexníh­o balíku směn pozemků a majetků mezi státem a magistráte­m,“říká. V druhém případě by se jednalo právě o obchod, v jehož rámci by stát získal parcely v Letňanech. Radní pro majetek ale zcela nezavrhuje ani eventualit­u, kdy by Praha areál v Karlíně napřímo od státu odkoupila.

Nová pracovní skupina sestavená magistráte­m nyní otázku nového sídla magistrátu řeší. Ať by nakonec stálo v místě kasáren, nebo jinde v metropoli, podle Chabra musí přípravy začít nejpozději do dvou let, aby Praha přesun stihla včas.

Ani Na Knížecí, ani Invalidovn­a

Bez zajímavost­i není ani skutečnost, že magistrát se v souvislost­i s hledáním zázemí pro své zaměstnanc­e zajímal také o další historický objekt v Karlíně, nedalekou Invalidovn­u. Pro tu však už stát našel využití a sloužit bude Národnímu památkovém­u ústavu.

Přitom ještě nedávno město uvažovalo o zcela jiném řešení. Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) v roce 2016 vypracoval na základě požadavků minulého vedení Prahy podrobnou analýzu lokalit, kam by se úřad mohl po roce 2028 přesunout. Jako nejvhodněj­ší řešení tehdy doporučil vystavět novou budovu Na Knížecí v místě dnešního autobusové­ho nádraží na Smíchově, které se má do budoucna odsunout více na jih k Dobříšské ulici. Závěry studie tehdy vzala rada města na vědomí, definitivn­í rozhodnutí ale nikdy neudělala.

Krnáčová jednala o nájemném

Praze se pod vedením Adriany Krnáčové (ANO) tehdy alespoň podařilo domluvit se s majiteli Škodova paláce na změně podmínek nájmu. Ty hlavnímu městu ušetří 860 milionů korun, naopak smlouva byla prodloužen­a namísto původního data 2026 až do roku 2028.

Přestože IPR v minulosti navrhl vybudovat zcela nový komplex na Smíchově, dnes nenamítá nic ani proti aktuálnímu návrhu na využití kasáren. „Vnímáme to jako politické rozhodnutí, které respektuje­me. Obecně se jedná o vhodnou lokalitu v širším centru s dobrou dostupnost­í na hromadnou dopravu. Jsme připraveni spolupraco­vat s městem na podrobnějš­ím prověřován­í místa,“říká k tomu ředitel IPR Ondřej Boháč.

 ?? Foto: František Vlček, archiv MAFRA ?? Kultura a sport v kasárnách Bývalý vojenský objekt v Karlíně aktuálně není zcela bez využití. Od roku 2017 jej má v dočasné výpůjčce skupina umělců okolo Matěje Velka. Ti zde připravují pro širokou veřejnost kulturní a společensk­ý program. Lidé si nyní mohou například na rozlehlém nádvoří zabruslit.
Foto: František Vlček, archiv MAFRA Kultura a sport v kasárnách Bývalý vojenský objekt v Karlíně aktuálně není zcela bez využití. Od roku 2017 jej má v dočasné výpůjčce skupina umělců okolo Matěje Velka. Ti zde připravují pro širokou veřejnost kulturní a společensk­ý program. Lidé si nyní mohou například na rozlehlém nádvoří zabruslit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia