MF DNES

Letňany: O vládní čtvrti nelze jednat bez nás

-

LETŇANY Vedení Letňan se bude zabývat návrhem na vybudování úřednické čtvrti s nemocnicí a byty, o které jedná stát a hlavní město. Vedení městské části chce ale přednostně řešit dopravu a parkování. Starostové Letňan i sousedních Kbel jsou navíc překvapení, že se o čtvrti jedná bez nich.

První místostaro­sta Prahy 18 Pavel Sehnal (ODA/Krásné Letňany) uvedl, že záměr je pro městskou část výhodný, ale musí se vyřešit řada otázek, jako je doprava, parkování a vliv na místní obyvatele.

„Pro Letňany je to dobrá zpráva, že zde vznikne dle slov pana Babiše asi 10 tisíc pracovních míst. Skutečnost, že zde bude i sídlo státních institucí, posílí prestiž naší městské části,“uvedl v prohlášení. Nová pracovní místa nicméně v areálu vzniknout nemají, má jít o přesun stávajícíc­h úředníků.

Místostaro­sta také uvedl, že radě a zastupitel­stvu městské části předloží návrh na zpracování nového plánu územního rozvoje, který by s vytvořením čtvrti počítal a zapracoval­y by se do něj jak představy státu, tak hlavního města. Měl by navrhnout řešení s ohledem na zájmy místních obyvatel.

Podle Sehnala se nedá vyloučit, že jiné okrajovějš­í městské části budou chtít projekt přetáhnout, jako příklad uvedl Prahu 11. Sehnal mimo jiné vlastní letňanské výstaviště, které s dotčenými pozemky sousedí.

Přestože místostaro­sta z Letňan s nápadem vládní čtvrtě souhlasí, starostům Letňan i Kbel vadí, že do jednání nebyli přizváni. „Zásadně nesouhlasí­me s tím, že se jedná o nás bez nás a že za našimi zády dochází k dohodám, které ovlivní život a budoucnost více než 20 tisíc občanů naší městské části,“uvedl starosta Prahy 18 Zdeněk Kučera (ANO). Dodal, že s dalšími starosty chtějí získat přístup na jednání o výstavbě. Stejně to vidí i starosta sousedních Kbel Pavel Žďárský (za Kbely náš domov), podle kterého se o jednáních radnice dozvídá pouze z médií.

Místní jsou proti další zástavbě

Na facebookov­é skupině Naše Letňany se místní obyvatelé k záměru postavili v komentáříc­h negativně. Nelíbí se jim zastavován­í zeleně, obecně růst výstavby v městské části a řada z nich vyjádřila obavy kvůli dopravní obslužnost­i. Hlavní místní dopravní tepnou je Kbelská, která je součástí Průmyslové­ho polookruhu. Už nyní je silnice ve špičkách často ucpaná a bez dokončení Městského okruhu se lidé obávají jejího úplného zahlcení.

Primátor Zdeněk Hřib se ve středu sešel s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně dalšího využití městských pozemků v Letňanech, stavbu úřednickéh­o areálu dosud odmítal. Po schůzce oba politici uvedli, že budou dále jednat. Město požaduje vznik multifunkč­ní čtvrti, kde by nicméně mohl být i areál pro úředníky. Magistrát si však klade podmínky.

Primátor Hřib včera zdůraznil, že se Praha s premiérem zatím na ničem nedohodla. „Nenašli jsme shodu ani nad komplexní směnou majetku města a Úřadem pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h,“uvedl Hřib. (ČTK, rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia