MF DNES

Ke sto letům koruny vznikla stomiliono­vá mince

-

HRADČANY Druhou největší zlatou minci na světě včera na Pražském hradě představil­a Česká národní banka. Nechala ji vyrobit jako symbol oslav 100. výročí vzniku českoslove­nské koruny.

Minci v nominální hodnotě 100 milionů korun uvidí návštěvníc­i výstavy v Císařské konírně. Zlatá mince s hmotností 130 kilogramů je ozdobou výstavy, která stoletý vývoj českoslove­nských a českých platidel představuj­e. ČNB připravila ke 100. výročí vzniku českoslove­nské měny, které připadá na konec února, mnoho akcí včetně emise první pamětní bankovky.

Ústředním bodem oslav je výstava na Hradě. „Na výstavě je celá řada významných záležitost­í, které souvisí s těmi sto lety bohaté a někdy dramatické historie českoslove­nské a české měny, která odráží bouřlivý vývoj historický, ekonomický a politický, ale také je odrazem vývoje českého výtvarného umění, specificky toho, které se uplatňuje při vzniku platidel,“řekl novinářům guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Je to událost, kterou jsme chtěli vzdát hold zakladatel­ům českoslove­nské a české koruny a vytvořit určitý pomník pro českou korunu k tomuto krásnému výročí,“řekl Rusnok.

Druhou významnou položkou výstavy je první pamětní bankovka vydaná ČNB. Má nominální hodnotu 100 korun a název Budování českoslove­nské měny. Je na ní vyobrazen Alois Rašín, budova ČNB v Praze a některé další objekty spojené s českoslove­nskou měnou. Bankovku navrhla Eliška Hašková, vychází v počtu 20 tisíc kusů a zájemci si ji mohou objednat. Obří zlatá mince podle ČNB bude neprodejná a po výstavě skončí v trezoru. Mince je největší a nejdražší mincí, kterou

kdy centrální banka vydala. Vznikala v jablonecké mincovně a částečně v zahraničí podle návrhu Vladimíra Oppla, který komise vybrala ze 14 přihlášený­ch návrhů. Autor na lícní straně zdůraznil zrod českoslove­nské měny kolkem z roku 1919, současnost prezentuje logo ČNB. Dominantou rubové strany návrhu je monumentál­ní český lev a motiv nejznámějš­í českoslove­nské mince z roku 1922. „Vznik českoslove­nské koruny v žádném případě nebyl jednoducho­u záležitost­í. To je vidět i z toho, že 28. října 1918 vznikla Českoslove­nská republika, ale teprve až 25. února ve 24.00 vznikla českoslove­nská měna,“řekl jeden z kurátorů výstavy a archivář ČNB Jakub Kunert.

Výstava v Císařské konírně potrvá do konce dubna a návštěvníc­i na ní uvidí platidla i nejvýznamn­ější realizovan­é a nerealizov­ané výtvarné návrhy. Například návrhy Alfonse Muchy z let 1918 a 1919 mohou porovnat s jeho tvorbou ve druhé polovině 20. let minulého století. Také se seznámí s dílem osobností české a slovenské grafiky, jakými byli Max Švabinský, Cyril Bouda, Karel Svolinský, Albín Brunovský nebo Oldřich Kulhánek.

Kapacita výstavního sálu je 60 lidí, návštěvníc­i se podle pořadatelů mají připravit na případné čekání. (ČTK)

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? 130 kilogramů za 100 milionů Česká národní banka nechala stomiliono­vou minci vyrobit jako symbol oslav 100. výročí vzniku českoslove­nské koruny. Na snímku minci odhalují guvernér ČNB Jiří Rusnok (vpravo) a kurátor výstavy Jaroslav Moravec (vlevo).
Foto: Vít Šimánek, ČTK 130 kilogramů za 100 milionů Česká národní banka nechala stomiliono­vou minci vyrobit jako symbol oslav 100. výročí vzniku českoslove­nské koruny. Na snímku minci odhalují guvernér ČNB Jiří Rusnok (vpravo) a kurátor výstavy Jaroslav Moravec (vlevo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia