MF DNES

Stanciu opustil Spartu

Potvrzeno: Rumunský fotbalista Nicolae Stanciu včera přestoupil do Al Ahlí

-

Miloslav Novák

Jiří Čihák

Největší zimní odchod z české ligy je definitivn­í: fotbalista Nicolae Stanciu přestoupil ze Sparty do Al Ahlí. Saúdskoara­bský klub zaplatí asi 8 milionů eur, což je v přepočtu přibližně 200 milionů korun, rumunský záložník podepsal smlouvu do léta 2022.

Kluby včera večer přestup potvrdily na svých webových stránkách.

„Nico obdržel od arabského klubu nabídku kontraktu v takové výši, že jsme jí nechtěli a nemohli konkurovat. Navíc Al Ahlí naplnilo naše představy o transferov­é částce. I přes to všechno Nico věděl, že i když se kluby domluví na přestupové částce a on o transfer nebude mít zájem, budeme moc rádi, když zůstane u nás,“zdůraznil pro sparťanský web sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Stanciu opustil českou ligu po roce a jednom týdnu. Vstřelil deset gólů, přidal deset asistencí, odehrál jedenatřic­et ligových utkání. Sparta na jeho přestupu ekonomicky vydělá, před rokem za něj Anderlecht­u poslala kolem sto milionů korun, teď dostane dvojnásobe­k.

A polepší si i samotný Stanciu. V Al Ahlí by měl podle rumunských zdrojů dostat roční plat 2,5 milionu až 3 miliony eur, což je zhruba třikrát víc, než mohl dostávat na Letné.

„Nico Stanciu je skvělý hráč a příkladný profesioná­l. Děkujeme mu za služby, které u nás odvedl, a všichni mu přejeme hodně štěstí,“poznamenal Rosický. Sbohem

Nicolae Stanciu vydržel ve Spartě pouze rok. Česká liga zůstane o jeho technické kousky ochuzena. Foto: Petr Sznapka, ČTK

Sparta podobný typ hráče ve svém kádru nemá, ale během ledna získala dva záložníky, Davida Moberga Karlssona a Martina Haška.

Dál se snaží přivést svého bývalého středopola­ře Bořka Dočkala, ale jeho příchod z Číny je značně komplikova­ný.

V přípravnýc­h zápasech na pozicích, kde Stanciu nastupoval, hrával nejčastěji Karlsson pravého záložníka, do role podhrotové­ho hráče se posunul Guélor Kanga.

Navíc se uzdravil Václav Kadlec, slibně se ukazuje mladičký Adam Hložek. Z toho lze vystopovat, že náhradu za Stancia sparťané nebudou hledat na přestupové­m trhu, ale vystačí si z vlastních zdrojů. protože nebyla spokojená s odstupným.

Ještě v sobotu krásný gól

Stanciu se tak zapojil do přípravy, s týmem odcestoval na soustředěn­í do Španělska. Ještě v sobotním přátelském duelu proti Dynamu Kyjev předvedl jednu ze svých královskýc­h disciplín: dal krásný gól z přímého kopu.

Už v pondělí se ale se spoluhráči loučil, nasedl na letadlo do Dubaje, kde se potkal se svou agentkou Anamarií Prodanovou a zástupci nového klubu. Ve středu večer dostal víza do Saúdské Arábie, během včerejška absolvoval zdravotní prohlídku a podepsal smlouvu.

Al Ahlí je tradiční saúdskoara­bský klub z města Džidda, trojnásobn­ý ligový šampion, v posledních dvou sezonách vicemistr, účastník asijské Champions League. Mezi lety 2011 a 2013 tam působil i český trenér Karel Jarolím.

V současném ročníku mu patří čtvrté místo s desetibodo­vou ztrátou na vedoucí Al Wasl, do konce sezony chybí čtrnáct kol.

 ??  ??
 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia