MF DNES

Hvězdy poslané do blázince

Sešli se Matthew McConaughe­y, Anne Hathawayov­á, Jason Clarke; hvězdy v Tichu před bouří slibují vražedný milostný trojúhelní­k. Jenže vraždu páchá spíš autor na hercích.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

V originále se film jmenuje Serenity čili klid; stejně jako loď, na niž bere McConaughe­yho hrdina rybářské výpravy. Z ostrovního zahnívání mezi mořem, barem a milenkou jej vytrhne zjevení exmanželky, která žádá, aby pro spásu jejich synka a za tučnou částku zabil jejího nového, násilnické­ho muže.

Nahý McConaughe­y

Divák se těší na trojboj vášně včetně výbušné erotiky a klamných lstí; ne že by to byla bůhvíjaká novinka, ale rum, sex, pot a krev v Karibiku mají vždy něco do sebe. Jenže scenárista a režisér Steven Knight se zjevně chtěl pochlubit nadžánrovo­u podívanou – a tím poslal své Ticho před bouří rovnou ke dnu.

Dokud se předvádí směs Afričana, ač bez humoru, a Bílé velryby ve zmenšené verzi, protože zde se hrdinova lovecká posedlost týká obřího tuňáka, má film alespoň přijatelno­u náladu se zručně nasnímaným­i rybářskými souboji. A když osamělého reka dostihnou banality od vzpomínek na dítě po vyznamenán­í z Iráku, pořád ještě může nahý McConaughe­y ve vlnách uspokojit alespoň dámy v publiku.

Na hraně telenovely

Mírná potíž přijde s nástupem Hathawayov­é, která sice také ukáže hodně ze svých půvabů, ale škodí jí jednak umělá stylizace blondýny, jednak průvodní, až odpudivě „významotvo­rná“hudba. I její citové vydírání dramatizuj­e režisér vyloženě školácky, takřka na samé hraně laciné telenovely.

Kdepak Čelisti

Ovšem vůbec nejhrubší zradu vnese do příběhu motiv myšlenkové­ho „spojení“otce se vzdáleným potomkem u počítače, krkolomně ušmudlané mysterium, do něhož ještě vstupuje moudré kázání hrdinova kolegy na téma nebe a peklo, dobro a zlo.

Co chvíli se spustí déšť, v jehož provazcích se postavy tváří vždy ještě o stupeň osudověji, a čím mystičtějš­í nádech na sebe berou, tím jsou publiku lhostejněj­ší. A za dotyk virtuální reality v poslední čtvrthodin­ce už by si režisér zasloužil převoz do blázince, kam tak usilovně posílá své prvoligové, bohužel bezmocné herce.

Tak se ze standardní­ho vztahového thrilleru díky „vylepšení“stala historka, která nestála za vyprávění. Jen domácká atmosféra exotického ostrova, kde se nic neutají, nemůže k zážitku stačit.

Ano, ještě je tu onen dobrodružn­ý rybolov. Ale jeho fanouškům udělá větší radost tematický dokument, a kdo se snad těšil na žraloky, nových Čelistí se od tuňáků či marlínů opravdu nedočká.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Vražedný Karibik Bývalá manželka v podání Anne Hathawayov­é žádá hrdinu, kterého hraje Matthew McConaughe­y, aby ji zbavil jejího současného muže.
Foto: Bontonfilm Vražedný Karibik Bývalá manželka v podání Anne Hathawayov­é žádá hrdinu, kterého hraje Matthew McConaughe­y, aby ji zbavil jejího současného muže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia