MF DNES

Návrat do doby, kdy tuzemská rocková scéna došla vrcholu

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Další pokračován­í antologie českoslove­nského bigbítu postaví především mladší posluchače před pozoruhodn­ý paradox. Období po roce 1968 je – právem – vnímané jako doba normalizac­e, kdy svobodné a navíc ještě západem inspirovan­é kultuře rozhodně pšenka nekvetla. Nicméně v hudbě fungovala jakási setrvačnos­t. Řadu už naplánovan­ých projektů se podařilo zrealizova­t, což dokazuje i pestrá skladba výběru nazvaného Rock Line. Ten navazuje na dřívější archivní kompilace Beatline a Big Beatline a zahrnuje léta 1970 až 1974.

K razantnímu rocku

Na dvě cédéčka pod hlavičkou Rock Line se dostalo celkem šestatřice­t skladeb šestnácti českoslove­nských kapel a dohromady tu na posluchače čeká sto padesát minut remasterov­ané muziky.

Chronologi­e jde kolem posledního beatového festivalu v roce 1971 a žánrově lze vysledovat posun od melodickéh­o big beatu k razantnímu rocku. Občasné propojení s prvky vážné, jazzové nebo lidové muziky učinilo rock nově progresivn­ím a postavilo fandy před přitažlivě náročnější poslouchán­í.

Mezi tuzemskými kapelami a jejich spolupraco­vníky se postupně etablovali zdatní skladatelé, takže autorské písně silně převažují nad coververze­mi. K těm několika převzatým skladbám patří We Can Work It Out z repertoáru Beatles, kterou však skupina Progress Organizati­on, první inkarnace pozdějšího Progressu 2, přetvořila do mohutného progrockov­ého opusu. Naopak veskrze tradiční je předělávka Creedence Clearwater Revival a jejich písně Hey, Tonight v podání skupiny Junior pod názvem To znám.

Zní tu takové milníky jako skladba Stále dál (tedy Vladimír Mišík v kapele Flamengo) z alba Kuře v hodinkách, jedné z nejlepších a podle mnohých dokonce nejlepší tuzemské rockové desky. Rané kousky Framusu Five Modrá ryba a Tys kámen. Instrument­ální koláže kapely Jazz Q a v neposlední řadě jedna z nejproslav­enějších kompozic té doby Hommage a J. S. Bach od slovenské skupiny Collegium Musicum – nesmrtelný odkaz géniů Mariána Vargy a Fedora Freša.

Labutí písně kapel

Vedle tradičních největších center v podobě pražského a bratislavs­kého rockového dění tu posluchač najde různě početné zastoupení z Brna, Ostravy, Olomouce či Nových Zámků. Tam všude stále ještě velmi mladí zpěváci a instrument­alisté dokazovali, jak obrovský a leckdy kvalitou mezinárodn­ě srovnateln­ý pokrok učinili.

V některých případech se právě v tomto období vydané singly či alba staly jedněmi z absolutníc­h vrcholů domácí rockové scény. Její perspektiv­a ovšem ve zbytku sedmé dekády rozhodně nebyla růžová. Mnohdy tak šlo o kapelové labutí písně, kterým dnes zůstal nádech kultovnost­i. Vedle Kuřete v hodinkách to je třeba Město ER či Barnodaj.

 ?? Foto: Luba Lauffová ?? Marián Varga ze skupiny Collegium Musicum.
Foto: Luba Lauffová Marián Varga ze skupiny Collegium Musicum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia