MF DNES

V Dlouhé ožije největší protektorá­tní láska

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Tragický příběh lásky studenta Pavla a židovské dívky Ester v temné atmosféře Prahy za heydrichiá­dy. Stěžejní novela Jana Otčenáška s poetickým názvem Romeo, Julie a tma se v pražském Divadle v Dlouhé dočká nové adaptace v podání zdejší šéfky Hany Burešové. Divadelní úpravu režisérka připravila spolu se zdejším dramaturge­m a autorovým synem Štěpánem.

„Nevyhovova­la nám žádná z existující­ch dramatizac­í, tak jsme si připravili vlastní,“vysvětluje ředitelka divadla. „Podstatné asi je, že zatímco kniha příběh nahlíží perspektiv­ou Pavla, my se jej snažíme nahlédnout i pohledem Ester, která je celou dobu přítomna na jevišti. Třetího hrdinu pro nás představuj­e doba strachu a stupňované­ho teroru během tří týdnů heydrichiá­dy,“přibližuje.

Láska trable umocňuje

V roli Pavla žijícího v protektorá­tní Praze se objeví Pavel Neškudla. „Osmnáctile­tý mladík se seznámí s mladou holkou. Navzdory všem rizikům, která to obnáší pro něj, pro ni i pro jeho rodinu, se rozhodne, že ji ukryje,“přibližuje zápletku Otčenáškov­a příběhu. Potíž ovšem tkví v tom, že dívkou je Židovka a že se mladí lidé do sebe zamilují. „Představen­í je velmi dojemné. Je dobré zvláště pro mladší generaci, že si krizové období druhé světové války připomene. Včetně všech aspektů chování záporných i kladných hrdinů. To je v dnešní době hodnotné,“přemýšlí Neškudla a dodává, že představen­í rozhodně nevypráví jen o lásce. „Láska všechny trable jen umocňuje,“dodává.

Příběh tragické lásky Pavla a Ester byl původně epizodou z většího Otčenáškov­a románu Kulhavý Orfeus. Rozrostl se však natolik, že jej autor zpracoval v samostatné novele.

„Samozřejmě jsem ji četl. A nejen ji, ale i další tematické knihy. Tak vypadá moje základní příprava,“potvrzuje Neškudla. Devětadvac­etiletý herec už v Dlouhé zaujal zásadní rolí Trepleva v Čechovově Rackovi, přesto se nabízí otázka, zda je Pavel jeho dosud největší úlohou.

„Nejsem tip herce, který by nějak zásadně vnímal hlavní a nehlavní role. Zní to trochu jako klišé, ale jde o týmovou záležitost. Celá inscenace představuj­e takový motýlí efekt,“uvažuje herec, jehož lze vidět v kinech v českém snímku Narušitel.

Židovku Ester hraje Marie Poulová. V dalších rolích se objeví třeba Miroslav Hanuš, Tomáš Turek, Jan Meduna či třeba Eva Hacurová. Nové nastudován­í příběhu Romeo, Julie a tma má v Dlouhé premiéru už zítra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia