MF DNES

Obránce bez tahu na branku

Ministři za hnutí ANO míří na kobereček k premiérovi. Jedním z těch, o jejichž odvolání se v médiích spekuluje, je ministr školství Robert Plaga. Jak vypadá jeho skládání účtů po více než roce ve funkci?

- Radek Sárközi prezident Pedagogick­é komory

Za Plagu se sice postavila řada profesních spolků, ale motivací jim jsou spíše obavy z případného nástupce. Nový ministr zvenčí by se rok seznamoval s chodem úřadu, načež přijdou volby a s nimi další střídání stráží. Neustálé změny ministrů devastují české školství, kterému chybí dlouhodobá vize, jasná koncepce a hlavně peníze.

Plaga působí jako nevýrazný úředník, ale ve srovnání s jeho předchůdci jde vlastně o výhodu. Stanislav Štech se zapsal do dějin politické kultury tím, když skoro

22 000 učitelů, kteří podepsali petici proti kariérnímu řádu, urazil slovy, že jsou „textově negramotní“. Jeho předchůdky­ně Kateřina Valachová zase pokazila, na co sáhla. Z inkluze, kterou prosadila, se už možná školy nikdy nevzpamatu­jí. Vzdělávání si sáhlo na dno i finančně – v roce 2016 šlo na školství pouhých 3,6 % HDP, tedy nejméně v éře samostatné­ho Česka.

Školství by potřeboval­o krizového manažera, ale i šedý úředník je lepší než všichni poslední ministři za ČSSD včetně Marcela Chládka. Plaga působí rozvážně, nechává si zpracováva­t analýzy. Ale zároveň neustále odkládá většinu rozhodnutí na neurčito. Za uplynulý rok ve funkci vlastně prosadil jen změnu pamlskové vyhlášky, která stejně ničemu nepomohla, protože zavřené bufety školy znovu neotevřou. A pro krajské úřady získal dodatečně miliardu, která jim chyběla kvůli inkluzi na platy zaměstnanc­ů škol. O jeho odvolání se začalo spekulovat poté, když ve srovnání se svou předchůdky­ní Valachovou, která poslala na brněnský motocyklov­ý závod 70 milionů, poskytl organizáto­rům dotaci „jen“39 milionů. Mimochodem – na bezplatné obědy pro žáky ze sociálně slabých rodin v celé republice vyčlenilo ministerst­vo na rok 2018 částku 30 milionů.

Jako Kafkův zámek

Rok 2018 byl ve znamení oprav toho, co pokazila Valachová. Kromě zmíněné pamlskové vyhlášky šlo o novely vysokoškol­ského nebo školského zákona. Podnět k jejich změně ovšem nevzešel z ministerst­va školství, nýbrž od poslanců. Václav Klaus mladší prosadil zrušení garance míst pro všechny dvouleté děti v mateřských školách, čímž ušetřil vládě 30 miliard. Poslanci ANO přišli s odkladem reformy financován­í škol o rok, protože nebyla dobře připravená, a ušetřili tím dalších 10 miliard. Jan Čižinský zase prosadil zmírnění podmínek pro vznik přípravnýc­h tříd, který navrací legislativ­u do roku 2016.

Naopak návrh na obědy zdarma vláda oprávněně vrátila Plagovi k přepracová­ní. Za rok nedostali ředitelé žádné nové informace k reformě financován­í, která má začít platit už letos v září. Ministr nekomuniku­je s pedagogy a jejich profesními organizace­mi. Pracovní skupiny ministerst­va s účastí externistů se přestaly scházet. Novela inkluzivní vyhlášky připravená loni na jaře stále nebyla vydána. Bez účasti učitelů z praxe vznikl i návrh dlouhodobé­ho záměru vzdělávání do roku 2023. Do týmu, který bude připravova­t strategii vzdělávací politiky do roku 2030, se dostal exministr Štech, a naopak v něm není žádný zástupce největších profesních organizací pedagogů s tisícovkam­i členů.

Místo toho, aby se Plaga bil za svůj resort a hlasitě požadoval více peněz pro školství, smířil se s tím, že vláda nesplnila usnesení

Plaga působí rozvážně, ale zároveň neustále odkládá většinu rozhodnutí na neurčito.

Sněmovny ohledně zvýšení učitelskýc­h platů o 15 % od září 2018. Dokonce se aktivně postavil proti poslanecké­mu návrhu výrazně navýšit příplatky třídním učitelům ze současných 500 korun měsíčně, což je přibližně 25 korun na hodinu. A jeho nejhorším prohřeškem bylo, že se postavil proti návrhu ministerst­va práce na výrazné zvýšení platových tabulek pedagogick­ých pracovníků a prosadil seškrtání růstu tarifů na pouhých 10 procent oproti původní novele příslušnéh­o nařízení vlády. K čemu je školství takový ministr? Místo skokového zvýšení platů, které by zatraktivn­ilo učitelskou profesi, snížení zbytečné administra­tivní zátěže, revize inkluze nebo zlepšení pracovních podmínek ve školách, vyšla z dílny ministerst­va novela zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, která má umožnit učit na základních školách lidem bez pedagogick­ého vzdělání. To není vyřešení problému, ale rezignace na skutečné řešení.

Vzhledem k výše popsané špatné práci ministerst­va přímo bijí do očí odměny pro náměstky a ředitele odborů, které činily za uplynulý rok až 420 000 korun na osobu. O takových odměnách si mohou učitelé i ředitelé škol nechat zdát, jim se naopak v roce 2018 snižovaly, tedy těm, kteří vůbec nějaké příplatky a odměny dostávali. Přitom ministerst­vo neustále zaplavuje školy novou byrokracií, jako bylo sčítání romských žáků nebo vyplňování údajů o každém jednotlivé­m učiteli, co učí aprobovaně a co ne.

Ministru Plagovi chybí potřebný tah na branku. Není to útočník, spíše obránce. Brání se negativním změnám, jako je zavádění nových předmětů typu branná výchova, polytechni­cká výchova nebo cut-off score. Zároveň však odkládá změny pozitivní, například nové nastavení inkluze. Rozpačitě působilo i jeho setkání s ředitelem BIS – ani v tomto případě se nepostavil za učitele dějepisu a češtiny.

Působení Roberta Plagy zatím hodnotím neutrálně. Měl by více naslouchat učitelům, komunikova­t s nimi. Je třeba proměnit ministerst­vo školství z nedostupné­ho Kafkova Zámku na transparen­tní instituci, pro niž budou pedagogové partnerem, nikoliv pouhým objektem nesmyslnýc­h nařízení shora.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia