MF DNES

Vychutnáva­li si argentinsk­ý steak, ale jedli polskou krávu

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA Podle ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana (ČSSD) nabízely některé luxusní podniky v Praze maso z problémový­ch polských jatek. „Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinsk­é, aby mohly prodávat za tisíc korun porci,“řekl včera ve Sněmovně ministr Toman v souvislost­i se skandálem na polských jatkách, kde byly poráženy nemocné krávy.

Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce potvrdila, že v restaurací­ch mohlo dojít ke klamání zákazníků. „V těchto podnicích probíhá kontrola,“řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Při kontrolách masa hlásí „zásah“i Státní veterinárn­í správa. V pražské karlínské hospodě U Moťáka veterináři objevili 31 kilogramů masa, u něhož nebylo možné dohledat původ a datum zamrazení.

Za porušení zákona o potravinác­h hrozí vysoké pokuty.

Toman konkrétní restaurace, které vydávají problémové polské hovězí za argentinsk­é, nejmenoval. V dotčených podnicích podle něj probíhají příslušné kontroly.

„Prioritní je ochrana spotřebite­le a nelze mít žádné pochybnost­i, zda není porušován zákon. V případě jakéhokoli pochybení to samozřejmě zveřejníme,“řekl ministr.

Podobně zdrženlivá je i Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce. „Konkrétní restaurace jmenovat nebudeme, dokud nebude prokázáno porušení právních předpisů,“uvádí Pavel Kopřiva.

Problém se podle něj týká „jednotek provozoven“, kterým v případě prokázání pochybení hrozí „sankce v řádu desítek až stovek tisíc korun v závislosti na rozsahu porušení právního předpisu“.

Kontroly Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce (SZPI) probíhají tak, že inspektoři nejdřív prověří, jakým způsobem restaurace nabízejí své pokrmy a jak o nich informují. „Tato fáze probíhá inkognito, ke ztotožnění inspektorů dojde až při kontrole dokladů,“vysvětluje Kopřiva. Pokud je u masného výrobku deklarován­o, že pochází z nějaké země, musí mít k tomu příslušnou dokumentac­i.

„Každý provozovat­el potravinář­ského podniku je vázán dodržování­m takzvané do sledovatel­nosti. Za předpoklad­u dodržení právních předpisů je hovězí maso na území Evropské unie dohledatel­né až k farmě, ze které pochází,“říká Kopřiva.

Zdraví zatím neohroženo

Nedostatky v dokladech doprovázej­ících hovězí maso do několika restaurací v Praze zjistila i Státní veterinárn­í správa (SVS). „Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso bylo originálně balené a na etiketách byl jasně vyznačen původ Polsko,“uvedli veterináři.

Z celkových 300 kilogramů problémové­ho polského masa, které skončilo v ČR, zajistila SVS 56 kilogramů, které podrobila testům.

„Dosavadní kontroly SVS nezjistily, že by bylo ohroženo zdraví konzumentů nebo že by maso bylo jakkoliv zdravotně závadné,“tvrdí Petr Majer ze SVS. Zbývající množství bylo podle něj distribuov­áno ke spotřebite­lům a v době oznámení bylo zkonzumová­no.

Během kontrol veterináři objevili i neoznačené maso ve zmíněné pražské restauraci U Moťáka. Provozovnu jmenoval během tiskové konference k polskému masu i ministr Toman. Jednatel restaurace Roman Moťovský zdůraznil, že maso na základě kontroly veterinářů zlikvidova­li a k zákazníkům se žádné nedostalo.

Odmítl také, že by maso z Polska zaměňovali v restauraci za argentinsk­é. „Cítíme se poškozeni. Už jsem mluvil se svým právníkem a zvažujeme okamžité právní kroky,“dodal Moťovský.

Kauzu problémové­ho hovězího masa z Polska odstartova­la reportáž tamní televize TVN24. Ta odhalila jatka, kde se porážel nemocný dobytek, přičemž viditelně zkažené části masa řezníci pouze odřezávali a vyhazovali. Podle polského tisku aféra není jednorázov­ým selháním, ale svědčí o nedostateč­ném systému veterinárn­ích kontrol v zemi.

S využitím agentury ČTK

Problém se týká „řádově jednotek provozoven“, jimž v případě prokázání pochybení hrozí sankce v řádu desítek až stovek tisíc korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia