MF DNES

Zakáží prodej o všech svátcích?

MF DNES zjišťovala, zda má šanci projít zákaz prodeje o všech státních svátcích.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Poslanci budou už brzy rozhodovat o tom, zda rozšíří současný zákaz prodeje ve velkých obchodech na všechny státní svátky. A ve Sněmovně se rýsuje celkem jasná koalice pro tuto změnu. Tvoří ji komunisté, sociální demokraté a lidovci.

„Současné vymezení svátků nemá žádnou logiku, je to taková lidová tvořivost, vzniklo to ve své době jako kompromis,“říká šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Každá z těchto stran má pro změnu svoje důvody: ČSSD a KSČM jde o to, aby zaměstnanc­i měli o státních svátcích volno, lidovcům zase o duchovní rozměr.

Podle zjištění MF DNES, která se ptala zástupců všech poslanecký­ch klubů, to však vypadá, že žádné rozšíření zákazu teď neprojde. „Už v minulém volebním období ta změna prošla proti naší vůli, tehdy ji prosadily ČSSD s KSČM a KDU-ČSL,“říká šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a poukazuje na to, že zatímco v minulém volebním období měly tyto strany společně přes devadesát poslanců a stačilo jim tak získat pár hlasů z dalších klubů, teď nemají ani padesát hlasů.

Byť nepůjde o jasnou věc, přidat se k nim může několik zákonodárc­ů ANO a Pirátů.

„Není to téma, na kterém bychom se chtěli politicky profilovat. Zaznívají u nás názory ten zákaz zrušit, ale i naopak jej rozšířit na všechny státní svátky, takže jsme se shodli, že necháme volné hlasování,“prozrazuje pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

„Vím, že jsou pro to i někteří naši poslanci, ale ten názor je menšinový,“myslí si Faltýnek.

Sociální demokraté s lidovci neskládají zbraně. „Budeme se o tom bavit,“říká šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Neustále slýcháme, i od poslanců z hnutí ANO, že je v tom chaos, že nikdo pořádně neví, na který svátek se ten zákaz vztahuje a na který ne. Nevšiml jsem si, že by to mělo nějaký zvláštní ekonomický dopad, tak ten chaos ukončeme a dejme to jednoduše na všechny státní svátky,“vyzývá místopředs­eda lidovců Jiří Mihola.

Nenaštvat ČSSD a KSČM

V tuto chvíli by šlo naopak sehnat spíš hlasy pro úplné zrušení zákazu prodeje o svátcích. Ve Sněmovně už leží návrh od TOP 09, zákaz se kromě ní nezamlouvá ani ODS, SPD, STAN a části Pirátů a ANO. Tento týden navíc snahu zrušit zákaz oznámila i ministryně průmyslu a obchodu za ANO Marta Nováková. „Ten zákon je přežitý,“tvrdí ministryně Nováková.

Ani tato změna však nejspíš neprojde. „Marta Nováková dělá celý život v obchodě, tak má na to svůj názor, ale ten je u nás ojedinělý,“říká zdroj z hnutí ANO. Hnutí do věci nechce „šťourat“mimo jiné i proto, že by si tím pohněvalo spojence z ČSSD a KSČM.

„Zrušení určitě nepodpořím­e, ten zákaz jsme se snažili prosadit léta,“má jasno Chvojka. „Pokud by došlo ke zrušení, byl by to z naší strany problém,“varuje pak místopředs­eda KSČM Stanislav Grospič.

Spoléhání na Novákovou

Opozice si přesto slibuje, že by názor ministryně mohl některé poslance ANO zviklat. „Paní ministryně Nováková může být ta, která tu diskusi zvedne. A i kdyby teď zrušení zákazu neprošlo, máme silný klub v Senátu, takže to můžeme otevřít tam,“věří předseda STAN Petr Gazdík.

Zatím to ale vypadá, že větší šanci projít má jediná změna. Zrušení zákazu ve velkoobcho­dech typu Makro. To kromě pravicové opozice totiž schvaluje i vládní ANO. „Budu přesvědčov­at náš klub, abychom velkoobcho­d vyňali. Je nesmyslné, aby se zákon o prodejní době v maloobchod­ě vztahoval i na velkoobcho­dy. Nevím, proč by živnostníc­i nemohli přes svátky nakoupit,“říká Faltýnek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia