MF DNES

Jak odhalit policejní sledovače

Policejním specialist­ům zkomplikov­ala život veřejná databáze espézetek

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Policejní sledovači mají poněkud nečekaný problém. Je jím nenápadná vyhledávac­í databáze České kanceláře pojistitel­ů. V ní si může každý najít vozidlo podle registračn­í značky a zjistit tak, u jaké pojišťovny má sjednanou smlouvu. Databáze má usnadnit komunikaci při vyřízení škody. Například pokud si řidič napíše značku vozidla, které poškodilo to jeho, může přes vyhledávač zjistit pojišťovnu a oslovit přímo ji. Policisté ze speciálníh­o týmu, který se věnuje sledování, si však všimli, že když do vyhledávač­e napíšou značku svých aut, žádný údaj o voze se neobjeví.

V praxi by tak teoreticky mohla nastat situace, že by si zločinec na mobilním telefonu „lustroval“auta, která jedou za ním, a poznal by, že patří policii. Sledovací týmy bývají nasazovány ve většině těch nejzávažně­jších případů – jako je například obchodován­í s drogami nebo hospodářsk­á kriminalit­a.

Jestli policie problém s databází již vyřešila, není jasné. Na dotaz MF DNES totiž neodpovědě­la. „Dotaz této povahy směřuje k interním záležitost­em Policie České republiky. O jejich průběhu ani výsledku veřejnost neinformuj­eme,“odpověděla mluvčí policie Lenka Sikorová.

Sledování má u policie na starosti Útvar zvláštních činností, který se specializu­je rovněž na odposlechy.

Čtyři znaky sledovače

Policie řešila podobný problém naposledy před více než deseti lety.

Tehdy se ukázalo, že většina lidí, kteří se pohybují v kriminální­m prostředí v Praze, sledovací vozy pozná podle shodných úvodních čtyř znaků poznávací značky a speciální antény pro vysílačky.

Policie proto začala svým speciálním vozům přidělovat náhodné série registračn­ích značek.

Jak upozorňují odborníci z bezpečnost­ní komunity, sledování se v posledních letech stává stále důležitějš­ím nástrojem k odhalování zločinu.

Vzhledem k častému používání šifrovanýc­h aplikací na posílání textových zpráv jsou totiž odposlechy často neúčinné.

„Sledování se stává posledním prostředke­m, jak o osobách v hledáčku policie něco zjistit. Lze předpoklád­at, že je použito u většiny nejzávažně­jších kauz, ať z oblasti obecného zločinu (drogy, vraždy, loupeže), tak hospodářsk­é kriminalit­y a korupce,“uvedl na svém blogu bývalý ředitel již zmíněného Útvaru zvláštních činností Tomáš Almer.

Podle poslední zveřejněné analýzy ministerst­va vnitra za rok 2017 policie provedla přes čtyři a půl tisíce sledování, nejčastěji v případech, které se týkaly drogové kriminalit­y. O rok dříve to bylo o čtyři sta případů sledování více.

Například kontrarozv­ědka BIS, která již jednou měla problém s veřejnou databází (viz box), si podle zdrojů MF DNES své vozy chrání. „Vozidla jsou psaná na nějaké krycí firmy a podobně, nelze je odhalit,“uvedl zdroj MF DNES z bezpečnost­ní komunity.

Před několika lety však podstatnou ránu svému sledovacím­u týmu zasadila sama Bezpečnost­ní informační služba.

Několik zpravodajs­kých důstojníků ze sledovacíh­o odboru obvinila inspekce této tajné služby ze zpronevěry. Údajně si přilepšova­li pomocí faktur za benzin. Kontrarozv­ědka však většinu soudů prohrála a jednoho z lidí, které kvůli „kauze benzin“propustila, musela zase přijmout. Jenže před soudem, který probíhal veřejně, se probíraly i postupy tajné služby.

Například při osvobozují­cím verdiktu nad bývalým důstojníke­m Martinem S. pak soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Novák prohlásil, že kontrola uvnitř BIS funguje špatně.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia