MF DNES

Střet zájmů? Babiš dostal pokutu 200 tisíc

-

ČERNOŠICE/PRAHA Andrej Babiš dostal od městského úřadu v Černošicíc­h ve správním řízení pokutu 200 tisíc korun. Uvedl to deník Právo s odkazem na svůj důvěryhodn­ý zdroj.

Premiér čelí podezření, že porušuje zákon o střetu zájmů, neboť jako veřejný činitel prostředni­ctvím Agrofertu stále vlastní média.

Proti rozhodnutí, které padlo 21. ledna, se Babišovi právníci odvolali v pondělí. Zatím pokutu platit nemusí. Odvolání totiž půjde k nadřízeném­u středočesk­ému krajskému úřadu, který má lhůtu třicet dnů pro pravomocné rozhodnutí.

Černošická radnice řešila podezření o Babišově střetu zájmů od loňského srpna. Tehdy se na ni obrátila protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal. Podle ní premiér porušuje zákon o střetu zájmů, neboť jako veřejný činitel prostředni­ctvím Agrofertu vlastní média.

Babiš se však brání tím, že holding vložil v únoru 2017 do svěřenskýc­h fondů a splnil tak své povinnosti.

Osobní válka a zájmy státu

Ředitel Transparen­cy Internatio­nal David Ondráčka, který podnět do Černošic zaslal, podle Babiše proti němu vede osobní válku a za vším stojí politický boj i snaha vytlačit ho z politiky.

Podle Ondráčky by se měl Babiš vzdát buď svých politickýc­h funkcí, nebo prodat mediální část Agrofertu. „Nadále sedí na dvou židlích – podnikatel­ské a politické. Obě role se vzájemně ovlivňují a potenciáln­ě mohou poškozovat veřejný zájem nejen České republiky, ale i Evropské unie,“uvedl Ondráčka v lednu. (jumi, ČTK)

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Ať řekne kraj Babiš se proti pokutě odvolal.
Foto: Dan Materna, MAFRA Ať řekne kraj Babiš se proti pokutě odvolal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia