MF DNES

„Body zabírají, ale mohly by lidi vychovávat ještě víc“

-

Dopravní expertka Stanislava Jakešová je velkou zastánkyní bodového systému. Působí ve veřejně prospěšné společnost­i Tým silniční bezpečnost­i, která se zabývá školeními a prevencí.

Bodovaných řidičů meziročně ubývá, takže se asi díky bodům ukáznili. Máte i vy pocit, že bodový systém se osvědčil?

Byla jsem u toho, když bodový systém vznikal. Tenkrát jsme to viděli jako jednu z mála věcí, která bude fungovat, a to se potvrdilo. Já jsem si to pak vyzkoušela i na sobě. Když jsem dostala ty dva body, tak jsem si pak dávala pozor, abych nejezdila 61 kilometrů v hodině v obci, ale padesát.

To jste typickým příkladem. Ve statistice je skutečně velký podíl lidí, kteří se polepšili po prvních dvou bodech.

Kdybych dostala jen pokutu, tak bych ji zaplatila, ale nejsem si jistá, že bych si pak dávala pozor. Souhlasím i s tím, že některé ty tresty jsou vysoké a bodový systém zatím nezabírá na telefonují­cí řidiče. Mně ale vadí, že výchovný efekt se nedostavuj­e. Koupím si auto za půl milionu, ale nemám už tři tisíce na handsfree.

Jak to myslíte, že se nedostavuj­e výchovný efekt? Řekli jsme si před chvílí, že člověk se ukázní po dvou bodech...

Ale výchovný efekt je, že z principu nebudu dělat něco, co je zakázáno. Ne že to budu zkoušet, dokud mě nechytí. Ale problém je i to, že na někoho se policie zaměří cíleně. Že si třeba řeknou: Na toho kurýra si dáme extra pozor, protože jezdí od domu k domu a nepoutá se. Tak ho chytí dvanáctkrá­t za sebou. To je nešvar z druhé strany. (jp)

 ?? Foto: archiv S. Jakešové ?? Dopravní expertka Stanislava Jakešová
Foto: archiv S. Jakešové Dopravní expertka Stanislava Jakešová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia