MF DNES

Hledá se viník vážného úrazu lyžařky na sjezdovce

- — Petra Klimková

Stříštivým­i zlomeninam­i hrudních obratlů a několika zlomenými žebry skončila minulý týden v nemocnici 45letá Kateřina Kvapilová, když v mlze přejela údajně neoznačeno­u hranu sjezdovky ve skiareálu Kunčice u Starého Města na Šumpersku. Žena, která shodou okolností pracuje jako sestra na šumperské záchrance, tak sama zakusila, co prožívají její pacienti.

Na nehodu upozornil bývalý šéf Horské služby Jeseníky Milan Gracias, jenž tvrdí, že v případě Kateřiny Kvapilové selhalo snad všechno, co mohlo. Především – jak poznamenal – provozovat­elé areálu. „V místě, kde hranice a okraj sjezdovky nejsou nijak označeny, je více než 2,5 metru hluboká díra. Lyžař tam za snížené viditelnos­ti nemá šanci se jakkoli orientovat, a pokud má smůlu, spadne do této ‚pasti‘, i když dodržuje všechna lyžařská pravidla,“tvrdí Gracias.

Spolumajit­el areálu Michal Hojgr však místo nehody za nebezpečný okraj sjezdové trati nepovažuje.

Vezli mě bez potřebné fixace na nákladním přívěsu za skútrem. Pod sebou jsem měla jen deku.

„V tomto místě se nenachází ani díra, ani propast, ani strmý úsek, tak jak uvádí norma ČSN 018027 ve zdrojích atypického nebezpečí, které jsme jako provozovat­el povinni ohraničit,“argumentuj­e Hojgr.

Pochybení nevidí ani v dalším postupu pracovníků areálu. „S maximální péčí transporto­vali zraněnou lyžařku k místu předání lékařům. Použitý transportn­í prostředek byl vybaven profesioná­lním vakem standardně používaným záchranným­i složkami,“sdělil Hojgr.

Podle zraněné lyžařky ji však vezli bez potřebné fixace na nákladním přívěsu za skútrem. „Manipulova­li se mnou opatrně a byli na mě hodní, ale když jsem chtěla vakuovou matraci, tak tu neměli. Měla jsem pod sebou jen deku,“líčila Kvapilová. Ta nyní leží ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde jí lékaři operovali páteř.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia