MF DNES

Lesy duchů skončí v peci

Stát podpoří energetick­é využití kůrovcovéh­o dřeva spalováním.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Místa, kde člověk boj s kůrovcem prohrál, nabízejí žalostný obraz. Takzvané sterilní souše už pokrývají plochu dvou hlavních měst. V příštích letech se stanou krajinami duchů.

Těžaři se těmto místům vyhnou. Ministerst­vo zemědělstv­í koncem loňského roku představil­o strategii, která jasně mění priority. V lesích, jež kůrovec poničil a vylétl škodit jinam, se nebude kalamitní dříví těžit. Firmy přesunou své lidi i stroje tam, kde je ještě možné nejhorší následky zmírnit.

Největší plochy sesychajíc­ích lesů se nacházejí na severní a střední Moravě a na Vysočině. Stojící dřevo bude postupně degradovat až k nejhorší kvalitě, kdy už se nehodí ani pro výrobu průmyslové­ho papíru.

„Pokud dřevo bude na místě dva roky stát, jde spíše o stojící palivo. Toto dřevo je obtížně využitelné pro papírenský a dřevařský průmysl,“říká náměstek ministra zemědělstv­í pro řízení sekce lesního hospodářst­ví Patrik Mlynář.

S ministerst­vem průmyslu a obchodu proto resort spolupracu­je na změně vyhlášky o podporovan­ých obnoviteln­ých zdrojích pro výrobu elektřiny, tepla nebo biometanu. Cílem je uvolnit podmínky pro energetick­é využití dřeva z kůrovcové kalamity. Spalovat by se v elektrárná­ch na biomasu a teplárnách nově mohlo kromě klestí – tedy zbytků stromů, jako jsou větve a špičky – i hroubí, neboli dřevo s průměrem nad sedm centimetrů.

Stát chce spalovny k jeho nákupu motivovat zeleným bonusem. Ministerst­vo průmyslu a obchodu předpoklád­á, že podpora vyjde státní rozpočet letos na 600 milionů korun a v příštím roce až na 1,2 miliardy. Vyhláška má být připravena v řádu týdnů, maximálně měsíců.

Resort odhaduje, že spotřeba biomasy pro průmyslové energetick­é využití stoupne o 560 tisíc tun ze současných 4,52 milionu tun.

Kritická zóna

Množství těženého kůrovcovéh­o dřeva trvale roste. V roce 2017 se vytěžilo 5,8 milionu metrů krychlovýc­h, letos to má být už 20 milionů kubíků, což by zaměstnalo téměř veškeré těžební kapacity v zemi. Stát však počítá s tím, že těžit se bude především v „nárazníkov­é zóně“kolem nejpostiže­nějších oblastí. V nejkritičt­ější, „červené zóně“bude zatím usychat 53 milionů metrů krychlovýc­h smrků, z nichž se až 40 milionů kubíků postupně změní v palivo. A vzhledem k množství tohoto dřeva, které by tuzemské firmy s využitím všech svých sil musely těžit dva roky, tomu zřejmě nikdo nezabrání.

Část suroviny se zpracuje na dřevní štěpku a odveze do spaloven, závodů na zpracování biomasy, tepláren a elektráren. Nejen ČEZ, ale i desítky soukromých firem nakoupí štěpku výhodněji díky zelenému bonusu. Lesníci by díky tomu zároveň měli dostat za dřevo lepší ceny. „Promítne se to do výkupních cen dříví, tedy do vyšších plateb vlastníkům lesů,“věří náměstek Mlynář s tím, že kubík dotovaného dříví by mohl stát 700 až 800 korun.

Lesníci růstu cen nevěří

Lesníkům by to přišlo vhod, nicméně pochybují, že cena tak výrazně stoupne. „Každý kubík, který odvezeme z lesa, se hodí. Nevíme, co si s přebytky počít. Této ceně ale moc nevěřím,“pochybuje František Kučera, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů. Pro lesníky by bylo podle něj potom výhodnější prodávat smrkovou štěpku, která nyní stojí 300 až 400 korun za kubík, než vlákninu za cenu kolem 500 korun za metr krychlový.

Tomáš Pařík, předseda představen­stva obchodníka s dřívím Wood & Paper, namítá, že ministersk­ý plán nedává smysl: „Může to výrazně narušit trh. Nalámané kusy, větve a špičky stromů do sedmi centimetrů zůstanou ležet v lese. Místo toho se bude pálit dříví, které dlouhodobě může skončit jako vláknina a ve výrobě papíru.“Plán není podle něj životascho­pný, protože české firmy historicky nevozí takzvané hroubí do německých a rakouských spaloven, které čerpají vyšší dotace a toto dřevo dlouhodobě zpracováva­jí. „Kdyby to bylo řešení, Morava už je spálená ve Vídni,“dodal.

Novelu lesního zákona chce resort předložit do konce března, schválení předpoklád­á v dubnu, tedy ještě před jarním rojením brouka. V nejkritičt­ějších oblastech nebudou vlastníci lesů muset těžit nahodile, to znamená zpracováva­t kalamitní dříví, a nebudou jim zároveň za nečinnost hrozit sankce. Tyto oblasti zároveň nebudou muset zalesňovat do dvou let, jak nyní nařizuje zákon.

Odbyt dřeva má zvýšit i další opatření. Od začátku února se zvýšil limit takzvané samotěžby ze 30 na 200 kubíků. Zjednoduše­ně řečeno, každý může do státních lesů přijet, vytěžit si větší množství dříví a odvézt pro svou potřebu. Týká se to jak firem, tak fyzických osob.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia