MF DNES

USA: unie je ve stavu neunie

Kongres za Trumpova projevu: tak vypadá studená válka.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Poselství o stavu Unie dokonale popsalo situaci USA.

Nejde však o projev Donalda Trumpa na toto téma, nýbrž o celou událost.

Byl to až strašideln­ý obraz. Ukázalo se, že Amerika není schopna se shodnout vůbec na ničem s výjimkou konstatová­ní, že v Kongresu je zvoleno nejvíc žen v historii. Ale i s tím byl problém: když to Trump jako kompliment a úlitbu demokratká­m řekl, ty vyděšeně strnuly, protože nevěděly, jestli není stranicky trestné přivítat to jásotem. Po několika vteřinách rozpaků a koukání po sobě začaly aplaudovat, což pár pro titru mp ovských médií rychle prohlásilo za ironický aplaus.

Tak či tak, byl to zřejmě jediný větší demokratic­ký potlesk.

Jinak byl Kongres rozdělen na dvě zóny tak odlišné, že mezi nimi brzy bude muset být vztyčen plot jako mezi sektory hooligans. Republikán­i tleskali, protože tak to chodí, když hovoří prezident stejné barvy. Demokratic­ká polovina mrazivě mlčela. Jediné, co vzbudilo pozornost, byl ironický potlesk demokratic­ké šéfky Nancy Pelosiové, když Trump hovořil o potřebě usmíření. Sotva Trump řekl, že Amerika musí „odmítnout politiku pomsty, odplaty a odvety a uvolnit svůj nekonečný potenciál pro spolupráci, kompromis a společné dobro“, natáhla ruce a se smíchem tleskala Trumpovi do obličeje. Agentura Bloomberg napsala, že v tom bylo tolik sarkastick­é energie, že by týdny mohla pohánět celý Cleveland.

I oblečení a hosté byli politikum. Demokratky přišly v bílé, barvě feminismu. Ne že by bylo za Trumpa nutné chránit práva žen v USA víc než před ním, ale je to součást demokratic­ké mytologie. Demokraté pozvali migranty, kteří pracovali u Trumpa, aby ho usvědčili z pokrytectv­í, ten si zase přivedl jedenáctil­etého Joshuu Trumpa, jelikož ho spolužáci šikanují kvůli příjmení. Při projevu jmenovce se chlapec cítil tak v bezpečí, až usnul.

Média poté projev ztrhala včetně výroků, jež by chválila, kdyby je pronesl jiný prezident. Na druhou stranu, ke chvále toho moc nebylo, protože Poselství o stavu Unie je cosi jako vánoční (dříve novoroční) projev v Česku: rutina, od níž nelze nic čekat, a pak je za ni autor ztrhán těmi, kdo ho nevolili.

Opozice vždy vypouští mráz a prezidents­ká strana přehání nadšení, ale tohle se vymykalo. Projev o stavu Unie ukázal, že USA už skoro nejsou unie. Příště to bude ještě horší, protože bude volební rok.

 ?? Foto: Profimedia ?? Trump usnul Jmenovce Joshuu Trumpa (11) si prezident Trump pozval, protože ho šikanují kvůli jménu. Chlapec při projevu usnul.
Foto: Profimedia Trump usnul Jmenovce Joshuu Trumpa (11) si prezident Trump pozval, protože ho šikanují kvůli jménu. Chlapec při projevu usnul.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia