MF DNES

Minimální důchod v Německu 900 eur?

-

BERLÍN Zavedení minimálníh­o důchodu 900 eur (23 200 Kč) pro všechny lidi navrhl ministr práce a sociálních věcí Hubertus Heil (SPD). Vyvolal tím velkou debatu. Zatímco sociální demokraté i opoziční Zelení a Levice návrh podporují, koaliční konzervati­vní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové i opoziční svobodní demokraté (FDP) a Alternativ­a pro Německo (AfD) jsou proti.

Heil chce zvýšením důchodu pomoci především lidem, kteří desítky let poctivě pracovali, ale dnes mají problém vyjít s penězi. „Moje představa je, že nepřidáme deset nebo 20 eur, to nikomu nepomůže, ale že půjde o skutečně pořádný skok,“říká ke svému návrhu. Lidé, kteří pracovali nejméně 35 let za minimální mzdu, dnes berou důchod kolem 517 eur (13 300 Kč) měsíčně. Příslušný návrh zákona, který by důchod zvýšil až čtyřem milionům Němců, chce Heil předložit do léta.

S prosazením změny, která má přijít na čtyři až šest miliard eur ročně, to ale jednoduché mít nebude. Politici koaliční CDU/CSU kritizují finanční náročnost návrhu. „Chceme diferencov­aný systém,“říká expert konzervati­vní unie na sociální otázky Peter Weiss, podle něhož není možné rozdělovat peníze na všechny strany, ale je nutné pomáhat cíleně těm, kteří mají nízké důchody. Podle opoziční FDP jde o manévr sociálních demokratů před čtveřicí letošních zemských voleb a neřeší, kdo za něj bude platit. Podobně návrh kritizoval­a i AfD. Podpory se mu naopak dostalo od opozičních Zelených, podle nichž jde správným směrem, a Levice, která by ráda minimální důchod stanovila dokonce na 1 050 eur (27 000 Kč). (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia