MF DNES

Brexit a zápas o demokracii

Velká Británie si v žádném případě neprochází krizí demokracie. Naopak premiérka se tam pokouší o tradiční národní kompromis, který se snaží imperiální Unie zvrátit.

- Alexander Tomský politolog

Karel Čapek kdysi napsal: „Kde vidíte parlament, vidíte kus Anglie, neboť Anglie zrodila parlamenta­rismus. Kde potkáte politickou demokracii, nalézáte kus anglického duchovního teritoria, neboť vytyčila ideály demokracie. A všude, kde platí ideály osobní svobody a důstojnost­i, tolerance, úcty k individual­itě a nedotknute­lnosti lidských práv, tam je kulturní dědictví Anglie.“

Jak by se dnes divil, kdyby četl furiantské komentáře v českých médiích. Jak jejich autoři se špatně skrývanou radostí poukazují na politický rozvrat Británie trestané za pokus o odchod z „naší“EU. Mluví o krachu demokracie, o izolacioni­smu, nebo naopak o jakési nostalgii po slávě impéria, ba dokonce o ztrátě zdravého anglického rozumu a pragmatism­u. Angličané prý podlehli demagogii v kampani k plebiscitu, který neměl být hloupému lidu vůbec povolen. „Brexit není krizí evropské integrace, která zašla příliš daleko, nýbrž britské politiky, strašideln­ý důkaz rozpadu demokratic­ké jistoty,“napsal jeden komentátor.

Na každém šprochu pravdy trochu, škoda jen, že těmto autorům eurobudova­telské přesvědčen­í zabraňuje vidět krizi Unie v evropském kontextu, kde probíhají ostřejší násilné střety než v Británii. Ve Francii už propadl druhý prezident a lidé demonstruj­í v ulicích. Evropské společnost­i jsou rozštěpené, protože se léta nacházejí pod nadvládou pravolevé vrchnosti. Ta si podmanila politický prostor vytvořením nadnárodní bruselské polovlády přednostní­ho práva (acquis communauta­ire). Unie tak porušuje principy demokracie, svobodný politický proces blokuje doktrínou integrace a vyvolává často zmatený lidový odpor.

Nátlak světoobčan­ů

Dnešní spor trefně popsal britský novinář David Goodhart v knize The Road to Somewhere (Cesta někam). Politické klání socialistů se zastánci tržního hospodářst­ví dávno ustalo a vznikla víceméně politicky jednotná profesní a intelektuá­lní metropolit­ní vrstva lidí nezapojený­ch do své komunity (národa) a místa, světoobčan­ů odkudkoli (anywheres), kteří se mohou kdykoli a kamkoli stěhovat, jsou doma všude i nikde a vnucují svůj globalisti­cký zájem, vizi multikultu­rní antidiskri­minační společnost­i abstraktní­ch lidských práv.

Paradoxně však tyjí z práce těch odněkud (somewheres), obyčejných lidí – farmářů, dělníků a všech dalších, kteří žijí mimo chráněné exkluzivní čtvrtě boháčů vázáni na svůj domov a jeho pod tlakem nekontrolo­vané imigrace hroutící se kvalitě.

Čili nikoli bezradní populisté, ale bezdomá politická třída způsobila rozkol společnost­i, k níž ztratila vztah. Ve svém vidění světa nechápe lásku k domovu a potřebu národního souručenst­ví, sociální kapitál, bez něhož nemůže žádná společnost přetrvat. O demokracii a toleranci ani nemluvě. Ze svého bývalého domova, stále z velké části národního, usilují vytvořit internacio­nální společnost bez hranic. Proto podporují masovou migraci.

Podlehli snad Angličané demagogii během referenda? Neznám volební kampaň, jež by nepůsobila na city a nenabízela modré z nebe. Politická, obchodní a intelektuá­lní elita v Británii vyvinula obří úsilí, aby zastánce brexitu zastrašila. Vláda za peníze daňových poplatníků a proti pravidlům nechala poslat do každé domácnosti brožurku

Nikdo v Británii nemluví o izolaci, ideálem brexitu je svobodný obchod se světem.

s katastrofi­ckou hospodářsk­ou vizí Británie v případě vystoupení. Měla smůlu. Voliče zajímalo něco jiného – na prvním místě suverenita (49 procent), kontrola hranic (33 procent) a přesvědčen­í, že členství Británie v Unii není schopné směřování k stále těsnější Unii změnit (13 procent).

Nemělo by překvapit, že se většina voličů (87 procent) rozhodla dávno před plebiscite­m. V britské tradici jednoho společného národa nebylo možné po změně Evropského hospodářsk­ého společenst­ví na integrační Unii donekonečn­a oddalovat plebiscit, jak to činila labouristi­cká vláda. Hnutí za lidové hlasování nabylo mohutného národního charakteru a nakonec by obě hlavní politické strany rozložilo. Premiér David Cameron prohrál, protože Unie a zejména německá kancléřka nebyly ochotny z ideologick­é koncepce v ničem ustoupit.

V kontinentá­lní Evropě proniká absolutist­ická tendence, tedy návyk rozhodovat shora dolů, i do demokratic­kého systému vlády, kdežto Angličané se stále řídí tradicí liberální politiky a zákonů vytvářenýc­h zdola nahoru soudními precedenty, moc de facto ústavodárn­í. Velmi jim záleží na jejich ostrovním území a hranicích. Nadvláda Unie bránila stanovení vlastních zásad přijímání cizinců, základního principu suverenity, a proto nebyla dlouhodobě udržitelná.

Nikdo v Anglii nemluví o izolaci, ideálem brexitu je svobodný obchod se světem, zejména s anglosféro­u. Kontrola hranic nemá zavřít dveře kvalifikov­aným pracovníků­m, má však zastavit příval chudiny z Rumunska, která porodností ve štědrém sociálním státě už trumfla i Pákistánce (2017). Tak jako bouřící se Italové, i Angličané doplatili na svou svobodomys­lnost a pohostinno­st.

Jde tedy opravdu o krizi anglické demokracie? Premiérka usiluje o tradiční národní kompromis. Má však zatím smůlu, většina parlamentu se staví proti lidovému rozhodnutí, což se snaží využít „imperiální” Unie a brexit zvrátit. Jak by pak ale mohla zastupitel­ská demokracie zoufale a existenciá­lně rozpolcený národ reprezento­vat? Karel Čapek by jistě nepochybov­al, že právě v Anglii se nakonec ti odnikud s těmi odněkud domluví. V EU to snadné nebude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia