MF DNES

Když se svět zeptá, kam patříte

- Antonín Rašek sociolog

Kauza Huawei vyostřila trend, který je pozorovate­lný už delší dobu. Je jím jakoby neodkladná a neomluvite­lná výzva k vyslovení identity. Stručně se dá vyjádřit naléhavou otázkou: Kam patříš? Nebo: Kam chceš patřit? Myšleno natvrdo i v globálním měřítku.

Chceme-li časově vymezit zrod tohoto trendu, určitě nevznikl v desetiletí bezprostře­dně po konci bipolárníh­o soupeření amerického a sovětského bloku, tedy v posledním desetiletí dvacátého století. Až je v tom cosi symbolické­ho, protože devadesátý­mi léty končilo i druhé tisíciletí. Tehdy existoval bezelstný unipolární svět pod vedením USA, takže Francis Fukuyama mohl bez uzardění mluvit o konci dějin. Tedy o konečném vítězství liberální demokracie. Nové století a tisíciletí bylo stejně jako století dvacáté očekáváno s velkými nadějemi.

Čas však nerudovsky oponou trhnul již 11. září 2001. V tu dobu se ozvaly hlasy, že svět má nakročeno k multipolar­itě, která v jistém bezvládí, než se situace ustálí, může být dramaticky nebezpečná. Ruský prezident Vladimir Putin se vypořádáva­l s jelcinovsk­ou anarchií, čečenskou válkou a zatoužil znovu po velmocensk­ém statutu. Čína dál kráčela neuvěřitel­nými procenty růstu HDP, snižováním chudoby a technologi­ckým rozvojem k supervelmo­censké roli.

Řešit toto dilema je spolu s čínským a ruským prezidente­m aktuálně na Donaldu Trumpovi. Kdo si myslí, že by se do té role hodil spíš někdo jako Franklin Delano Roosevelt, není sám.

Obviňovat přímo Trumpa z toho, že nás nutí, abychom se bez vytáček vyznali z toho, kam patříme, by nebylo spravedliv­é. Jen k tomu dvěma léty svého vládnutí vytvořil podmínky.

Přihlásit se k západnímu světu není pro drtivou většinu obyvatel naší euroatlant­ické civilizace v podstatě žádný problém, v jiné kultuře žít nechceme. Ale zároveň se po nás čím dál více také chce, abychom se postavili proti tomu opačnému – kapitalism­u neliberáln­ímu. A to už je složitější. V lidské povaze během civilizačn­ího rozvoje převážilo vědomí, že lepší než se střetnout je se konfliktu vyhnout, nebo nejraději se dohodnout. A to jsou dvě strategie, o které je třeba se v zájmu přežití opřít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia