MF DNES

Začíná Berlinale, zas bez nás

-

BERLÍN Na jedné straně světové hvězdy, na straně druhé Česko v téměř neviditeln­é roli. Tak i letos vypadá Mezinárodn­í filmový festival v Berlíně, který potrvá ode dneška do 17. února.

Přijede Christian Bale

Jeho šéf Dieter Kosslick, jenž ve funkci končí, se pyšní statistiko­u, podle níž sedm ze sedmnácti děl hlavní soutěže natočily ženy; včetně Agnieszky Hollandové s titulem Mr. Jones. Tradičně v ní však chybí český film, který má jen dvě okrajová zastoupení díky koprodukčn­ímu podílu. Na Berlinale se tak hraje krátký animovaný snímek slovenskéh­o režiséra Martina Smatany Pouštět draka a projekt íránské režisérky Suzan Iravaniano­vé Nasht.

Krátkým dokumentem pro děti Malá je zastoupena posluchačk­a FAMU Diana Cam Van Nguyen, na trhu budou hledat kupce Domestik nebo Skleněný pokoj a tři mladé tuzemské adepty čeká výukový program Berlinale Talents.

Ovšem hlavní pozornost návštěvník­ů 69. ročníku Berlinale bude směřovat jinam. Pro čestného Zlatého medvěda si přijede britská herečka Charlotte Ramplingov­á, její francouzsk­á kolegyně Juliette Binocheová povede porotu, účast slíbily rovněž Catherine Deneuveová nebo Tilda Swintonová. A Christian Bale doprovodí životopis Vice, ve kterém hraje amerického viceprezid­enta Dicka Cheneyho.

Lekce z holocaustu

Politika nechybí ani v jiné podobě, Kosslick totiž nabídl kontroverz­ním politikům z protiimigr­ační strany Alternativ­a pro Německo, že jim osobně zaplatí lístky na dokument Tajný archiv ve varšavském ghettu, aby konečně viděli a uznali hrůzy holocaustu. (spa)

 ?? Foto: archiv ?? Christian Bale v roli viceprezid­enta Dicka Cheneyho.
Foto: archiv Christian Bale v roli viceprezid­enta Dicka Cheneyho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia