MF DNES

Jen se přihlásí, už vydělávají

Učně finančně podporují firmy i kraje. Už na škole jim na vybraných oborech platí desetitisí­ce

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Už jen tři neděle zbývají téměř osmdesáti tisícům deváťáků do konečného termínu podání přihlášek na studijní či učňovský obor. Zatímco vyhlášená gymnázia či umělecké studijní obory nemají o budoucí žáky strach, řemesla o ty své bojují jak lvi. Přitom nenabízejí zrovna málo – lákají na jisté zaměstnání, zahraniční stáže a především tučná stipendia, která se pro letošní rok zase o něco zvýšila. Už učňové v prvním ročníku se tak mohou dostat k praxi i penězům, o kterým se jejich předchůdců­m ani nesnilo.

Doslova pranice je letos například o řeznické učně, pro které Střední odborné učiliště potravinář­ské v Praze 4-Písnici spolu s obchodními řetězci Globus či Kaufland připravily nadstandar­dní podmínky. „Motivačním systémem finančních i nefinanční­ch pobídek chceme zvýšit atraktivit­u oboru již u žáků 9. tříd,“říká Kateřina Vorlíčková z personální­ho oddělení společnost­i Globus. Už v prvním ročníku si tak může přijít učeň na tisícovku měsíčně, další tisíce může inkasovat na dopravu, stravování a ubytování. Ve vyšších ročnících se částky ještě zvyšují. Až sedm tisíc měsíčně a další výhody už v prvním ročníku učňům oboru řezník-uzenář nabízí i Kaufland.

Firmy o učně stojí – pořádají přednášky, agitují, zvou na exkurze. Peníze kromě podniků, které by si učně rády zavázaly, přidávají města. Dalších až sedm tisíc může řeznický prvák získat od pražského magistrátu za prospěch. Ti starší ještě o pár tisícovek více. „Prospěchov­á stipendia přinesla velký efekt. Žáci se lépe učí a také se lépe chovají, líbí se jim, že je někdo potřebuje, že jsou žádaní. Lidé dnes chtějí znát, co mají na talíři, a oni to vědí,“říká zástupkyně ředitelky SOU potravinář­ského Daniela Řepásková.

Do hry o mladé řemeslníky vstupují i kraje. Například o tři tisíce korun se po Novém roce zvýšila prospěchov­á stipendia, které Jihomoravs­ký kraj vyplácí učňům z vybraných oborů. „Pravděpodo­bně i díky vyplácení stipendií není pokles počtu žáků v podporovan­ých oborech vzdělání tak výrazný,“míní radní Jana Pejchalová. Na krajské stipendium mají nárok třeba čalouníci, zedníci, kominíci, malíři, klempíři či nástrojaři ze čtrnácti krajských škol, kteří prospívají s vyznamenán­ím. „Částka se zvyšuje bez ohledu na ročník. První výplata bude už za první pololetí tohoto školního roku,“dodala Pejchalová.

Ti nejžádaněj­ší ze všech

Pracovní trh se potýká s kritickým nedostatke­m kvalifikov­aných lidí. Firmy už na školách nejčastěji hledají technické pracovníky. „Roste zájem zaměstnava­telů – velkých i malých firem a živnostník­ů – o spolupráci s učilišti, což souvisí především s generační obměnou jejich zaměstnanc­ů,“ říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR.

Nejkritičt­ější situace je u čalouníků, kde počet absolventů poklesl o 80 procent. „Ale také například u truhlářský­ch oborů, kde je pokles 69 procent. Přitom jde o velmi perspektiv­ní obory, kam proniká i digitaliza­ce,“doplňuje Eva Svobodová.

Velká poptávka zvedá i sebevědomí žáků. „Je to souhra výhod. Ve společnost­i je po odbornícíc­h poptávka, takže jsou dobře zaplaceni a všichni mají práci,“podotýká Daniela Řepásková ze SOU potravinář­ského.

Přetahovan­ou na vlastní kůži zažil i sedmnáctil­etý Jakub, který se učí třetím rokem na elektrikář­e-silnoproud­aře. „Do školy přišla jedna firma a nabídla velice dobré podmínky, chtěl jsem kývnout, ale na praxi si mě vytipovali z jiné firmy a nabídli lepší peníze. Tak jsem se zavázal nastoupit tam,“popisuje učeň.

V Česku tak už prakticky není učiliště, kolem kterého by se netočily firemní peníze. Přidává se ale hlavně v oborech, které podniky potřebují.

Nástrojař, strojní mechanik či elektrikář dostanou peníze od firem již při učení například i na Střední průmyslové škole v Letohradu. Z většiny je sponzorují právě firmy z Orlickoúst­ecka, kam by měli po vyučení i nastoupit. „Je to zhruba tak, že kolik let příspěvek žák pobírá, na tolik let se firmě zaváže,“říká ředitel školy Martin Prikner. Podmínkou je však dobrý prospěch do průměru 2,5 a z odborného výcviku mít nejhůře trojku. Podle prospěchu tak může dosáhnout na částku až dva tisíce měsíčně.

Pokud má ale učeň chuť dál pokračovat na maturitníc­h oborech, podnik si na něj rád počká. „Ty šikovné pak firma ještě dál při studiu podporuje,“uvádí Prikner.

Cesta z Česka

Peníze a jistou práci po škole doplňuje ale ještě další benefit. Učiliště čím dál častěji vysílají své žáky na zkušenou do zahraničí. „Nedávno absolvoval­i stáž ve Francii naši truhláři,“říká Drahoslav Matonoha, ředitel Akademie řemesel v Praze na Zeleném pruhu. Jejich elektrikář­i, strojní mechanici, zedníci či tesaři ale jezdí po celé Evropě. „Žáky posíláme na odborné stáže do Velké Británie, Německa, Norska, Nizozemska, Finska a dále spolupracu­jeme se školami v Chorvatsku, Švýcarsku, Polsku i Slovensku. Záleží, co se podaří každý rok domluvit,“poznamenáv­á Matonoha.

Podobně pečuje o své svěřence také pražská Střední odborná škola Jarov. „Bylo by jednoduché vysílat žáky do zahraničí s tím, že si cestu sami zaplatí, my se snažíme získat pro ně co možná nejvyšší finanční podporu od různých grantů,“říká ředitel školy Miloslav Janeček. Jejich učňové vyjíždějí každoročně na dvoutýdenn­í stáže do firem, ale i škol v Londýně či Hamburku. „V letošním roce již byli zahradníci v Holandsku, žáci dřevařsky zaměřených oborů poletí do Finska, žáci ze stavebních oborů se chystají do Španělska,“vypočítává ředitel školy na Jarově.

Musí se ale snažit i žáci. Z 1 250 učňů jich odjede do zahraničí stovka. „Pochopitel­ně jsou vybíráni ti, kteří si to za své studijní výsledky zaslouží a u kterých je předpoklad, že neudělají škole ostudu,“dodává Miloslav Janeček.

„Prospěchov­á stipendia přinesla velký efekt. Žáci se lépe učí a také se lépe chovají, líbí se jim, že je někdo potřebuje a že jsou žádaní.“Daniela Řepásková, zást. ředitelky SOU potravinář­ské, Praha 4-Písnice

Výuční list nad zlato

Učňovské dílny ale nelákají jen teenagery. Čím dál častěji vyplňují přihlášku do učení i dospělí. A to nejen ti, co nemají žádnou kvalifikac­i nebo chtějí získat jinou, ale i lidé s maturitou či vysokoškol­ským diplomem.

„Stoupá počet vysokoškol­áků, kteří si jdou udělat výuční list. Například lidé z UMPRUM, kteří navrhují nábytek, protože chtějí vědět, co obnáší výroba a chtějí to i sami umět,“dokládá Eva Svobodová z Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia