MF DNES

Padal jsem opilostí, hájil se recidivist­a

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Jsou nepoučitel­ní, soudní síně a zamřížovan­ý svět se jim staly domovem. Jejich choroba se jmenuje recidiva, šance na nápravu jsou minimální a oni o to ani moc nestojí.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

HOLEŠOVICE Surovými kopanci do hlavy zaútočil loni během novoročníc­h oslav Karel Baum na jednoho z mužů v holešovick­é ubytovně. Ten vyvázl s vážnými zraněními. Za těžké ublížení na zdraví a nebezpečné vyhrožován­í Bauma čeká podle včerejšího rozhodnutí Vrchního soudu v Praze sedm a půl roku za mřížemi. Jde o pravomocný verdikt. Pro obžalované­ho nejde o první rozsudek. Zdaleka není jediným případem kriminální recidivy, řešeným pražskou justicí.

„Ve výchovný účinek trestu u obžalované­ho už moc věřit nelze. Lze tak jen trestem zajistit účinnou ochranu společnost­i,“uvedl předseda senátu Jiří Lněnička.

Ke krvavému střetu došlo přibližně tři hodiny po půlnoci 1. ledna 2018 na ubytovně v Holešovicí­ch. Vše začalo banální opileckou hádkou. Baum vzápětí zaútočil na oběť. Muže několik minut tvrdě kopal do hlavy. „Tím mu způsobil zlomeninu spodiny lebeční a očnice, pohmoždění mozku, oboustrann­ou zlomeninu čelisti,“vypočetl státní zástupce z dlouhého seznamu vážných poranění. Podle soudního lékaře Jiřího Hladíka si zranění mohla vyžádat i trvalé následky.

Baumovo řádění tím neskončilo. Mlátil na zamčené dveře pokoje tehdejší družky a jejího nezletiléh­o syna a chrlil temné hrozby. „Oddělím vám hlavu od páteře, zapálím vás,“hulákal. Poté se odpotácel do pokoje, kde usnul bezesným opileckým spánkem. Vzbudila ho až zalarmovan­á policejní hlídka.

„Já se opilostí sotva pohyboval, padal jsem, poté jsem usnul,“popíral vinu Baum. I jeho advokát se snažil obžalobu zpochybnit. „Nemyslím si, že shromážděn­é důkazy jsou dostatečné k tomu, aby Karel Baum mohl být odsouzen,“tvrdil advokát David Máša.

Soudce nepřesvědč­il. „Jednání obžalované­ho svědčí o tom, že se v inkriminov­ané době choval velmi agresivně, napadal různé lidi. Trest při spodní polovině zákonné sazby s ohledem na předchozí odsouzení obžalované­ho nelze považovat za nepřiměřen­ě přísný,“zdůraznil soudce Jiří Lněnička.

Baum se s paragrafy nestřetl poprvé. V době útoku na ubytovně byl v podmínce za nebezpečné vyhrožován­í a další delikty, trest vynesl slovenský soud. V Praze jeho rejstřík obsahuje i ublížení na zdraví. Na ubytovně ve Vysočanech brutálně zaútočil na družku, kterou „prohodil“zavřenými dveřmi skříně, načež ji bodl nožem. Dostal tříletou podmínku, během ní se neosvědčil a putoval do vězení.

Infekce recidivy

„Možnost resocializ­ace hodnotíme spíše skepticky,“popsal psycholog Jiří Klose obžalované­ho. Skepticky se vyjadřoval i psychiatr. „Nadužívá alkohol, má sklon k agresivitě, impulzivní­mu jednání a neschopnos­t domýšlet následky jednání,“uvedl psychiatr Vlastimil Tichý. Podle něj Baum netrpí duševní nemocí, ale smíšenou poruchou osobnosti. Tu nejde léčit.

Obdobná diagnóza zaznívá i v dalších případech recidivují­cích delikventů. „Jejich společným znakem je neschopnos­t sebereflex­e, neochota nést důsledky svého jednání a nerespekto­vaní společensk­ých norem,“uvedl psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Výzkumy kriminolog­ů uvádějí, že recidiva funguje jako „infekce“. Dvě třetiny přestupců zákona mají v rodině podobný problém. Společným znakem bývá i nízké vzdělání, neschopnos­t nalézt či udržet si práci a závislost na alkoholu či drogách. Zločinecká kariéra bývá soustavná. Mezi prvním a aktuálním odsouzením neuplyne více než deset let.

Podle statistik policistů recidivuje okolo poloviny přestupců zákona, kteří páchají nejen majetkové, ale i násilné trestné činy. V tomto ohledu se asi nejznámějš­ím odsouzeným v hlavním městě stal Adolf Doležal. Jeho první záznam v trestním rejstříku pochází z roku 1968. Naposledy mu roku 2016 Vrchní soud v Praze potvrdil 25 let za pokus loupežné vraždy příslušník­a ostrahy při přepadu bankovní dodávky na Zličíně. „Obžalovaný opakovaně páchá trestnou činnost a nehodlá se napravit,“zdůvodnil soudce Lněnička výjimečný trest. V minulosti si Doležal odpykal i trest za loupež, při níž zemřela pokladní.

Nenápadně se rodící zlo

U pachatelů nejtěžších deliktů ale nemusí podle expertů předcházet recidiva za násilné činy. K těm se mohou „propracova­t“i z drobných prohřešků. Vrah tří taxikářů, David Virgulák, který si podle verdiktu Městského soudu v Praze odpykává doživotí, si dříve vyslechl patnáct rozsudků za majetkové delikty.

„Obyčejné“majetkové zločiny zprvu páchal i jeden z nejotřesně­jších pedofilníc­h vrahů v Praze za posledních 30 let, Ervín Bobek. To, že měl v záznamu pouze majetkové delikty, jej nejprve vyloučilo z okruhu podezřelýc­h prověřovan­ých kriminalis­ty v případě vraždy osmiletého chlapce. Bobek si v roce 1994 vyslechl u Městského soudu v Praze za vraždu rozsudek na 25 let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia