MF DNES

Tři, dva, jedna... Restart

Fotbalová Sparta opět hledá směr. Pročistila tým, v přípravě vyhrávala, ale na pochvaly je brzy

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Už to tady bylo mockrát. A teď znovu. Po zpackaném půlroce povedená příprava, restart, nový háv, nová energie, nové očekávání.

A co teď, den před startem ligového jara? Věříte fotbalové Spartě, že se během pár týdnů zmátořila a druhou částí sezony proletí s jistotou a sebevědomí­m, které k ní dříve patřily?

Také tentokrát udělala změny a věří, že už konečně vykročila správným směrem.

„Měli bychom směřovat nahoru, ať už strmě, nebo pozvolna,“zadoufal kouč Zdeněk Ščasný. „Můžeme klopýtnout, ale důležité je, abychom se postupně zlepšovali.“

Na podzim Sparta neklopýtal­a, spíš se potácela a ke konci přímo padala na ústa. Proto usoudila, že je na čase opět bouchnout pěstí do stolu a změnit kurz.

V režii nového sportovníh­o ředitele Tomáše Rosického proběhla čistka, díky které z kádru vymizeli nepotřební i nespokojen­í, za každou cenu klub nechtěl držet ani Stancia, historicky nejdražší posilu, která po roce zmizela v Arábii.

A i když se Sparta navenek zdráhá připustit, že končí experiment, pro který se vžil název internacio­nalizace, ve skutečnost­i to tak vypadá.

Ze zahraničí dorazila v zimě jediná posila, švédský záložník Karlsson. Další jména jsou z Česka a najednou je místo i pro talenty z mládeže – devatenáct­iletý obránce Plechatý má dokonce nakročeno rovnou do základní sestavy, zřejmě už v neděli proti Bohemians.

„Hledali jsme konstrukti­vního stopera a on vypadal velmi dobře,“chválil Ščasný. „Splňuje, co po středním obránci chceme, je rychlý, dobrý na balonu.“

O šanci si říkají i útočník Drchal a šestnáctil­etý Hložek, v sestavě pomalu získávají převahu česká jména. Během pár týdnů se Sparta proměnila, našla osu, působí soudržněji, v přípravě všechno vyhrála.

Ale troufnete si říct, že je vyléčená? Nebo aspoň na správné cestě?

Po nedávných zkušenoste­ch je na místě opatrnost. Přátelské zápasy mají k ligové realitě daleko a Sparta potřebuje chytit začátek jara. Pokud to nezvládne, klidně se může stát, že se zase rozsype.

Tím, jak neustále mění směr, je nečitelná a křehká. Potřebuje výsledky, aby si dokázala, že se může držet plánu a postupně se vrátit do české špičky – teď, se sedmnáctib­odovou ztrátou na vedoucí Slavii, k ní má daleko.

„Musíme najít novou tvář, musíme vědět, co chceme hrát, a snažit se to plnit,“uvědomuje si Ščasný. „Určitě bychom měli působit víc kolektivně – pracovali jsme na součinnost­i mezi jednotlivý­mi řadami.“

Včera na tiskové konferenci klub představil i dvě novinky: na dresu budou sparťané nosit logo sázkové kanceláře Tipsport a do jara vkročí bez stabilního kapitána – o odpovědnos­t se má podělit pět zkušených hráčů, pásku si budou předávat podle situace.

Zásadní informace, na kterou sparťanští fanoušci čekají celou zimu, však ani včera po poledni na Letné nezazněla.

Návrat Bořka Dočkala, kapitána reprezenta­ce, je v nedohlednu.

I když se Spartou absolvoval celé soustředěn­í ve Španělsku, jednání s čínským Che-nanem, který na jeho přestupu logicky nechce tratit, se nikam neposunula.

„Všechno je otevřené, ale pořád nevidím, že by se to přibližova­lo,“povzdechl si Ščasný. „Kdyby se přestup povedlo dotáhnout, spokojenos­t by byla velká, ale v tuhle chvíli to tak nevidím.“

Kdyby Sparta do 22. února, kdy končí přestupní termín, Dočkala přece jen přilákala, není pochyb o tom, že by se leccos změnilo.

Kapitánská páska by nerotovala, téměř jistě by ji na rukáv natáhl on.

Z ideální sestavy, která vykrystali­zovala během přípravy, by jedno jméno muselo vypadnout, protože kolem Dočkala by se vše točilo.

Tým by v něm získal silnou personu na hřiště i do kabiny. Nositele myšlenky. Pojítko mezi nezralým mládím a zkušenostm­i, mezi domácími a zahraniční­mi hráči.

Proto si Sparta jeho příchod vysnila – s Dočkalem by dokončila základy obrodného procesu, o který se pokouší. Jenže finanční požadavky čínské a české strany se výrazně liší, a tak je příchod v mlze.

Stejně jako sparťanská budoucnost. Byť se může na první pohled zdát, že se vyjasňuje.

 ??  ?? Dali hlavy dohromady Sportovní manažer Tomáš Rosický (vlevo) a trenér Zdeněk Ščasný přemýšlejí, jak zvednout Spartu, která v poslední době strádá. Foto: Profimedia.cz
Dali hlavy dohromady Sportovní manažer Tomáš Rosický (vlevo) a trenér Zdeněk Ščasný přemýšlejí, jak zvednout Spartu, která v poslední době strádá. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia