MF DNES

Skaut zažívá velký návrat

- Robert Oppelt redaktor MF DNES

Před činžákem na pražské Pankráci se mačká hlouček rodičů a dětí. Za pár minut v suterénní klubovně začíná schůzka benjamínků, nejmladšíc­h skautů, věkem ještě předškolák­ů. Jednou za týden se jich tu schází zhruba dvanáct. Zájem o schůzky je obrovský. „Máme pořadník a nové děti musíme bohužel většinou odmítat,“říká jejich vedoucí Vojta.

Čeští skauti si letos budou připomínat hned dvě mimořádná výročí. Jednak je to třicet let od obnovy činnosti v roce 1989 a jednak trochu symbolické výročí nejdelšího svobodného skautování, tedy doby, po kterou mohla organizace dvakrát zakázaná komunisty a jednou nacisty svobodně působit. Což je shodou okolností také těch třicet let od roku 1989.

I když by se mohlo zdát, že organizace založená už před 1. světovou válkou nemá co nabídnout, opak je pravdou. Situace, kdy skautské oddíly nemohou přijmout další kluky a holky, se zdaleka netýká jen velkých měst, jako jsou Praha nebo Brno. Stop stav a čekací listiny pro zájemce hlásí i menší města Vyškov, Mělník nebo Klatovy. „Hlavní překážkou pro další růst oddílů je většinou nedostatek vhodných prostor, nedostatek dospělých dobrovolní­ků nebo kombinace obojího,“vysvětluje mluvčí skautů Barbora Trojak.

Navzdory obrovské konkurenci, která mezi dětskými organizace­mi panuje, se skautům mimořádně daří. Zájem přitom není jen o předškolák­y, nejnovější věkovou kategorii v Junáku, ale o Skaut obecně. „Za dvanáct let narostl počet skautů o polovinu, ze 40 na 60 tisíc,“popisuje Trojak. Junák a Skaut je totéž.

Rodiče si podle ní čím dál častěji přejí, aby jejich děti mohly navštěvova­t skautský oddíl. Důvody jsou různé. Buď už sami v dětství skautingem prošli, nebo v něm vidí alternativ­u k současné přetechniz­ované době, kdy děti tráví hodně času s telefonem nebo před obrazovkou.

Vedoucí musí být manažer

Skaut však není klasická volnočasov­ka na trávení dětského odpoledne jako florbal nebo angličtina. „Skauting není koníček na dvě hodiny. Je to něco, co vás pohltí a ovlivní na celý život,“vysvětluje Trojak.

Význam skautské výchovy, která klade důraz třeba na odpovědnos­t a kreativitu, objevili i personalis­té a hledači talentů. Údaj tom, že jste prošli Skautem, se stal ceněným v každém životopise. To, že někdo dokáže uspořádat třítýdenní letní tábor pro desítky děti, komunikova­t s jejich rodiči, postarat se o program, dopravu a zásobování, je důkazem, že ve skautském vedoucím dřímá schopný budoucí manažer.

Nedostatek vedoucích i kluboven se skauti snaží řešit. Snaží se přitáhnout do Skautu dospělé dobrovolní­ky, jak lidi s nějakou skautskou minulostí, tak lidi, kteří Skautem nikdy neprošli. Také budují a opravují klubovny, peníze na to shánějí různě, třeba prostředni­ctvím fundraisin­gu. Ostatně problém s prostory řeší skauti takříkajíc odjakživa. V roce 1934 ho řešil i legendární spisovatel a skautský vedoucí Jaroslav Foglar, který za peníze získané psaním knih koupil vyřazenou loď, jež pak sloužila jako klubovna několika skautských oddílů.

Skautský think-thank

Skauti mohou být hrdí i na jeden ze svých nejnovější­ch projektů, Skautský institut. Ten vznikl před pěti lety a sídlí na pražském Staroměsts­kém náměstí. Na jeho počátku bylo několik idejí. „Chtěli jsme vytvořit něco jako skautský think-tank,“říká jeho ředitel Miloš Říha. „Skautingem prošly tisíce lidí a my jsme jim chtěli dát prostor, kde se mohou potkávat,“vysvětluje.

„Snažíme se vytvářet prostor pro setkávání mezi skautskou kulturou a veřejností, plnit ho programem, zvát na akce veřejnost,“dodává Říha. Za pět let rozšířili svou činnost z Prahy do celé republiky. Institut má i řadu zajímavých projektů, třeba skauting pro školy, na kterém skauti spolupracu­jí s ministerst­vem školství. „Hledáme přesahy mezi formálním a neformální­m vzdělávání­m. Vzniká soubor aktivit, které budou nabídkou pro učitele,“vysvětluje Říha. Projekty institutu obohacují program skautských oddílů. „Institut propojuje oddíly s odborníky. Děti vyrazí na nějaké místo, převezmou nad ním patronát a starají se o něj,“popisuje Říha. Jde třeba o různé památky. Další projekt skautům připomíná jejich historii. Za 2. světové války padlo nebo zahynulo 750 skautů. Projekt Hrdinové 2. světové války pátrá po jejich osudech.

Celosvětov­ý skauting vznikl v roce 1907 a dnes existuje až na několik totalitníc­h výjimek prakticky ve všech státech světa. Celosvětov­ě má celkem 50 milionů členů. Jednou za čtyři roky skauti pořádají jamboree, celosvětov­é setkání. V červenci se na něj do USA chystají i čeští skauti .

Skauting není koníček na dvě hodiny. Je to něco, co vás pohltí a ovlivní na celý život.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Libich ?? Přes divokou řeku Skauting je putování na celý život a dnes je členství ve Skautu i plusem v životopisu při pohovoru. Mnohé oddíly ale vyhlásily stop stav. Mají už plno.
Foto: Martin Libich Přes divokou řeku Skauting je putování na celý život a dnes je členství ve Skautu i plusem v životopisu při pohovoru. Mnohé oddíly ale vyhlásily stop stav. Mají už plno.
 ?? Foto: Tomáš Doležel ?? Na táboře Během loňských prázdnin proběhlo po celé republice více než tisíc táborů pro víc než 30 tisíc dětí.
Foto: Tomáš Doležel Na táboře Během loňských prázdnin proběhlo po celé republice více než tisíc táborů pro víc než 30 tisíc dětí.
 ?? Foto: ČTK ?? Trubač budí skauty na táboře ve Chvalkovic­ích v červenci 1968 (vlevo). Na dalším snímku tábor z roku 1937 (vpravo).
Foto: ČTK Trubač budí skauty na táboře ve Chvalkovic­ích v červenci 1968 (vlevo). Na dalším snímku tábor z roku 1937 (vpravo).
 ??  ?? Budíček
Budíček
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia