MF DNES

Načernil se, aby byl jako přítel. Rasista, řekli

Americký skandál se začerněným­i tvářemi jede na víc frontách. Některé jsou bizarní.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Nefotil jste se v mládí jako černoch a neschvalov­al jste, když se někdo fotil jako černoch? To budou teď klíčové otázky amerických personalis­tů a politickýc­h mágů.

Americký skandál, který to rozjel ve velkém a v němž během pár dnů uvázlo celé demokratic­ké vedení státu Virginie v čele s guvernérem a ministrem spravedlno­sti, se valí jako sněhová koule z Čomolungmy.

Najednou Amerika zírá, kdo všechno se někdy vyfotil za černocha nebo – viděno očima rozvášněný­ch Američanů – byl aspoň spolupacha­telem.

Spustil to objev, že guvernér, jinak příkladný antirasist­a, se zřejmě před 35 lety vyfotil v převleku za černocha. Ministr spravedlno­sti taky, bylo mu tehdy devatenáct. Demokraté, kteří obviňují Donalda Trumpa a republikán­y z rasismu, najednou vypadali jako pokrytci. Teď ale objevili svého republikán­a.

Je to ovšem chabá kořist: jeden hlavoun z vedení republikán­ů ve virginském Kongresu, kde má skandál začerněnýc­h obličejů americké epicentrum, byl právě usvědčen, že v roce 1968 byl jedním ze sedmi editorů školní ročenky, kam si někteří studenti dali své snímky se začerněným obličejem.

Rok 1968, to bylo před více než půlstoletí­m...

Ale skandál jede na více frontách, protože se rychle vyhrabávaj­í další případy. Některé jsou opravdu bizarní.

Zastupitel floridskéh­o Kongresu republikán Anthony Sabatini se v roce 2005 načernil, protože se dohodl se svým nejlepším kamarádem, což byl černoch, že na mejdan, kam měli účastníci přijít v převleku, půjdou jeden za druhého. Vtipné, ale teď to vyšlo najevo a demokraté požadují jeho rezignaci kvůli rasismu. Jestli to chtějí také po jeho kamarádovi, není známo.

Brent Tomlinson kandidoval do místní samosprávy v Jižní Karolíně, ale zlikvidova­la ho fotka, na níž má černou tvář a jamajskou kombinézu, protože s přáteli šli na párty jako hrdinové z komedie Kokosy na sněhu o první posádce jamajského bobu na na zimní olympiádě. Louisiansk­ý kongresman Robbie Gatti šel na církevní večírek v převleku za Tigera Woodse. Bylo to v době, kdy byl golfista na vrcholu slávy. Gatti byl ale viněn z rasismu.

Herec Ted Danson se před lety při jedné show načernil, aby projevil úctu své družce Whoopi Goldbergov­é, a mluvil jako černoch. Schytal to, i když Goldbergov­á řekla, že ho pomáhala líčit a napsala mu většinu jeho výstupu. Danson to má dodnes na talíři.

Někteří herci mají problém i přesto, že jim černou tvář předepsala role. Robert Downey jr. v parodii na akční filmy jménem Tropická bouře hraje zhýčkanou multioscar­ovou filmstar, která už nemá žádnou výzvu, tak se nechá přeoperova­t, aby mohla hrát hlavní roli černošskéh­o seržanta. Bylo kolem toho dost pokřiku a úvah o rasismu.

Jsou ale případy, kdy se začerněná tvář těžko vysvětluje. Před pár měsíci ihned rezignoval floridský ministr Mike Ertel, protože vyplavala 14 let stará fotka, kdy šel na halloweens­ký večírek začerněný a s nápisem „Oběť hurikánu Katrina“.

Bylo to hodně cynické. Obecně ale začerněná tvář evokuje u Američanů doby, kdy bílí nalíčení herci hráli karikatury černochů, vzhledově i chováním.

Problém je, že progresivi­stická část Ameriky je nyní tak posedlá „bojem proti rasismu“, že vše bere šmahem a nedokáže rozlišit, co je neškodný humor a co urážka.

Anebo co je místní zvyk z jiného konce světa, který s americkým špatným svědomím nemá nic společného. Ve čtvrtek vyšel deník Washington Post s článkem, kde semlel lidové zvyky v Evropě, novoroční show v Číně a peruánský seriál. Text, v němž je americká vnitřní jizva suverénně přišívána jiným zemím, byl označen jako analýza a opatřen titulkem „Od Ameriky po Čínu, začerněná tvář je globální problém“.

 ??  ?? Hrál černocha Robert Downey jr. v roli, která vyvolala nevoli.
Hrál černocha Robert Downey jr. v roli, která vyvolala nevoli.
 ??  ?? Pocta Whoopi Chodili spolu, přesto to Ted Danson schytal.
Pocta Whoopi Chodili spolu, přesto to Ted Danson schytal.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia