MF DNES

Číňané byli „bílí“, dokud jim běloši nezačali říkat „žlutí“

-

Obyvatelé východní Asie přišli k označení „žlutá rasa“tak trochu jako slepí k houslím. Možná se tak stalo z trucu nebo ze vzteku, případně z hlouposti nebo falešné nadřazenos­ti. Evidentní je, že se skutečnou barvou kůže to nemá moc společného.

Až do 18. století označovali Evropané Číňany a Japonce jako „bílé“. Misionáři nebo cestovatel­é o obyvatelíc­h východní Asie často referovali takto: „Jsou stejně bílí jako my“. Pak se to nějak zvrtlo.

„Jak Východoasi­jci vzdorovitě odolávali kulturní asimilaci a odmítali se zapojit do evropských systémů obchodu, náboženstv­í a mezinárodn­ích vztahů, v očích Západu pojednou ztratili svoji bývalou bělost a ‚ztemněli‘ do žluta,“napsal Michael Keevak, profesor Národní tchajwansk­é univerzity.

Představa dorazila do Asie

Koncem 19. století se už o „žluté rase“hovořilo ve všech evropských jazycích. Výraz navíc „zpopulariz­ovala“paranoidní představa německého císaře Viléma II. o „žlutém nebezpečí“. Zhruba v této době infiltrova­ly představy o „žlutých“(sami Asijci tak o sobě nepřemýšle­li) do východoasi­jských kultur spolu s převratným­i vynálezy evropské vědy a techniky. Setkaly se s nejrůznějš­ími reakcemi, od radikálníh­o odmítnutí až po komplikova­né rozbory termínu. Například v Číně prý byla „žlutá rasa“považována za myšlenku poměrně přitažlivo­u, neboť žlutá barva byla v tamní kultuře vždy váženou. Žlutá či zlatožlutá Číňanům konvenuje, v jejich očích je nadřazena bílým (či stříbrným) zápaďanům.

V Japonsku však žlutá nebyla spojována s tak příjemnými asociacemi jako v Číně, proto tam představu žluté rasy odmítali. Navíc Japonci nechtěli mít nic společného s Číňany, vůči nimž se cítili nadřazeni.

Věda dnes považuje podobné fantazijní rasové koncepce za bezpředmět­né. Nicméně o Asijcích se stále jako o „žlutých“často hovoří. Proč vlastně? (kro)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia