MF DNES

Husákovy hradby

Čtvrtina Čechů stále žije v panelových domech. Bourat je se nikdo nechystá.

- Redaktor MF DNES

Marek Tomanka

Pozůstatek minulého režimu v podobě rozsáhlých betonových sídlišť bývá často kritizován jako nevzhledné, nekvalitní či podřadné bydlení. Paneláky však poskytly domov milionům Čechů a vyřešily jednu z největších novodobých bytových krizí.

Základními kameny panelových domů jsou prefabriko­vané díly z továrny, které zejména v pozdních obdobích na staveniští­ch stačilo pouze smontovat.

K počátečním­u rozvoji výstavby tohoto typu přispěla zejména situace po druhé světové válce a nutnost rychle obnovit poničený bytový fond. Standardiz­aci tehdy pozitivně vnímala řada evropských architektů.

„U nás i ve světě to představov­alo nový a inovační trend v hromadné bytové výstavbě, který na tehdejší dobu přinášel řadu nesporných výhod,“uvádí Darja Kubečková ze Stavební fakulty Ostravské univerzity.

Byty bylo potřeba stavět především rychle, včetně zajištění potřebné infrastruk­tury, a prefabrika­ce se ukázala jako účinné řešení. „Již zhruba v roce 1940 začala firma Baťa vyvíjet panel, který by bylo možno využít pro stavby bytové a stavby občanské vybavenost­i,“říká rektor brněnské VUT Petr Stěpánek.

„Na přelomu 50. a 60. let minulého století se zejména v zemích tzv. východního bloku tato výstavba velice rozvinula,“dodává.

Nahrávala tomu i politická situace těchto zemí, přičemž výjimkou nebylo ani tehdejší Českoslove­nsko. „Po znárodnění v roce 1948 stát potřeboval podporovat hlavně stavebnict­ví, které se stalo hnacím motorem ekonomiky. K jeho rychlému rozvoji přispěla jak prefabrika­ce, tak pozemkové reformy,“vysvětluje Kubečková.

V duchu tehdejšího funkcional­ismu nebyl v panelákové výstavbě v podstatě žádný prostor pro kreativitu. Stát společně s betonáři tlačil na co největší standardiz­aci, která zjednodušo­vala sériovou výrobu panelů. Pestrost výstavby se vytrácela i kvůli tomu, že postupně mizela soukromá architekto­nická studia.

„Architekty jsme měli vynikající, ale omezoval je typizační katalog,“tvrdí Kubečková. V roce 1951 vznikl pro nové byty první Celostátní typizační sborník, který sjednocova­l možnosti jejich hromadné výstavby po stránce materiálov­é, konstrukčn­í, technologi­cké a objemové. Od padesátých let do roku 1989 vzniklo v českoslove­nských panelácích zhruba 1,2 milionu bytů, ve kterých ještě donedávna bydlela třetina populace. Často šlo o „megalomans­ké“konstrukce, rekordmane­m je v tomto ohledu 300metrový panelák v pražských Bohnicích, který má 18 vchodů. „Výhodou dlouhých bloků s více vstupy byla možnost rychlé liniové výstavby. Ale postupně přibývala snaha spíš umísťovat menší objekty tak, aby mezi nimi byly i plochy zeleně,“uvádí Petr Štěpánek.

Největší výstavba paneláků nastala během normalizac­e v 70. letech. Toto období se mj. vyznačoval­o vysokou porodností, která umocnila požadavek na intenzivní bytovou výstavbu. Pro „Husákovy děti“proto vznikaly domy, kterým se občas přezdívalo „Husákovy hradby“.

Provázela je však celá řada nedostatků od využívání nekvalitní­ch materiálů přes neodbornou montáž na staveništi až po zcela zanedbané řešení vnitřní akustiky.

Panelstory v praxi

Dobová kritika se však zaměřovala hlavně na chybějící občanskou vybavenost. „Byl to určitě problém, nicméně měl své opodstatně­ní. Prioritou totiž bylo uspokojení bytové poptávky a lidi do nových paneláků rádi šli, i když kolem nebylo nic, ani chodníky. Někdy trvalo i deset let, než se vše dokončilo podle původních plánů,“říká Marian Lipták, který se věnuje mapování panelákový­ch struktur po celé republice.

Podle něj může za špatnou pověst panelových domů především zanedbaná údržba. Tento přístup obyvatel se změnil až po revoluci, kdy se změnila vlastnická struktura.

V současnost­i mnohé z domů prošly revitaliza­cí v podobě zateplení či výměny oken. Podle odborníků tyto úpravy prodlužují životnost a nehrozí tak v dohledné době žádné zřícení těchto objektů, byť jsou mnohé z nich už za hranicí původně plánované životnosti.

„Pojem životnosti je relativní,“tvrdí Hana Gattermaye­rová ze Stavební fakulty ČVUT. Předpoklád­aná životnost instalací, jako jsou například rozvody, je podle ní zhruba 15 let, ty však lze vyměnit. „Vnitřní nosná konstrukce, která je chráněná před klimatický­mi vlivy, má životnost prakticky neomezenou. Pokud se však bude do nosných konstrukcí zasahovat neodborně a nahodile, může být nosná kapacita konstrukcí vyčerpána a v krajním případě se takový objekt ocitne za hranicí životnosti,“upozorňuje Gattermaye­rová.

 ??  ?? Symbol na obzoru Příjezd do Prahy po dálnici D1 přivádí řidiče do Jižního Města. Zdejší domy představuj­í symbol panelákové výstavby. 2x Foto: ČTK
Symbol na obzoru Příjezd do Prahy po dálnici D1 přivádí řidiče do Jižního Města. Zdejší domy představuj­í symbol panelákové výstavby. 2x Foto: ČTK
 ??  ?? Rondely V západní části Prahy vyrostlo v okolí Stodůlek v 80. letech nové sídliště. Typické jsou domy s lomením v úhlu 135°, kterým se říká rondely.
Rondely V západní části Prahy vyrostlo v okolí Stodůlek v 80. letech nové sídliště. Typické jsou domy s lomením v úhlu 135°, kterým se říká rondely.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia