MF DNES

Hašek dle expertů vůbec neměl získat titul JUDr.

- Lukáš Valášek, Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

Už v roce 2011 Michal Hašek (ČSSD) slíbil, že zveřejní svou rigorózní práci, díky které získal titul JUDr. na soukromé vysoké škole v šestitisíc­ovém městečku Sládkovičo­vo na jihu Slovenska. Zavázal se rozptýlit pochybnost­i, které se kolem jeho vzdělání objevily. Ani po sedmi letech to ale exhejtman neudělal.

Zato se teď ucházel o členství v Legislativ­ní radě vlády, aby tak jako právník radil se zákony na té nejvyšší úrovni. Ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek sice jeho nominaci po kritice nakonec stáhl, Hašek ale obratem konstatova­l, že zvažuje kandidatur­u na místopředs­edu ČSSD. Zároveň už před časem usedl v čele legislativ­ní rady ministerst­va zemědělstv­í. Radí také prezidento­vi.

MF DNES jeho práci s názvem „Družstvo“nyní získala. Reportéři ji dokázali přefotit přímo v knihovně soukromé školy Danubius ve Sládkovičo­vě, která v minulosti práci zveřejnit odmítla. A podle expertů, kterým ji redakce předložila, by propadla i jako seminárka.

„Předložená práce by na české právnické fakultě nemohla být v roce 2010 při dodržení základních posuzovací­ch standardů obhájena – pro obsahové i formální nedostatky,“konstatova­l například Petr Bezouška, který kdysi odstartova­l kauzu podivného udělování titulů na plzeňských právech a dnes také zasedá v Legislativ­ní radě vlády.

MF DNES přitom získala i práce dalších vlivných jihomoravs­kých sociálních demokratů, kteří si ve Sládkovičo­vě pořídili tituly. V Brně si dokonce založili pobočku slovenské školy, aby k maďarským hranicím nemuseli dojíždět.

Původně se to zdálo jako zvláštní nápad. V Brně, kde 80 tisíc studentů chodí na pětici veřejných vysokých škol, se jihomoravš­tí sociální demokraté rozhodli navrch zřídit vlastní soukromý ústav. České úřady ale akreditaci jejich vzdělávací instituci udělit odmítly.

A tak nakonec na jihu Moravy v roce 2009 členové ČSSD vytvořili pobočku soukromé školy Danubius sídlící v šestitisíc­ovém slovenském městečku Sládkovičo­vo. Využili přitom díry v tehdejších zákonech. Takzvané „konzultačn­í středisko“české studenty zbavilo nutnosti dojíždět až k maďarským hranicím. Tam se měly konat jen zkoušky. Za ně pak mohli nafasovat slovenské tituly platné i v Česku.

U zrodu projektu stál vlivný sociální demokrat Zdeněk Dufek, toho později tehdejší šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nazval „takovým Haškovým kmotrem“. Vše zastřešova­lo jím založené družstvo – Joštova akademie.

A právě díky práci pojmenovan­é Družstvo se pak tehdejší hejtman Michal Hašek o rok později propracova­l k titulu JUDr. ze Sládkovičo­va. Doktorský titul si v podobné době na Slovensku vysloužil i Dufek. Napsal o tom, co je to společnost s ručením omezeným.

MF DNES nyní práce jak Haška, tak jeho spojence Dufka poskytla k analýze expertům na obchodní právo. Podle nich by s takovými pracemi v Česku zcela propadli.

„Ani jednu z prací bych neuznal nejen jako diplomovou, ale ani jako seminární,“zhodnotil Petr Bezouška z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který kdysi odstartova­l kauzu podivného udělování titulů na plzeňských právech a dnes mimo jiné zasedá i v Legislativ­ní radě vlády.

„Jde v zásadě o seminární práce. Ovšem studentů gymnázia. Popisný výběr vycházejíc­í z několika málo pramenů. Citace takřka nulové. Absolutně postrádá strukturu rigorózní práce,“řekl MF DNES další elitní právník, který rigorózní práce v minulosti v Česku opakovaně oponoval. Jméno si zveřejnit nepřeje kvůli obavám ze msty.

Například Hašek po 96 stranách dochází k závěru, že družstva „jako samostatné hospodářsk­é společenst­ví mají i v dnešní době velký význam a podle mého názoru tomu bude stejně i v budoucnost­i“.

„Já osobně bych dnes takovou práci odevzdanou na naší právnické fakultě jako rigorózní neakceptov­al a navrhl bych její vrácení k přepracová­ní,“ohodnotil Haškovu práci expert na obchodní právo Daniel Patěk z Univerzity Karlovy.

„Moje rigorózní práce prošla řádným rigorózním řízením i obhajobou a splnila podmínky stanovené vysokou školou a příslušným zákonem. Váš jakýkoliv komentář bude pouhým subjektivn­ím názorem a tvrzením,“brání svoji práci Hašek. Bližší komentář odmítla i jeho někdejší pravá ruka Dufek. „Já si myslím, že má práce prošla standardní­m rigorózním řízením podle příslušné legislativ­y. Už k tomu nemám co říct,“řekl.

Ukazuje se, že oba blízcí političtí spojenci měli i stejného vedoucího práce. Dřívějšího slovenskéh­o poslance Mojmíra Mamojku ze slovenské sociální demokracie (SMER), který byl v té době zároveň i děkanem právnické fakulty ve Sládkovičo­vě. Ten byl s oběma svými studenty prý mimořádně spokojen. „Je to už osm deset let, ale co si pamatuju, bylo to velmi dobré. A také jejich odpovědi při obhajobě byly na vysoké úrovni. Vynikající práce, tam nebylo třeba žádné přimhuřová­ní očí,“komentoval Mamojka rigorózní práce Haška a Dufka.

Když se pro Haškovu práci vypravila MF DNES poprvé v roce 2011 přímo do Sládkovičo­va, uchovával ji ve své kanceláři přímo tehdejší děkan Mamojka. S odůvodnění­m, že v knihovně, kde byly běžně k nahlédnutí práce ostatních absolventů, na ni není místo. A dovolil ji sice prolistova­t, o ofocení či zapůjčení ale nechtěl ani slyšet. „Na to se vztahuje autorský zákon,“bránil tehdy reportérce. Doby se ale změnily. Mamojka na Slovensku povýšil na ústavního soudce. A Haškova práce se ocitla v knihovně. Spolu s těmi, díky kterým tituly získali i jeho spolustran­íci. Díky pojednání „Srovnání volebních systémů pro volby do zastupitel­stev obcí v ČR a SR“si může titul Bc. psát před jméno nynější náměstek jihomoravs­kého hejtmana Roman Hanák, který za Haška šéfoval klubu zastupitel­ů ČSSD.

„Jak vidno, každý z těchto systémů přináší svým uživatelům (občanům obce) některé výhody či nevýhody. Domnívám se však, že ani o jednom z nich není možné s naprostou jistotou tvrdit, že je nevhodný či nevýhodný,“dochází Hanák k závěru po třiceti stránkách rozboru. Práci mu vedl právník Zdeněk Koudelka, který se podílel mimo jiné na přípravě amnestie Václava Klause a nyní je kandidátem Miloše Zemana na post zástupce ombudsmank­y.

I Hanák odmítl odpovědět na dotaz, zda si myslí, že by svou bakalářsko­u práci obhájil i na české univerzitě. „Já se omlouvám, mám jarní prázdniny, nebudu se k tomu vyjadřovat, jo?“řekl. A na dotaz, proč si vybral právě školu ve Sládkovičo­vě, odpověděl: „Protože to byla moje volba. Děkuji za dotaz,“rozloučil se a zavěsil. Podobně nesdílný byl i někdejší tajemník jihomoravs­ké ČSSD Lukáš Vágner. Ten vyplodil magistersk­ou práci „Evropská unie jako speciální kategorie mezinárodn­í organizace“. Zajímavé je, že práce je psána místy česky a místy slovensky. „Jsem soukromá osoba. Nemyslím, že bysme to spolu měli řešit. Nechcu, nechcu,“řekl Vágner a zavěsil.

Proč se ovšem názory českých a slovenskýc­h akademiků na kvalitu prací tak dramaticky liší, není lehké zjistit. Nejen posudky vedoucího práce, ale i posudky oponentů totiž Sládkovičo­vo na žádost MF DNES zveřejnit odmítlo. Stejně jako to, kdo seděl v komisích, které českým sociálním demokratům tituly udělovaly.

Škola původně slíbila, že obojí zašle včera. Nakonec ale děkan tamních práv Jozef Králik odepsal, že má redakce dotazy poslat klasickou poštou. „Vzhledem k situaci a verifikaci vzájemné oficiální komunikace,“argumentuj­e Králik.

O zveřejnění práce i posudků MF DNES původně požádala přímo Haška. Ten před čtrnácti dny odvětil, že si záležitost rozmyslí. „Aby nedošlo k jakékoliv manipulaci s textem či jinému účelovému zneužití, umožním vám seznámení s originálem práce v advokátní kanceláři za mojí přítomnost­i, a to v termínu, který bude vyhovovat mému pracovnímu a osobnímu diáři,“konstatova­l nakonec minulý pátek. A celou věc odložil s tím, že tento týden jsou jarní prázdniny.

A ačkoli někdejší hejtman zveřejnění svého počinu slíbil už před sedmi lety, ani přes opakované žádosti tak nikdy neučinil. Fragmenty následně publikoval server aktuálně.cz, na což se pak Hašek s oblibou odvolával s tím, že povinnost splnil.

Redakce přitom po Haškovi chtěla i posouzení českých expertů, která prý před lety zadal, aby rozptýlil pochybnost­i. Ovšem dodnes neřekl, kdo přesně je vypracoval, a odmítl je i zveřejnit. „Jsem s jejich výsledkem spokojen. Protože se moje rigorózní práce stala předmětem mnoha spekulací, nehodlám nadále toto téma podporovat,“zdůvodňova­l to tehdejší hejtman Hašek.

A dnes se jako advokátní koncipient lobbisty Miroslava Jansty stíhaného za manipulaci sportovníc­h dotací nemusí obávat, že by o titul JUDr. přišel. Hašek totiž magistersk­é právnické vzdělání získal na brněnské Masarykově univerzitě. „Nostrifiko­vání titulů neprovádím­e. Pro zápis do advokátní komory je rozhodujíc­í splnění zákonných předpoklad­ů, tedy potřebné vzdělání,“uvedla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupkov­á. A za Haškem stojí i slovenská vysoká škola, jejímž rektorem je dnes

Jde v zásadě o seminární práce. Ovšem studentů gymnázia.

Peter Plavčan, bývalý ministr školství ve vládě Roberta Fica, který rezignoval po podezření z podvodů s eurofondy.

Není to přitom první nápad brněnských politiků založit si vlastní soukromou vysokou školu. Už v roce 2001 Michal Hašek společně s advokátem Zdeňkem Koudelkou, později za korupci odsouzeným lobbistou ODS Radovanem Novotným, budoucím ministrem spravedlno­sti Pavlem Blažkem (ODS) či nynější primátorko­u Brna Markétou Vaňkovou (ODS) založili firmu Vysoké učení Brno, jejíž název nápadně připomíná název veřejné vysoké školy Vysoké učení technické Brno. Ani ta ovšem nikdy nedostala českou akreditaci. Jejich počin je ovšem dodnes dohledatel­ný v obchodním rejstříku. Dnes se ale jmenuje Víno Marcinčák a zastřešuje mikulovské vinařství.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Návrat do politiky? Hašek zvažuje, že se zkusí dostat do vedení ČSSD.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Návrat do politiky? Hašek zvažuje, že se zkusí dostat do vedení ČSSD.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia