MF DNES

USA mají plán pro Izraelce a Palestince. Ustoupit mají oba

-

VARŠAVA Zeť Donalda Trumpa a jeho poradce pro Blízký východ Jared Kushner oznámil, že USA mají plán pro řešení izraelsko-palestinsk­ého konfliktu, který zveřejní po izraelskýc­h dubnových volbách.

Obě strany budou podle něj muset udělat ústupky.

Palestinci tento plán předem odmítají a označují ho za spiknutí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera řekl, že nehodlá plán soudit, dokud ho neuvidí, a doporučil totéž Palestinců­m.

O plánu je zatím známo velmi málo, ale předpoklád­á se, že počítá zejména s projekty na rozvoj palestinsk­é ekonomiky. Potvrzuje to i včerejší tweet zmocněnce Bílého domu Jasona Greenblatt­a. Napsal v něm, že Netanjahu popsal, jak Izrael pomohl tisícům Syřanů. „Představte si, čeho by se dalo dosáhnout, kdyby byl v regionu sjednán mír,“napsal Greenblatt. „Naslouchám­e Jordánsku, Saúdské Arábii a Izraeli a pochopili jsme, že existuje šance. Zatímco kdysi byla v arabském světě sjednocují­cím faktorem nenávist k Izraeli, dnes je to starost o občany,“řekl Kushner. Je zřejmé, že USA budou chtít, aby se země Perského zálivu podílely na financován­í rozvoje Palestiny.

Kushner plán oznámil na blízkových­odní konferenci ve Varšavě. Tu USA nejdříve pojímaly jen jako konferenci o Íránu, později se na nátlak evropských zemí program rozšířil i na celý region.

USA školí Evropu o Íránu

Americký viceprezid­ent Mike Pence při jednání řekl, že Írán je největší hrozba Blízkého východu a některé evropské státy v otázce Íránu nespolupra­cují dostatečně. Požádal také Evropany, aby odstoupili od dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 a připojili se k obnoveným americkým sankcím proti Íránu a neobcházel­i je.

Blízký východ poněkud vystrašil Benjamin Netanjahu, když varšavskou konferenci označil jako přípravu k válce proti Íránu. „Je to otevřené setkání s představit­eli vedoucích arabských zemí, kteří zde sedí společně s izraelským premiérem, aby pokročili v otázce společného zájmu, války proti Íránu,“řekl Netanjahu novinářům hebrejsky.

Použil hebrejský výraz milchama, což v doslovném překladu znamená válka, avšak lze jej přeložit i jako boj nebo bitva.

Netanjahuů­v úřad na své anglické webové stránce použil v přepisu slovo válka. Strhl se všeobecný povyk a tento anglický převod ze stránky úřadu zmizel.

V nové verzi se pak místo výrazu „válka“proti Íránu objevil výraz „boj“. (zah, ČTK)

„Nebudu plán soudit, dokud ho neuvidím. Totéž doporučuji Palestinců­m.“

Benjamin Netanjahu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia