MF DNES

Zbytečný útok senátorů

-

Před patnácti lety lidovecký senátor Zdeněk Bárta sepsal žalobu pro velezradu na tehdejšího prezidenta Klause a skutkovou podstatu onoho jediného trestného činu, za který může být prezident trestán, viděl v tom, že nejmenoval nové soudce Ústavního soudu, a tím způsobil omezení jeho funkčnosti. Realita byla taková, že Klaus navrhoval nové a nové kandidáty na soudce a Senát mu je znovu a znovu zamítal. Měla být toto velezrada? Nakonec pod žalobou zůstal pouze jediný podpis jejího autora a časem se podařilo Ústavní soud doplnit. Jako by se dnes tento příběh svým způsobem vracel.

Prezident má z ústavy silné jmenovací kompetence v různých oblastech. Členy bankovní rady ČNB jmenuje sám, soudce Ústavního soudu po souhlasu Senátu. O změnách v bankovní radě se vyjma odborných kruhů moc nemluví, zato kandidáti na ústavní soudce jsou posuzováni Senátem zleva zprava. A vůbec nejde jen o odbornost a osobní kompetenci kandidátů, Senát je složený z politiků, tak to nutně má i politický rozměr. Maně vzpomínám na důvody, proč v minulosti byli kandidáti Senátem odmítáni: téměř nikdy to nebylo z důvodu nekompeten­tnosti, ale protože jako soudci rozhodli sledovanou kauzu tak či onak, anebo jen proto, že je v kandidatuř­e podpořila jedna politická frakce, což vyvolalo odpor u jiné. Ústavní soudci však rozhodoval­i zatím vždy velmi nezávisle, až se to leckomu nelíbí. Dokonce i bývalí politici, současný předseda Rychetský budiž příkladem.

Na aktuálního kandidáta, odborně obtížně napadnutel­ného profesora ústavního práva Aleše Gerlocha, chystají někteří senátoři útok, že je prý prezidento­vým „koněm“, protože ho při jednom sporném výkladu ústavy podpořil. To má být důvod k neprojití jeho kandidatur­y v Senátu? Otázkou vůbec je, zda je dobře, že se na jmenování soudců ústavního soudu podílí i tak politický orgán, jakým Senát ze své podstaty musí být. Na druhou stranu poté, co byla zavedena přímá volba prezidenta, je participac­e na jmenování ústavních soudců jednou z asi nejvýrazně­jších personální­ch kompetencí Senátu. Takže asi není důvod toto měnit.

Skupina senátorů teď sepisuje žalobu na prezidenta pro hrubé porušení ústavy, na jejímž základě může Ústavní soud rozhodnout o ztrátě mandátu. S mnohými rozhodnutí­mi Miloše Zemana osobně nemohu souhlasit, ale hrubé porušení ústavy abys v nich pohledal, takže žalobě velmi hrozí osud žaloby senátora Bárty, blahé paměti. — Jiří Němec právník a publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia