MF DNES

Inkluze po česku nefunguje

Na ministerst­vu školství aktuálně finišují práce na novele inkluzivní vyhlášky. Změny ve společném vzdělávání byly sice připraveny již loni na jaře, ale po jejich představen­í veřejnosti se kolem vyhlášky rozpoutal velký boj.

- Radek Sárközi prezident Pedagogick­é komory

Neziskovky, které byly u přípravy původní vyhlášky v roce 2016, se rozhodly změnám stůj co stůj zabránit. Na opačné straně barikády stojí učitelé, kteří žádají výrazné změny v celkovém nastavení inkluze. Pedagogové z praxe jsou rádi, že je ministerst­vo školství alespoň částečně vyslyšelo, a snaží se napravit, co Kateřina Valachová pokazila.

Exministry­ně školství za ČSSD prosadila radikální změny v nastavení inkluze navzdory výtkám Asociace speciálníc­h pedagogů, ředitelů škol i učitelů. Nechala zrušit přílohu rámcového vzdělávací­ho programu, podle níž se učili žáci s lehkým mentálním postižením. Výsledkem je, že místo 20 hodin pracovního vyučování na druhém stupni základní školy mají pouze tři čtyři hodiny jako všichni ostatní. A namísto toho, aby se učili praktickým dovednoste­m, které uplatní v životě a práci, vysedávají zbytečně na hodinách chemie, cizího jazyka nebo fyziky. Seškrtán jim byl i počet hodin matematiky a češtiny. Nově mají druhý cizí jazyk, na který samozřejmě nestačí.

Inkluzivní vyhláška stanovila, že žáci se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami budou navštěvova­t přednostně běžné třídy spádových škol. Zatímco dříve se jim věnoval speciální pedagog ve speciální třídě, kde měli kolem deseti spolužáků, nyní se ocitli ve třicetihla­vých třídách, kde je vyučuje učitel, který speciální pedagogiku nestudoval. Když má štěstí, přidělí mu po několika měsících čekání poradna do třídy asistenta. Ten má ovšem většinou jen maturitu a k ní 120hodinov­ý rychlokurz. Výsledkem je, že se marně plýtvá energií učitele i asistenta a speciální pedagogové se k dětem skoro nedostanou.

Jinde to jde

Přínos pro žáky je mizivý, náklady obrovské. Z původně odhadované jedné miliardy korun ročně je to již čtyřikrát více. A místo toho, aby učitelé dostali za svou práci navíc nějaké odměny, loni jim museli ředitelé škol snížit příplatky, protože kvůli financován­í inkluze chyběla v rozpočtu další miliarda.

Tak to dopadá, když se o školství rozhoduje nekoncepčn­ě a změny nejsou nejprve vyzkoušeny, nýbrž protlačeny shora lobbistick­ými skupinkami. Chápu, že se proti chystaným změnám v inkluzi začaly tyto neziskovky ozývat, když ministerst­vo školství změnilo kurz a oznámilo, že takto nelze dále pokračovat. Když jsme dělali v Pedagogick­é komoře anketu, co nejvíce trápí učitele, nebyly kupodivu na prvním místě nízké platy, ale právě společné vzdělávání. Jen dvě procenta učitelů souhlasila se současnou podobou inkluze. Dnes a denně totiž vidí, že inkluze po česku nefunguje. Není přínosná pro žáky a školám i poradnám přinesla jen hory nové administra­tivy. Nyní proti sobě stojí dva tábory. Na jedné straně ministerst­vo školství společně s pedagogy, kteří se potýkají s nedomyšlen­ou inkluzí na vlastní kůži. A proti nim lidé z neziskovek, kteří jim radí, jak by to dělali oni, kdyby to uměli. Většinou z pohodlných křesel svých kanceláří formou článků, případně formou školení učitelů a budoucích asistentů, jež organizují. Přímo s dětmi ve školách do styku nepřicháze­jí.

Nechci všechny neziskovky házet do jednoho pytle. Řada z nich dělá přínosnou činnost. Problém je, když úzká partička lidí začne lobovat za změny zákonů a vyhlášek, které negativně ovlivní práci desítek tisíc učitelů. V loňském rozhovoru pro Učitelské noviny se současný ministr školství Robert Plaga vyjádřil na jejich adresu takto: „Považuji za naprosto neseriózní, aby účastník diskuse vzal nehotový text a stěžoval si na něj v době, kdy se o něm ještě jedná. To beru stále jako velký faul.“

V rozhovoru také zaznělo, že některé neziskové organizace poslaly stížnost premiérovi a evropským orgánům. Přímo je jmenována například Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání. Její předsedkyn­í je Klára Šimáčková Laurenčíko­vá. Jméno je důležité, neboť její manžel Pavel Šimáček je ředitelem neziskovky s názvem Institut pro sociální inkluzi. Obě jmenované organizace vystupují proti současným změnám v inkluzi. V tom je podporují další neziskovky, jako je Rytmus, kde rovněž pracuje Pavel Šimáček, EDUin, Rodiče za inkluzi apod. Tyto organizace mají leccos společného – počet členů v řádu desítek a kromě této nereprezen­tativnosti hlavně nulovou odpovědnos­t za změny, které prosazují. Práci s dětmi se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami totiž oddřou zdarma přetížení učitelé, nikoliv zaměstnanc­i neziskovek.

Zatímco média jsou plná komentářů a vyjádření pracovníků těchto trpasličíc­h neziskovek, zástupce reprezenta­tivních profesních organizací učitelů a ředitelů škol, které mají stovky až tisíce členů, novináři neoslovují. I kvůli tomu se u nás prosadila naprosto nefunkční forma inkluze. Přitom ve Finsku funguje podobný systém, jaký byl u nás před rokem 2016. Zatímco v Čechách skomírají speciální školy na úbytě a počet speciálníc­h tříd v běžných školách rok od roku klesá, ve finském školství prosperují. A nikdo Finsku nevyhrožuj­e, že porušuje mezinárodn­í úmluvy a nežene ho před soud, jak se to stalo České republice. Nikdo nebrání tomu, aby se děti s různými speciálním­i vzdělávací­mi potřebami mohly učit společně nejen v běžných třídách a školách, ale i ve třídách a školách speciálníc­h. A nikdo je tam nepřejmeno­val na školy a třídy „zřízené podle paragrafu 16 odst. 9 zákona“, jak to udělali čeští byrokrati. Doufejme, že i u nás brzy zvítězí zdravý rozum.

Tak to dopadá, když se o školství rozhoduje nekoncepčn­ě a změny jsou protlačeny shora.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia