MF DNES

Slávisti, a tady máte odměnu!

- S přispěním Vojtěcha Povejšila

Jan Palička

Tomáš Vaclík natáhl ruce nad hlavu, spokojeně si u toho prokřupal prsty a pousmál se: „Slavia? Hm, já vám to říkal.“Český reprezenta­ční brankář a jeho fotbaloví kumpáni ze Sevilly se 14. března podívají do Prahy, a pokud se nestane něco senzačního, měli by při odvetě pohlídat postup do čtvrtfinál­e Evropské ligy.

První zápas se odehraje 7. března ve Španělsku.

Slavia je outsider, který může leda překvapit.

„Jsou dvě možnosti: Buď nás Sevilla podcení a my budeme mít nějakou šanci. Nebo nás nepodcení a bude to...“Než slávistick­ý obránce Vladimír Coufal dořekl větu, v hlavě mu šrotovalo, které slovo by se na závěr hodilo nejvíc. Nevymyslel ho. Každopádně tím chtěl naznačit, že Sevilla se pohybuje v jiné fotbalové galaxii. Perla z Andalusie se řadí k nejlepším španělským celkům současnost­i, v sezoně porazila Barcelonu i Real Madrid, hraje parádní fotbal a slabší soupeře obvykle drtí vířivým pohybem, jedovatými brejky nebo šikovným držením míče.

„No, snad nás trochu podcení,“vrátil se Coufal k odpovědi.

A kdyby ne? V tom případě by nejspíš Slavia nepostoupi­la, ale stejně musíte uznat, že jí to sluší.

Vede českou ligu a jako poslední z tuzemských klubů zůstala v pohárovém osudí.

Plzeň se pakovala po čtvrtečním výbuchu v Záhřebu. I když prohrála 0:3, taky Viktorii se sluší pochválit. Ze celé pohárové dobrodružs­tví. Na podzim se neztratila v Lize mistrů, vydělala majlant a na Dinamo Záhřeb prostě při odvetě nestačila.

Slavia obtížný krok zvládla s bravurou. Postoupila zaslouženě, nikoli náhodou. Mužstvo předvádí fotbal, který nikomu nemůže být lhostejný. Rychlý, nápaditý, kurážný. Ve čtvrtek večer smetla belgický Genk na jeho hřišti 4:1. Páni, to byl koncert!

„Větší úspěch jsem v kariéře nezažil,“neskrýval trenér Jindřich Trpišovský poté, co mužstvo proklouzlo mezi šestnáct nejlepších. Poprvé po šestnácti letech! Ještě je potřeba zdůraznit, jakou morální sílu musela Slavia při odvetě prokázat. Nejenže hrála proti belgickému favoritovi, ale hlavně mu darovala první gól. Brankář Kolář totiž udělal šílenou hrubku před šestnáctko­u a pak jen konsternov­aně sledoval, jak se míč kutálí do opuštěné branky.

Kdekoho by takový moment zmrazil, srazil, zdevastova­l. Slavia naopak spustila tóčo, za které si vyslechla kompliment­y. Jako první český tým v dějinách dokázala v jarní fázi evropských pohárů nastřílet čtyři góly venku.

A za odměnu si včera při losování vysloužila Sevillu.

Pravda, hráči si přáli ještě o něco atraktivně­jšího soupeře, třeba Chelsea, Inter Milán nebo Arsenal s Petrem Čechem. Nakonec uznali, že ani Sevilla není k zahození.

„Určitě lepší než ruský Krasnodar,“reagovali slávisté.

Schválně, co vás napadne, když se řekne Sevilla?

Určitě brankář Vaclík, který je v klubu suverénní jedničkou. Nejlep- ším střelcem je pak Wissam Ben Yedder, drobný Francouz s tuniskými předky. Zkušený rychlík Jesús Navas vyhrál se Španělskem mistrovstv­í světa 2010, prověřenou kvalitu nesou argentinsk­ý válečník Éver Banega, portugalsk­ý fešák André Silva, dánský světoběžní­k Simon Kjaer, domácí držák Pablo Sarabia či nizozemské křídlo Quincy Promes. Možná si říkáte, že to nejsou absolutní světové hvězdy, jenže jako velmi nadprůměrn­í hráči tvoří perfektně sladěný tým. „Chceme do finále,“řekl už před sezonou trenér Pablo Machín.

Sevilla by si mohla Evropskou ligu nechat patentovat jako vlastní soutěž. Od roku 2006 ji vyhrála pětkrát!

I teď je připravená dojít na vrcho l .

Nebo zakopne o

Slavii?

Když k nám vylosovali Slavii, hned se mě všichni ptali, co je zač a co od ní máme čekat. Nebude to lehké.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Tomáš Vaclík brankář Sevilly
Foto: Profimedia.cz Tomáš Vaclík brankář Sevilly
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia