MF DNES

Teror v Berlíně: Němci pustili komplice

- — Jiří Sládek

BERLÍN Adventní trh na berlínském náměstí Breitschei­dplatz byl 19. prosince 2016, krátce po osmé večer, obrazem dokonalé zkázy. Létaly střepy, padaly dřevěné stánky a mezi troskami ležela mrtvá těla.

Tuniský terorista Anis Amri najel do davu těžce naloženým nákladním autem a během krátké chvíle zabil 12 lidí včetně jedné Češky.

Ze závěrečné zprávy k teroristic­kému útoku vyplynulo, že útoku se dalo zabránit a německá policie podcenila četná varování.

Teď přibyly další pochyby. Vláda kancléřky Merkelové čelí tvrdé kritice, že se pokoušela zakrýt možný podíl atentátník­ova komplice. Byl jím další Tunisan, Bilál bin Ammar.

Zpravodajs­ký magazín Focus in- formoval, že komplic pomáhal Amrimu zmapovat místo před útokem, pomohl mu navíc i zmizet bezprostře­dně po něm.

Sám Amri byl čtyři dny po útoku zabit při přestřelce italskou policií. Jeho známý Ammar byl sice zatčen, ale pak ho nečekaně z Německa vyhostili. A to přesto, že byl prokazatel­ně s útočníkem v kontaktu. Fo- kus cituje vyšetřovac­í výbor Spolkového sněmu, kde mnozí mluví o „sabotáži vyšetřován­í“. Jako vysvětlení neobvykléh­o postupu se nabízí Ammarovo angažmá u marockých tajných služeb. Ministr vnitra Horst Seehofer, který v době Tunisanovy deportace ještě nebyl ve funkci, nařídil vše pečlivě prověřit.

Atentátník Amri bezprostře­dně po krvavém útoku z místa zmizel, k akci se tehdy přihlásil Islámský stát. Podle uniklých oficiálníc­h dokumentů z vyšetřován­í, ze kterých cituje Focus, se sešel Ammar s Amrim den před atentátem a pořídil pro něj detailní fotky vánočních trhů, a tedy místa útoku.

Na záběrech bezpečnost­ních kamer se krátce po atentátu objevuje muž „k nerozeznán­í podobný Ammarovi“– a udeří dřevěnou tyčí muže, který by mohl Amrimu překážet v útěku.

Zraněný muž, Sascha H., je dodnes v kómatu a jeho blízcí podle Focusu nedostali o okolnostec­h útoku žádné vyrozumění. „Zoufale jsme se snažili získat nějaké informace, ale nedostali jsme je,“stěžoval si Saschův druh Harald H.

Podobné stížnosti provázejí celé dosavadní vyšetřován­í. Kvůli čet- ným pochybnost­em a průtahům nakonec vznikla i parlamentn­í komise. Zjistila, že útoku bylo možné zabránit a policie udělala řadu chyb.

Atentáník Amri byl odsouzen už v Tunisku, přesto si žil bezstarost­ně v imigračníc­h táborech, kde se vydával za nezletiléh­o. Napřed v Itálii, kde byl odsouzen a ve vězení se radikalizo­val. Později pobýval v Německu, odkud měl být vyhoštěn, ale nikdy se to nepodařilo. Marocké tajné služby Němce varovaly, že Amri se stýká se salafisty a představuj­e nebezpečí. Nic se ale nedělo.

Stěžují si i pozůstalí po obětech. Zprvu se dozvěděli, že jim vlastně nenáleží žádná kompenzace, to se změnilo až časem. Urazil je i postoj Angely Merkelové. Kancléřka, která si kdykoli najde čas na společné fotky s azylanty, se s nimi setkala až v prosinci 2017 – teprve poté, co od nich obdržela kritický dopis.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia